sponsoreret indhold
5 genveje til en hverdag uden kemi
SPONSORERET indhold

5 genveje til en hverdag uden kemi

Der er kemi overalt, men få hjælp til at undgå de værste fælder.

Af: Katrine Bøg, Vores Børn, december 2014 Foto: Istock
13. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Vi vil vores børn det bedste, og så gælder det om ikke at proppe deres krop med usunde stoffer.

Det gælder allerede under graviditeten, hvor man pludselig skal tænke over indgroede vaner og prøve at undgå for meget kemi.

LÆS OGSÅ: Gravid: Her er de nye råd mod kemi

Når børnene bliver større, handler det selvfølgelig helt konkret om, hvad de spiser, men også hvad de for eksempel leger med. Der er nemlig kemi overalt, og det kan være svært at gennemskue, om et produkt er sundt eller usundt.

Ftalater og parabener

To af de ord, der oftest skrives om i forbindelse farlig kemi, er ftalater og parabener.Ftalater bruges til at gøre plastik blødt og findes i alt fra ringbind til legetøj og tøj. Nogle ftalater er dokumenteret hormonforstyrrende, andre er mistænkt for at være det.I Danmark er der forbud mod at importere, sælge eller anvende ftalater i legetøj og artikler til børn under tre år. Så det er mest, hvis I køber eller får legetøj fra udlandet, I skal være opmærksomme på, om der er ftalater i.LÆS OGSÅ: Pas godt på maven
Parabener er konserveringsmidler, der typisk bruges i kosmetik, lægemidler og fødevarer. Nogle parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men ikke alle er lige slemme. Tænk alligevel på, hvordan du for eksempel bader dit barn udenkemikalier.Methyl- og ethylparaben er dog de eneste, der er helt sikre at bruge.

Få her fem gode råd til, hvordan du kan få en hverdag uden kemi.

1. Følg mærkerne.

Astma-Allergi Danmark, Blomsten, Svanen og Øko-tex 100 er mærker, du kan gå efter.  Så er du sikret produkter, der både opfylder skrappe miljøkrav og tager hensyn til din og børnenes sundhed.

2. Køb økologisk mad.

Gå efter det røde Ø-mærke, når du handler fødevarer, så undgår du at få mad med hjem, der indeholder rester af sprøjtegift, kunstige farvestoffer eller sødemidler.

3. Vask nyt tøj inden brug.

Nyt tøj kan indeholde et overskud af kemikalier fra både produktion og efterbehandling. De fleste kemikalier forsvinder fra tøjet, når du vasker det.

4. Drop skyllemiddel.

Skyllemiddel indeholder de såkaldte tensider, der blødgør tøjet, men som er svære at nedbryde, og som derfor skader vandmiljøet. Samtidig indeholder langt det meste skyllemiddel parfume, der som bekendt kan give allergi.

5. Vælg kemifri makeup.

Det kan sagtens lade sig gøre at finde god og prisvenlig makeup uden kemi i – også i helt almindelige butikker. Så prøv dig frem, indtil du finder det mærke, der passer bedst til dig. Det samme gælder selvfølgelig, når du skal købe creme til dig og dit barn. 

Kilder: Mst.dk, Astma-allergi.dk, Ecolabel.dk, okologi.dk, A-apoteket.dk, H&M og Chemicaldays.dk

LÆS OGSÅ: Super nem guide til øko babyudstyr

LÆS OGSÅ: Vi tester vådservietter

LÆS OGSÅ: 34 tips til en nemmere hverdag