Omkring hver tiende dansker har skrevet testamente, viser en ny undersøgelse fra Nordea. Men testamenterne er ujævnt fordelt. De kommer sent ind i vores liv, for mens kun 7 pct. af de 26-39 årige har testamente, er det hver fjerde 55-65 årige der har skrevet et.
Men skriver vi testamente ofte nok? Siden vi fik ny arvelov i 2008, lever flere par sammen uden at være gift, mens antallet af nye ægteskaber er faldet med 24 pct. fra 2008 til 2012. Når færre gifter sig, flere bor sammen, og flere bor alene, burde det give flere testamenter. Men undersøgelsen viser, at testamenter stadig er en sjældenhed.
Tilmed skrives færre testamenter i dag, mens samlivsmønstrene ændrer sig fundamentalt. Siden 2009 har andelen, der skriver notartestamente, ligget betydelig lavere end før arveloven blev fornyet!
Jeg har faktisk mistanke om, at mange mennesker har fået de nye arveregler fra 2008 galt i halsen. Min mistanke er, at par der lever sammen uden at være gift tror, at de nu har ”automatisk” arveret efter hinanden. Det er ikke rigtigt. Hvis samlevere vil arve hinanden, skal de skrive et samlevertestamente.
LÆS OGSÅ: Dårlig økonomi gør os asociale
Hvorfor testamente?
De fleste mennesker passer på deres penge i levende live, og derfor giver det mening at tage stilling til, hvad der skal ske med pengene, når de dør. Faktum er også, at vore samlivsmønstre ændrer sig grundlæggende i disse år, og det øger behovet for testamenter.
Det sker heldigvis sjældent, at en voksen dør i midt i livet, men det sker. I 2012 døde 3.665 mennesker i alderen 29-55 år. Sygdom eller ulykke er grunden til, at vi pludselig må tage afsked med en ægtefælle, samlever, en far eller en mor alt for tidligt. Det er noget ingen har lyst til at tale om eller tænke på.
Men gør det alligevel, så kan du sikre økonomien og forebygge konflikter. Vi skal være bedre til tidligt i livet at undersøge, om vi har brug for et testamente, og få det skrevet. Det vil typisk være aktuelt, hvis du lever sammen uden at være gift, uanset om du har børn eller ej, hvis du er gift og har ”dine og mine børn”, eller hvis du er enlig.
Og husk med et testamente kan du frit disponere over 75 pct. af, hvad du efterlader dig, hvis du er gift og/eller har børn. Har du ingen af delene, kan du frit disponere over alt, hvad du efterlader sig.
Hvad koster testamentet?
Det koster fra ca. 3.000 kr. at lave testamente sammen med en advokat, og så koster det et gebyr på 300 kr. til notaren, så testamentet bliver et notattestamente, hvor en kopi gemmes i Centralregistret for testamenter der ligger i tinglysningsretten i Hobro.
Det er god forbrugeroplysning. Og det hører med. Der er ingen tvivl om at hvis du står med valget mellem et notattestamente eller en ny opvaskemaskine, ja vil de fleste vælge opvaskemaskinen. Jeg vil sige, tage begge dele, om du så skal trække lidt på kassekreditten for at gøre det, så er det at sammenligne med en ”brandforsikring”, nødvendig at have, men vi håber aldrig den kommer i brug.
LÆS OGSÅ: 3 typer: Sådan få I mere for pengene
Ann Lehmann Erichsen
Ann Lehmann Erichsen, cand. jur., er forbrugerøkonom og ansat i Nordea. Hun vil jævnligt levere klummer om penge og privatøkonomi til ALTfordamerne.dk.
Hendes fokusområde er privatøkonomi. Via undersøgelser og analyser formidler hun den nyeste viden om danskernes privatøkonomi og forbrug.