Kvinder tjener mindre på at uddanne sig

Foto: Getty Images Kvinder tjener mindre på at uddanne sig.

Kvinder tjener mindre på at uddanne sig

Uddannelse betaler sig - men det betaler sig bedre for mænd end for kvinder, ifølge en ny undersøgelse fra SFI.

De højest uddannede får ikke overraskende den højeste løn, ifølge SFI - både når man ser på hele arbejdsmarkedet og på om det er mænd eller kvinder.

Men tallene viser også, at kvinder samlet set får mindre ud af at uddanne sig end mænd gør, når man måler på størrelsen af lønningsposen.

Det skyldes bl.a., at der er en overvægt af kvinder i det offentlige, mens mænd oftere søger mod det private erhvervsliv.

Og særligt når man har en mellemlang uddannelse, er der højere løn at hente i det private, skriver SFI i en pressemeddelelse.

Men der er lyspunkter i undersøgelsen set med kvindelige briller, for ser man udelukkende på den offentlige sektor, er lønafkastet lidt større for kvinder end for mænd.

Offentligt ansatte kvinder får altså relativt mere ud af at uddanne sig end offentligt ansatte mænd. Men da de starter fra et lavere udgangspunkt – fordi uuddannede kvinders løn er lavere end uuddannede mænds – så ligger kvindernes faktiske timeløn stadig under mændenes, uanset uddannelsen.

LÆS OGSÅ: 7 tip: Sådan får du mere i løn

Om rapporten

Den nye rapport fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) kortlægger sammenhængen mellem uddannelse og løn. Rapporten er bestilt og finansieret af LO.

Læs mere og downloadrapporten her.
Se, hvad vi ellers skriver om: Samfund, Ligestilling og Lønforhandling - #minpris

610x200_woordy_knap2.jpeg