Derfor er vores interesse for kropsekstremer så... ekstrem!
SPONSORERET indhold

Derfor er vores interesse for kropsekstremer så... ekstrem!

Facebook, Instagram og diverse blogs bugner med billeder af ekstreme kroppe, der er blevet presset til det yderste: Ultra tynde og udmagrede kroppe. Fitte, overdimensionerede muskelbundter. Og kvinder med kæmpe bryster og enorme mængder botox i læberne. Men hvad er det, der er så fascinerende ved yderpunkterne, og hvorfor har vi behov for at flashe det til vores venner på Facebook? Det handler om anerkendelse, identitetssøgen og det faktum, at vi keder os, mener forskere.

Af: Simone Brandt Hald
23. feb. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Venerne kæmper for at penetrere den spinkle hud, og en begyndende six-pack giver sig til kende på bodybuilder og poledancer Stine Kronborgs maveparti. Hun er en af de kvinder, der er i besiddelse af en ekstrem krop – og stolt viser den frem på sin blog på Her&Nu's hjemmeside, som trods hendes ekstreme ydre tiltrækker massevis af nysgerrige brugere hver måned. Stine Kronborg træner i øjeblikket op til en bodybuilder-konkurrence, hvilket betyder hun har en stram kost- og træningsplan, der skal følges hver eneste dag.

LÆS OGSÅ: Så meget har den "perfekte" kvindekrop ændret sig

På en typisk dag starter Stine Kronborg morgenen ud med en stor skål havregrød lavet på vand med blåbær og proteinpulver. Til frokost og aftensmad spiser hun masser af kød og proteinholdig mad, og i løbet af dagen snacker hun hver 2-3 time. Men det er bestemt ikke kage, der bliver kørt ind i skuffen – der er nemlig ikke plads til at synde en eneste gang, hvis man vil være den bedste. Og det vil hun.

- Nogle gange forstår jeg ikke, hvorfor jeg byder mig selv det her. Men det er respekten omkring det, der er fed. Og så har jeg fundet ud af, at jeg er SÅ god til det. Jeg har nok fået storhedsvanvid. Ja, det har jeg nok. Hvis jeg kan opnå så fit et resultat efter kun 12 uger, hvad kan jeg så ikke opnå?, siger Stine Kronborg til altfordamerne.dk på en telefonforbindelse fra Sydney, hvor hun er bosat.

Hver morgen klokken 5 hiver hun sin trætte krop ud af sengen, og så står den på træning i det lokale fitnesscenter fra klokken 6 til lidt i 7.

Ekstreme kroppe fascinerer os
Stine Kronborg har en lang række følgere, der klikker ind på hendes blog hver uge for at få et lille glimt af hendes hverdag og for at blive motiveret til selv at komme i gang med at træne og leve sundt – om end i en anden grad. Det øvrige samfunds fascination af det grænseoverskridende og ekstreme hænger formentligt sammen med, at de fleste af os lever et action-forladt liv, mener Lars Lundmann, psykolog ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet med speciale i narcissisme og anerkendelse på sociale medier:


- De fleste af os lever almindelige og kedelige liv, hvor der ikke sker det store. Når der så er nogen eller noget, der giver vores tilværelse lidt krydderi eller spænding, så trigger det os. Nogen vil tænke, hvis hun kan se sådan ud, så kan jeg også, og andre vil bruge det som et ”godt, jeg ikke ser sådan ud”, og dermed som en bekræftelse på, at man selv er i orden, siger han.

LÆS OGSÅ: Mis blog: Hvordan ville du se ud, hvis du selv bestemte?

Anerkendelse og identitetsskabelse på sociale medier
En ting er at have en ekstrem krop, men hvad er det, der får kvinder som Stine Kronborg til at poste billeder og dele deres kroppe med resten af den digitale offentlighed? Den forklaring skal findes i den anerkendelse, der ligger i at få et like eller en kommentar på sociale og digitale medier, mener Lars Lundmann.

- Når man poster noget på Facebook, er det, fordi andre skal se det og for at få kommentarer eller likes. Det er ofte anerkendelsen, der er drivkraften. Så kan man spørge: Hvorfor så ikke bare smide et billede op af, at man sidder og spiser en leverpostejsmad? Men hvis man smider billeder op af alt, hvad man gør, så bliver det uoverskueligt og uinteressant for modtageren. Hvis man skal være sikker på, der er nogen, der liker og kommenterer det, man gør, så skal man poste noget specielt, unikt eller ekstremt. Noget, der skiller sig ud fra mængden, fortæller han.

En af de væsentligste årsager til, at nogle vælger at dele billeder af deres silikone-bryster eller synlige ribben er, ifølge Lars Lundmann, at de ønsker at signalere, at de ved at dyrke deres kropsideal selv er rykket tættere på det ideelle og perfekte.

Selvom Stine Kronborg erkender, at det er vigtigt for hende at få anerkendelse fra omverdenen, så var det faktisk ikke derfor, hun valgte at dele sine planer om at blive bodybuilder med sine følgere, forklarer hun.

- Jeg postede mit mål om at ville være ekstrem muskuløs på min blog, fordi jeg ikke vidste, om jeg kunne klare det. Når du først har postet det på nettet, så er der et pres fra offentligheden, der gør det sværere at løbe fra, siger Stine Kronborg.

LÆS OGSÅ: 62-årig i undertøjskampagne for populært tøjmærke

Men det er ikke anerkendelsen alene, der er det bagvedliggende motiv for at dele billeder af ekstreme kroppe på blogs og sociale medier. Det handler helt grundlæggende om at skabe sin identitet, og i den proces er kroppen et vigtigt element, mener Reinhard Stelter, professor på Insitiut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet med krop, læring og identitet som forskningsområde.

- Kropskulturen har ændret sig hen over de sidste mange årtier, men den er blevet mere ekstrem i løbet af de sidste ti år. Tidligere fik vi vores identitet med i vuggen, men sådan er det ikke længere. I dag er det mere fremtrædende, at vi skal udvikle vores identitet på egen hånd. Man er så at sige på permanent identitetsarbejde. Vi skaber vores identitet gennem påklædning, relationer, sociale medier og også gennem kroppen, understreger han.

Du tilpasser din fremtoning til dit publikum
Anerkendelse kommer dog ikke nødvendigvis udelukkende til udtryk i ros og skulderklap, pointerer Lars Lundmann:

- Anerkendelse af at man eksisterer, er mindst lige så vigtig. Så selvom man får kommentarer om, at man fx ligner et udmagret skelet, så er det også en bekræftelse af ens eksistens her på planeten. Negative kommentarer er stadig bedre end ingen kommentarer.

Og det er faktisk lige netop sådan, Stine Kronborg selv beskriver sit forhold til andres kommentarer på hendes bodybuilder-billeder:

- Jeg vil hellere have, at folk har en mening om mig, end at de ikke har nogen, for så har jeg ikke gjort noget. Jeg er faktisk ligeglad, om det er positivt eller negativt. Hvis man bliver irriteret over mine billeder, er det nok, fordi man selv har brug for at smide et par kilo. Så tænker jeg lidt: Jeg gjorde det, hvad har du gjort?, spørger Stine Kronborg.

Selvom anerkendelsen kan antage flere forskellige former positiv så vel som negativ, så er det ikke helt ligegyldigt, hvem anerkendelsen kommer fra – tværtimod:

- Nogen har en forestilling om, at det er et ideal at være ultra tynd – andre at være ekstremt veltrænet. Det er jo to modsætninger, så hvordan kan de begge være idealer? Det kan de, fordi det afhænger af, hvilken gruppe du identificerer dig med. Hvis du går meget i fitnesscenter, så færdes du formentlig i en gruppe, hvor det samme er tilfældet. Du tilpasser med andre ord din optræden til det publikum, du har på Facebook. Hvis man identificerer sig med at være bodybuilder, så er det vigtigst, man får anerkendelse for at være netop det af den gruppe, der også identificerer sig sådan, forklarer Lars Lundmann.

LÆS OGSÅ: Så meget snyder modelbillederne

Kropsekstremer er udtryk for kontrolmani
Når man dyrker sin krop på ekstrem vis, giver det en følelse af kontrol. De ydre omstændigheder har vi som individer ikke megen indflydelse på, men vores egen krop er vi til en vis grad selv herre over, forklarer Reinhard Stelter:

- Kroppen er den sidste instans, hvor man kan opleve sig selv. Gennem kroppen kan man opleve en form for kontrol over sig selv, som man i andre livssammenhænge ikke kan. Det tager af og til ekstreme former, som fx når nogen bliver optaget af ekstremt vægttab, eller hvordan deres muskler er defineret. Der udvikles en kontrolmani, der kan kamme over i en selvstændiggjort dagsorden, fortæller Reinhard Stelter.