
Ny podcast: Disse sager glemmer politibetjentene aldrig
Mange politibetjente har en sag, der nager, og som de altid vil kunne genfortælle ned i mindste detalje. I en ny podcastserie fra Talk Town kan du høre en række af disse sager – fortalt af betjentene selv - og samtidig få indblik i samfundets skyggesider og en verden, som vi ellers kun læser om i avisoverskrifter.
Biljagten har været en halv time. Det er midt på Jyllingevej, 26-årige Marlene Bendix og hendes kollega fra Københavns Vestegns Politi følger efter den torpederede flugtbil med blåt lys og udrykning.
Pludselig går flugtbilens bagagerum går op. Og der ligger en ung mand. Gidslet. Han sætter sig op på den ene albue, han er viklet ind i køkkenfilm, det sidder helt stramt om hans ansigt, og det er fyldt med blod. Han er bange, skrækslagen. Og så i løbet af et splitsekund lukker baggagerummet i igen.
Marlene glemmer aldrig dette øjeblik og denne sag. Det var, hendes første møde med underverdenen og samfundets skyggeside.
Sådan er der flere politimænd, der har ”Sager, der nager”, og det er netop også titlen på Talks Town nye podcastserie, der udkommer i dag. Ved at tale med politifolk om netop de sager, håber journalist Pernille Brunse at kunne give et indblik i samfundets skyggesider.
”I podcasten kommer vi tættere på en verden, hvor mennesker er på kanten. Det er et indblik i et hjørne af tilværelsen, som vi ikke selv færdes i. Politifolket bevæger sig jo i en verden med knivstikkerier, bandekonflikter, biljagter og psykisk utilregnelige mennesker. De risikerer deres liv hver eneste dag,” siger Pernille Brunse.
”Jeg synes, de er heltene. Hvis nogen truede mig på livet, så tror jeg, jeg ville blive skidebange.”
Lad politimændene fortælle
For Mette Hovmand-Stilling, som er redaktør på Talk Town, har det været afgørende, at det er betjentene selv, der fortæller:
”Der findes masser af serier, hvor andre taler om og fortolker kriminalsager. Vi vil gerne tilbage til kilden selv, for det er jo dem, der kender historien allerbedst. Hvordan er det at arbejde professionelt med sådanne sager – og hvordan påvirker det dem personligt?” forklarer hun.
Derfor har Pernille Brunse blandt andet talt med politifolk fra København, Silkeborg, Herning og Roskilde om alt fra biljagten, en uopklaret mordsag, en personlig trusselssag, brug af tjenestevåben, ulykken på Roskilde Festival og et knivstikkeri.
”Jeg nyder ikke at dvæle ved selve volden ved deres historier. Tværtimod, vil jeg gerne høre om den verden, de færdes i, og hvordan det er at være menneske derude i brændpunkterne. Jeg har ofte tænkt på, hvordan det påvirker mennesker at have et job, hvor de er så meget i front” siger hun. ”I sidste ende beskytter de os jo med deres liv”.
Hvorfor hænger sagerne ved?
For politikvinden Marlene Bendix som i dag er 36 år, handlede sagen om manden i baggagerummet ikke om selve biljagten, der kunne have kostet hende livet. Det hun ikke kan glemme er, hvordan hendes verdensbillede blev rystet den dag.
”Det var mit møde med underverdenen. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi tænkt, at man kunne være så led ved et andet menneske. Og da jeg så det, var min verden ikke et trygt og sikkert sted længere,” siger hun i podcasten.
”At man kan proppe et menneske om i et bagagerum, og vikle ham ind Vita Wrap efter at have stukket ham et par gange; det er noget, der hører til i film, men ikke på den Københavnske vestegn en mandag nat,” siger Marlene Bendix.
Lyt til politifolkenes historier i podcastserien ’Sager der nager’.