Thomas Buttenschøn er i dag far til to, trods at han er hiv-smittet.
SPONSORERET indhold

Thomas Buttenschøn: Troede hiv ville gøre mig barnløs

Thomas Buttenschøn har altid drømt om at blive far, men allerede som barn fik han at vide, at det ikke kunne lade sig gøre på grund af, at han var hiv-smittet.

Af: Marie-Louise Truelsen Foto: Kristine Mengel
30. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

I dag lever han uden gener af hiv-smitten. Han er velbehandlet med medicin, og han har ingen bivirkninger. Og når man er i medicinsk behandling, smitter man ikke – og man kan få børn. Det troede Thomas ellers i flere år, at han ikke kunne.

Og det er en sorg, han har delt i et indlæg på Facebook, som er blevet delt over 40.000 gange og har fået over 160.000 likes:

"Som dreng fortalte jeg min far, Peter, at jeg en dag gerne ville have en søn, der skulle hedde Jens, ligesom min første far. Peter fortalte mig, at jeg var født med en virus i kroppen, som man ikke kunne behandle, og at jeg nok aldrig kunne få børn. Den besked sidder stadig fast på min rygrad, og jeg får stadig helt samme klump i maven, bare ved at tænke på det. Efter den dag fortalte jeg altid alle, at jeg i hvert fald aldrig ville have børn. Selvom det var netop dét, jeg ønskede mig allermest. Hver gang jeg så et stjerneskud, ønskede jeg mig, at en dag ville virusset være ude af min krop, og jeg kunne få børn på samme måde som alle andre."

Baggrunden er, at Thomas' forældre mødte hinanden i Zambia, hvor faren var udsendt som ulandsfrivillig. De tog tilbage til Danmark, da Thomas fik en slem lungebetændelse, som viste sig at være hiv. Begge forældrene var også hiv-smittede og i 1994 mistede Thomas sin far. I 1995 mistede han sin mor.

I dag har Thomas Buttenschøn to sønner, der er hedder Jens og Peter efter de to mænd, som han begge kalder fædre.

– I en periode i min ungdom havde jeg sådan en lidt hippieflippet tid, og i den periode sagde jeg altid, at hvis jeg skulle have børn, så skulle de adopteres. Jeg ville hellere redde nogle sjæle end bringe nye til. Men det var jo noget, jeg sagde som et skjold for at beskytte mig selv. En måde at fortælle mig selv, at alting var godt. I bund og grund har jeg altid ønsket at få børn selv, men jeg havde nok troet – siden jeg blev klar over, at det kunne lade sig gøre – at jeg ville være ældre, når det skete. Hvis du i 2009 – lige inden jeg mødte min kone – havde sagt, at jeg om fem år ville bo i Jylland med to biler, to børn og en kone, så havde jeg bedt dig skride ad helvede til, ha, ha.

Thomas Buttenschøn står først for alvor nu frem med sin historie for at bryde det tabu, der stadig omgiver hiv-smittede, for sine sønners skyld.

– Fordi jeg er kendt, har jeg en stor platform, hvor jeg kan udtale mig om ting. Og jeg er så heldig at blive hørt, når jeg gør det. Jeg havde dog aldrig troet, at min opdatering ville nå ud til SÅ mange mennesker, og at jeg ville få SÅ mange personlige beskeder. Det er først nu, hvor jeg er blevet voksen, jeg er klar til at tage snakken om min sygdom – og det er især på grund af mine børn. Jeg synes ikke, at folk skal gå rundt og være lidt i tvivl om, hvorvidt mine børn også er smittede. Jeg kan godt lide, at der er noget klarhed omkring, at det er de selvfølgelig ikke. Det der uvidenhedsmoment, det er jo bare dårligt for alle.

Læs hele interviewet med Thomas Buttenschøn om hans opvækst med hiv-smitten og hans nye liv som far til to.

ABONNEMENTSTILBUD: Få et godt tilbud på ALT for damerne