En god barndom
SPONSORERET indhold

Her er de 9 hemmeligheder til en lykkelig barndom

Vi vil alle gerne give vores børn en lykkelig barndom, men hvad kræver det egentlig? Ifølge en række amerikanske eksperter er det faktisk ikke så svært. Vi har bedt familievejlederen om at se nærmere på tjeklisten.

Af: ALT for damerne i samarbejde med Vores Børn Foto: Bulls
15. feb. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Elsk dit barn, som det er
Børn som vokser op med troen på, at netop deres karaktertræk, interesser og evner er værdifulde, får en solid selvværdsfølelse, mener Mariaemma Pelullo-Willis, som har skrevet bogen 'Discover Your Child's Learning Style'.

Familievejlederen:
– Det er helt rigtigt, og det er også noget, jeg oplever, at de fleste forældre er rigtig, rigtig gode til.
Men det du bare skal huske, når du lærer dit barn at kende, er, at du tager udgangspunkt i dine egne værdier og interesser, og det er med til at påvirke, hvordan du ser barnet.
Du ser med andre ord ikke dit barn objektivt, men med dine egne holdninger til, hvad der er godt og dårligt at kunne. Hvis du for eksempel selv elsker at læse, og dit barn ikke er interesseret i bøger, kan du tænke, at det er skidt, fordi du selv vægter det positivt.
Så er det godt at sige til sig selv 'det kan være, det kommer' eller 'der er måske nogle andre interesser, der styrker ham eller hende'.

Sig 'Jo, du kan'
Det er idéerne i dit barns hoved, hvad han siger til sig selv, som betyder mest. Derfor er det dit job som forælder at skabe en refleks af positiv bekræftelse i hans hoved, siger Mac Bledsoe som har skrevet bogen 'Parenting With Dignity'.

Familievejlederen:
– Det er virkelig min kæphest! Jeg synes, forældre
i dag er alt for bange for at udfordre deres børn og skubbe dem ud over kanten, så de får noget selvtillid. Det er utrolig vigtigt at komme ud, hvor du ikke kan bunde, for det giver udvikling og læring.
Måske tænker du, at det at starte i skole er en kæmpe udfordring for dit barn, men så vis dit barn, at du tænker 'det kan du helt sikkert klare!'. Læs ikke barnets angst eller nervøsitet, men læs den nysgerrighed, der også er, og spejl dén følelse i stedet – så får dit barn en større selvtillid med sig.


Foto: Bulls.

Læs også på Vores Børn: Derfor har dit barn brug for onde eventyr

Opstil enkle regler og hold dem
Børn vokser og bliver mindre stressede af at vide, hvor grænserne går.

Familievejlederen:
– Mange forældre har svært ved at håndhæve de regler, de sætter. Start med at tro på, at det er okay at opsætte nogle regler i det hele taget! Og lad det så være helt simple regler, som du kan holde/eksekvere, så barnet ved, hvad det kan forvente. Det giver mindre stress hos dit barn, at du er tydelig. Hvis du overlader dit barn til selv at trække grænserne op, bruger han al sin energi på dét i stedet for at få mulighed for at udvikle sig inden for nogle faste rammer.

Vis dit barn den lyse side af livet
Sig til dit barn, at der ikke er noget problem, som I ikke kan løse sammen, siger Edward M. Hallowell, forfatteren bag 'The Childhood Roots of Adult Happiness'. Lær også dit barn at være optimistisk. Det er vigtigt fordi optimistiske børn ofte bliver optimistiske voksne.

Familievejlederen:
– Det er en rigtig fin udtalelse. Men husk, ord alene har ingen betydning. For at dit barn skal få lyst til at løse problemer sammen med dig, kræver det, at du som forælder deltager i barnets liv, så I får opbygget en gensidig tillid. Hvis du ikke plejer den tillid løbende, vil for eksempel dit store skolebarn ikke bruge dig, når der opstår problemer. I forhold til at hjælpe dit barn til at blive optimistisk, handler det om at kigge indad. Hvordan vælger jeg selv at se verden? Griner jeg meget? Hvordan takler jeg udfordringer? Dit barn kigger på dig og ser på, hvordan du takler forskellige situationer. Så hvis du vil videregive en optimistisk tilgang til verden, må du have en selv.

Læs også på Vores Børn: Sådan får du dit barn til at spise fuldkorn

Artiklen fortsætter på næste side...Skab et netværk til dit barn
Lærere, trænere, bedsteforældre, anden familie, venner og kammeraters forældre er alle vigtige personer i dit barns liv.

Familievejlederen:
– Det er godt, fordi dit barn lærer, at man kan være menneske på mange forskellige måder. Vi ligner ofte vores forældre, fordi vi det meste af tiden ser på, hvordan de gør. Men gennem andre voksenrelationer kan barnet ubevidst lære, at man kan gøre tingene på en anden måde. Det giver barnet et mere nuanceret syn på verden – og på sig selv. Det er meget givtigt, og kan i sidste ende gøre dit barn til en mere positiv, åben og ikke så kritisk person.

Lær dit barn at bevæge sig
Overvægtige børn har ofte en dårligere selvfølelse og løber en større risiko for at blive deprimerede end normalvægtige børn.

Familievejlederen:
– Det er ikke livsnødvendigt, at dit barn går til en sport, og du skal ikke være bekymret, hvis dit barn hellere vil gå til klaver end til håndbold. Men det ER vigtigt med et aktivt liv! Både for kroppen og for det mentale. Det giver glæde, når du rører dig, og det er også godt for indlæringen. Påvirk dit barn ved selv at leve et aktivt liv og vise interesse for at bevæge dig. Hvis du synes, det er vigtigt, at dit barn går til en sport, er det okay at presse lidt på. Det er også omsorg at vise dit barn, at der er noget, du synes, der er vigtigt for det. Så et lille korn i stedet for bare at sige 'i morgen starter du til fodbold!' Lad barnet tænke over det i sommerferien – hvilke sportsgrene kunne være sjove? Og hvis det så
er jazz-ballet, så må du bakke op om det.

Læs også på Vores Børn: Forstå dit barns hjerne og bliv hørt!

Gem glade minder i en æske
Læg fotografier, postkort og souvenirs fra sjove oplevelser i en æske eller et album, som I kan tage frem en gang imellem.

Familievejlederen:
– Det er en rigtig godt ide, fordi barnet i sin selvdannelse og udvikling af sin personlighed forsøger at finde ud af 'hvem er jeg'? Her er billeder rigtig gode. For eksempel fra en ferie da man var baby. Sammen med de historier, du som forælder knytter til de billeder, giver det barnet en god selvforståelse, og det giver et godt selvværd. Du kan også fortælle historier. 'Kan du huske den ferie, hvor vi glemte din kuffert? Eller den gang hos mormor hvor du gemte dig på loftet?' Det, du kan huske fra din barndom, er det, du får fortalt. Det giver en ro at kunne trække gode minder frem.


Foto: Bulls.

Gør mange ting sammen
Prøv at finde aktiviteter som I kan gøre sammen hele familien. Involver også gerne barnet i hverdagens gøremål, som madlavning og indkøb.

Familievejlederen:
– Mange forældre tænker 'hvad skal vi lave med vores børn?'. Men børn har faktisk ikke behov for, at det hele tiden skal handle om dem. Det handler ikke om at aktivere dit barn, men mere om at aktivere familien og tage barnet med i de aktiviteter, man alligevel har på programmet. Inddrag barnet i de ting, I skal, i stedet for at far laver et puslespil med junior, mens mor laver mad. Vi er så bange for det kaos, der kan komme af at tage barnet med i Netto eller i køkkenet, men det er virkelig en god ide at gøre det.

Læs også på Vores Børn: Test dit barns intelligens

Lær barnet at håndtere modgang
Prøv ikke på at skærme dit barn fra alle smertefulde oplevelser. Hjælp hende i stedet med at mærke hvad der er galt og hvad hun kan gøre for at få det bedre, siger Naomi Drew som har skrevet bogen 'Peaceful Parents, Peaceful Kids'.

Familievejlederen:
– Du kan nemt glemme, at du skal ruste dit barn til en verden, som ikke kun rummer lykke og glæde. Der kommer også modgang, og det nytter ikke at opdrage dit barn til ikke at kunne håndtere det. Modgang kan også være en læringsproces, som du kommer styrket igennem. 'Den her bakke kan vi ikke komme uden om, så derfor klarer vi den sammen.' Vær også ærlig, hvis morfar er død. At sige, han er taget til Nordpolen og bo, duer ikke! Får barnet en reel krise over det, så få noget hjælp gennem en børnepsykolog.

Ida Bjørg Meldgaard og Louise H. Rudolf, Vores Børn Junior, december 2012