Læge
SPONSORERET indhold

10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen

Feber, snot og hoste hos din baby – det er tid til lægetjek. Men hvad skal der egentlig ske, og hvad kan du gøre for at få det overstået så nemt som muligt?

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Trine Bukh
26. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

1. Husk sygesikringskortet

Det første, du skal gøre, når I ankommer til lægehuset, er at vise juniors sygesikringskort – enten til en sekretær eller ved at køre det gennem skanneren.

2. Leg i venteværelset

De fleste læger har et hjørne med legesager til de små. Hvis dit barn har overskud til at lege, er det en god måde at få tiden til at gå. Din læge tager sikkert også akutte patienter ind, så du kan risikere en del ventetid.

LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din baby

3. Hvilke symptomer har dit barn?

 

Når du kommer ind til lægen, vil hun spørge til, hvordan dit barn har det. Har hun feber? Vil hun drikke og spise? Leger hun, som hun plejer? Hvor længe har hun været syg? Lægen kigger også på dit barn og vurderer hendes almen-tilstand, som betyder meget for det samlede sygdomsbillede. Hvis dit barn har høj feber, men virker frisk og gerne vil lege, vil lægen ikke være lige så bekymret, som hvis dit barn har knap så høj feber, men er sløvt og pjevset og ikke vil lege.

4. Lægen mærker på dit barn

Lægen vil begynde med at røre ved dit barns hoved, for her sidder fontanellen – det bløde punkt forrest på hovedet – og den kan fortælle noget om dit barns tilstand. Er den spændt, kan det give lægen mistanke om meningitis, men tag det roligt – den kan også blive spændt, når dit barn græder. Er fontanellen derimod indfalden, kan det give mistanke om væskemangel. 

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

Fra det bløde punkt går turen videre ned til halsen, hvor hævede kirtler kan være tegn på en almindelig – og ufarlig – virusinfektion i de øvre luftveje. Lægen vil også prøve at få dit barn til at bukke hovedet og kigge mod sin navle. Det er svært, og prøver man at tvinge hovedet ned, vil barnet stritte imod. Derfor vil lægen forsøge at lokke dit barn til at kigge ned. Et feberhedt barn med en stiv nakke kan give lægen mistanke om meningitis.

5. Lægen lytter på lungerne

Nogle børn kan have små indtrækninger lige under ribbenene, når de trækker vejret, og det kan være tegn på astma eller lungebetændelse. Det er derfor vigtigt for lægen at se, om dit barn trækker vejret ubesværet – så tøjet skal af. Måske er du bekymret, fordi dit lille pus raller, når hun trækker vejret, men ofte skyldes det ‘bare’ en klat slim, der har sat sig på de øvre luftveje, og den skal junior selv hoste op. Lægen lytter også med sit stetoskop på brystkassen efter små unormale lyde, der kan give mistanke om lungebetændelse.

6. Lægen kigger i ørerne

Når lægen skal kigge i dit barns ører, skal dit barn sidde med siden til dig på dit skød. Du tager barnets bagerste arm ind under din egen, og så holder du med din ene arm hen over barnets anden arm og med din anden arm på barnets hoved. Det gør nemlig ondt i den lilles øre, hvis hun bevæger hovedet, når plastikdimsen er inde i øret. Lægen kigger på dit barns trommehinde, som ofte er rød, hvis den lille er forkølet, men hvis den er meget rød og buler frem, kan det være tegn på en mellemørebetændelse. Måske gør det ondt i dit hjerte at holde dit barn fast, men jo roligere du er, jo roligere er dit barn, og desto hurtigere er det overstået.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du, når dit barn har feber

7. Lægen kigger i halsen

Når lægen skal kigge i dit barns hals, skal barnet sidde med ryggen mod dig på dit skød, og med den ene arm holder du begge arme fast, mens du med den anden holder på panden. Lægen har en lille pind, som hun tvinger munden op med. Nej, det er ikke rart, og alle, også voksne, vil få brækfornemmelser, når de får en pind i halsen, så lægen gør sit bedste for at være hurtig. Lægen skal bare nå at se, om mandlerne er røde, og om der er mange belægninger, som kan være tegn på halsbetændelse.

8. Skal dit barn havemedicin?

‘Det er bare en virusinfektion’. Suk! Det er både godt og skidt, for på den ene side er dit barn ikke alvorligt syg, på den anden side kan lægen ikke hjælpe dit barn til at blive hurtigt rask med medicin. Har dit barn mellemørebetændelse, vil nogle læger vælge at give penicillin, særligt hvis barnet har høj feber og har været meget medtaget længe, men flere undersøgelser viser, at børn ofte kommer sig lige så hurtigt uden medicin.

LÆS OGSÅ: Sygt barn – nej tak!

9. Hvornår bliver dit barn rask igen?

På vej ud af døren vil det være en god ide at få en fornemmelse af, hvordan lægen regner med, at sygdommen vil forløbe. Så ved du nemlig, hvad du kan forvente – og om du skal kontakte lægen igen, hvis feberen stadig buldrer af sted om tre dage.

10. Så er det overstået!

Nu kan I tage hjem, og lægen råder til, at du holder dit barn hjemme, til det er helt rask – og gerne med en feberfri dag, før vuggestuen igen kalder.

Tak til privatpraktiserende læge Bodil Johnsen på Vesterbro i København. Valdemarsgade8.dk.

LÆS OGSÅ: Vaccine-debat: Forældre opretter smittegruppe på Facebook

LÆS OGSÅ: Få styr på dit barns feberkramper

LÆS OGSÅ: 9 myter om immunforsvar