Drømmer du om et liv uden overspisning og mærkelige slankekure, hvor der bliver talt kalorier og tvunget kilometer ud af benene på løbebåndet? Så læs med her, for de overflødige kilo kan rasle af dig, blot ved at du lytter til din krops signaler. Konceptet hedder mindful spisning.

Mindfulness er blevet det nye buzz-ord, og det bliver både brugt til behandling af stress, selvudvikling, smertereduktion – og når det gælder at spise. Mindfulness handler lidt forenklet sagt om at slukke det indre bånd i hovedet for en stund og i stedet tillade sig selv at give tingene fuld opmærksomhed og være til stede lige nu.

Hvis du pludselig mærker en let rumlen i maven, så går automatpiloten i gang med at fortælle historier om, at du slet ikke er særlig sulten, og at du bør vente med at spise til kl. 13.00, hvis du skal undgå at blive fed. Eller den vil fortælle dig, at du bør spise en bønnesalat i stedet for en æggesandwich, fordi der er for mange kulhydrater i sandwichbrødet – og æggesalaten er for fed. Eller den sender et signal om en ustyrlig lyst til lys chokolade med nødder, for det er præcis, hvad du har brug for lige nu.

Men når du spiser med mindfulness, slår du automatpiloten fra og er til stede i din spisning og lytter til, hvad kroppen beder om.

“Nogle tror, at de så vil spise vingummi hele dagen, når de begynder at lytte til sig selv. Og ja, i starten kan der være en naturlig forøget trang til det, man har nægtet sig selv tidligere. Det er imidlertid min klare erfaring, at det hurtigt tager af igen. De fleste bliver overraskede over, hvad det i virkeligheden er, de har lyst til, når de venter med at spise, til de er fysisk sultne,” siger mindfulness-instruktør Lise Baltzer.

Hvad går mindful eating ud på?

I modsætning til slankekure handler spisning med mindfulness ikke om, hvad du må spise, og hvad du ikke må spise, men om, hvordan du spiser. Næsten uanset hvad du spiser. Hvis du slukker for den indre lydfil i hovedet og i stedet tillader dig selv at bruge lidt tid på blot at mærke den fornemmelse, du har i maven lige nu, kan du få en ret god indikation på, hvor sulten du reelt er. Og du giver kroppen tid til at give sit bud på, hvad der kunne være godt at spise lige nu.

“I dag er der mad overalt. Alene når du går fra arbejde til stationen kommer du forbi fire kiosker, der alle lokker, så det er utrolig let at falde i. Andre lader såkaldte slankeeksperter bestemme over deres madvaner. Så følger vi Dr. Atkins-kuren eller kål-kuren. Når du spiser med mindfulness, tager du kontrollen tilbage. Du vælger aktivt, hvad du har lyst til, og du kan sagtens lade dig inspirere af kostråd og viden om proteiner og fibre. Det vigtigste er, at du tjekker efter, om det virker for dig. Du skal føle efter og lære, hvad der er godt for dig, og lade din krop finde sin egen balance. Vi skal begynde at samarbejde med vores krop i stedet for at bekrige den, fordi vi vil nå en bestemt vægt,” siger Kamilla Lange.

Det kan du ifølge hende bl.a. gøre ved at begynde at sætte kryds fra et til 10 over, hvor sulten du er, og når du har spist, hvor mæt du er. Dermed lærer du at adskille den fysiologiske sult fra den psykologiske. Se også grundigt på den mad, du har tænkt dig at putte i munden: Vil den gøre dig godt?

“En McDonald’s-menu eller en Twix ved alle ikke gør noget godt for kroppen. Og er du bevidst om, hvad dine valg betyder, og hvordan du kan nyde din mad, er det nemmere at vælge kvalitet til og kvantitet fra. Det skal dog understreges, at når du spiser med mindfulness, er der ikke noget, som er forbudt. Det vigtigste er, at du fuldt ud nyder den Snickers, du spiser, i stedet for at føle dig som en taber, fordi du vælger noget usundt,” siger Kamilla Lange.   

En anden øvelse er at begynde at spise med alle sanser, fordi du derved får så meget ud af maden som muligt. Drop at sidde foran tv’et eller læse en bog, og gør i stedet omstændighederne omkring maden positive.

“Hav fokus på din mad, kig på den, nyd den, og træf aktive valg. Lad fx være med at gemme det, du helst vil have på tallerknen, til sidst, for så når du måske at blive mæt, før du kommer til det. Spis også langsomt. Når du er ved at være færdig med måltidet, så vent et par minutter, inden du fortsætter, fordi mæthedsfølelsen først kommer omkring 15 minutter efter, du er gået i gang med at spise,” siger hun.

Kamilla Lange fortæller også, at der kan være perioder i dit liv, hvor du skal holde ekstra øje med dig selv. Det kan være, når du er træt eller stresset, at du har lettere ved at leve usundt. Mange spiser, fordi de keder sig, så find på noget andet at lave, når du mærker trangen til at proppe dig. Begynd at tage en lur i stedet for at trøstespise, eller mediter fem minutter efter job, inden du går i supermarkedet. Så er du nemlig i kontrol med din krop og kan bedre modstå de mange fristelser.

Fortsætter på næste side...

Hvad får du ud af det?

Din krop har mest forstand på, hvad den har brug for. Og den fungerer bedst, når den får, hvad den har brug for i forhold til vægtregulering og til at få smidt de overflødige kilo. En stor del af de mennesker, der har tabt sig på en slankekur, tager mere på, end de tabte, når kuren er slut. Men det er ifølge Lise Baltzer ikke det værste. Det værste er, at slankekure og kostkoncepter stjæler af vores lykke her på jord, fordi de gør noget så potentielt fredfyldt og naturligt som spisning til en kamp.

“Det indre bånd forstyrrer nemlig spisningen. Det producerer måske kommentarer såsom “Nej, nu puttede du for meget sovs på, det feder” eller “Øv, nu er der snart ikke mere is tilbage på tallerkenen, mon der er mere i fryseren?” Hvis du i stedet spiser med mindfulness, får du en helt anden nydelse. Vi er nemlig genetisk programmeret til at træffe det gode valg, og det eneste, vi behøver at gøre, er at genoptræne vores kontakt til kroppen, så du får øje på langt flere nuancer i maden – udseende, duft, konsistens og smag. Det bliver ganske enkelt en smukkere oplevelse, og du vil opleve at blive mæt af mindre,” siger Lise Baltzer.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er et koncept, der oprindelig stammer fra buddhismen. Det har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.

Et centralt punkt i mindfulness er evnen til at være nærværende og fuldt opmærksomhed på det, der er lige nu. Følelser og tanker opleves, som de er, men de observeres blot, hvilket giver et indblik i, hvordan man er. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig til, hvad der end måtte opstå i nuet, og derved opøver man en evne til at agere i stedet for at reagere.

Mindfulness trænes bl.a. ved meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser.

Her kan du læse mere om mindful spisning:

Kamilla Lange, Vind kampen mod vægten, Politikens Forlag, 250 kr.

Lise Baltzer, Spis med mindfulness – En direkte vej til naturlig vægt, Borgens Forlag, 229 kr.

Se også: En hyldest til vaginaen »