Kronprins Frederik og Marys hemmelige romance: Overvåget af skandale-fotograf
SPONSORERET indhold

Kronprins Frederik og Marys hemmelige romance: Overvåget af skandale-fotograf

I et nyt afsnit af podcast-serien "De kongelige" taler HER&NU's Nikolaj Vraa med Berlingskes kongehusekspert Jakob Steen Olsen om, hvordan det lykkedes Frederik og Mary at holde deres spirende forhold skjult i over et år.

Af: Maria Lützen Foto: Foto: Klaus Bo Christensen
02. feb. 2021 | Livsstil

Under OL i Sydney i 2000 foreslog den dengang 28-årige Mary Donaldsons roommate, Beatrice Tarnawski, at hun tog med i byen. For sammen med nogle andre venner skulle hun ud med nogle spanske kongelige. Skæbnen ville, at kronprins Frederik og prins Joachim også var med i selskabet.

I et nyt afsnit af podcast-serien "De kongelige" taler HER&NU's Nikolaj Vraa med Berlingske kongehusekspert Jakob Steen Olsen om det magiske møde på The Slip Inn, hvordan det lykkedes Frederik og Mary at holde deres romance hemmelig i over et år, og hvordan danskerne i tiden op til det eventyrlige bryllup i Vor Frue Kirke tørstede efter nyheder om det forelskede par.

Det betød blandt andet, at Mary blev overvåget i sin lejlighed på Langelinie Allé af skandale-fotografen Michael Forsmark. To måneder før brylluppet sad Forsmark på gangbroen foran lejligheden i en Christianiacykel og kiggede direkte ind til hende og fulgte med i, hvad hun lavede.

Forsmark, der netop nu kan opleves i DR-serien "Pressens kriminelle håndlanger", indrømmede overvågningen i sin og Jens Høvsgaards bog, "Havfruemorderen".

- Vi fik nogle sjove billeder. Det var jo sådan, at hendes soveværelse førte direkte ind til badeværelset. Det var nærmest ud i et, så vi filmede løs, mens hun og veninderne satte hår, lød det i bogen.

Billederne og videoerne blev dog aldrig solgt, fordi Forsmark blev klar over, at de var ulovlige.

Det frygtelige opkald

Mary Donaldsons udvikling fra usikker og genert teenager til Danmarks kommende dronning startede i et nybygget rødt murstenshus i Taroona, en forstad til Hobart på Tasmanien. Her kom hun til verden tre uger efter, at dronning Margrethe i januar 1972 havde besteget tronen i Danmark. Mary Donaldson voksede op i en tryg og glad familie med far, mor og tre ældre søskende.

Hendes far, matematikprofessoren John Donaldson, underviste på University of Tasmania og var en autoritet, der lagde vægt på, at skolen blev passet. Efter gymnasiet kom Mary selv ind på universitetet, hvor hun læste en dobbelt bachelor i økonomi og jura.

I 1998 var Mary flyttet til Melbourne med sin kæreste, Brent Annells, da telefonen en dag ringede. Hendes far havde en hjerteskærende besked, der slog benene væk under hende, og som stadig præger hendes liv i dag, næsten 25 år senere.

Hendes mor var død efter komplikationer under en hjerteoperation.

- Jeg husker mine følelser så levende og klart. Jeg gik helt i chok. Jeg tabte telefonen og bare sparkede med foden meget, meget hårdt, som om jeg ville skade mig selv. Og bagefter blev hele den dag bare totalt sløret, fortalte hun Anne "Ninka" Wolden-Ræthinge i en portrætbog.

Mary, der var meget tæt på sin mor, bearbejdede sorgen ved at rejse rundt i verden for at "finde sig selv". Blandt andet til Skotland, hvor hendes forældre var emigreret fra i 1963.

Da hun efter næsten et år vendte hjem, slog hun sig ned i Sydney og fik arbejde hos en lokal ejendomsmægler, indtil hendes liv med ét ændrede sig, den aften på Slip Inn.

Hør hele afsnittet om vores kronprinsesse lige her.

Anbefalet til dig