Vuggestue
SPONSORERET indhold

7 trin til det gode farvel

Nogle gange gør det ondt i maven som en anden kærestesorg. Andre gange går det så let som en leg. Vi taler om at sige farvel til sit barn i vuggestuen. Følg rådene, og glæd dig til harmoniske afleveringer.

Af: Marie Varming, Vores Børn Mini, december 2012
10. jan. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Forbered dit barn

Når I er på vej i vuggestue, så sig det til dit barn. Men hold det til korte simple sætninger i stil med ‘nu skal du i vuggestue og lege, og mor skal på arbejde’.

Små børn forstår ikke, når du taler i lange sætninger og slet ikke, når det handler om noget, der først skal foregå i fremtiden. Så hold det til, hvad der er umiddelbart forestående og drop at forklare din tumling, hvad der skal ske i aften og i weekenden.

Nævn også gerne pædagogernes navne, så dit barn er forberedt på, hvem det skal over og møde om lidt på stuen.

LÆS OGSÅ: Sådan ruster du dit barn til vuggestuen

Det samme når du henter om eftermiddagen. Sig, hvad der skal ske i en kort sætning som ‘nu skal vi hjem og hygge os i sofaen’.

2. Fortæl hvordan det går

Hvis det er svært derhjemme for tiden, eller du har lidt ondt i hjertet, når du afleverer, så sig det til pædagogerne. Selv om det hører familiens privatliv til, så vil de gerne vide, om mor er stresset, eller far er meget ude at rejse, for det påvirker din guldklump. Jo flere oplysninger de får, jo lettere har de ved at tage imod dit barn. Hvis du fornemmer, at personalet ikke lige har tid til at tale, når du afleverer, så ring i løbet af dagen. Og ring hellere engang for meget end en gang for lidt. Har du brug for en dybere snak med pædagogerne, så bed om et møde. I enhver institution vil de gerne tage sig tid til en halv times møde med en bekymret forælder.

3. Hav en rutine

Når I tripper ind gennem lågen til institutionen, så gør tingene i samme rækkefølge hver dag – det er som at give dit barn en indsprøjtning med ren tryghed!

Derfor er det også en god ide, at jeres afsked er nogenlunde den samme hver dag. Det vil sige, hvis det normalt tager dig fem minutter at aflevere, så hold dig til det og lad være med pludselig at blive hængende en halv time.

Det forvirrer bare dit barn, som ikke kan finde ud af, om du har tænkt dig at gå, som du plejer, eller om du bliver og leger.

Derfor er det også godt fra starten at vænne barnet til et minimum af farvel-scener, så du fremover kan komme ud af døren på et par minutter.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

Hvis du først har vænnet barnet til en lang seance, så er du nødt til at holde dig til det. Men det bør aldrig tage mere end et kvarter at sige farvel.

4. Marker, at du afleverer

Vel ankommet til vuggestuen, og støvlerne er blevet erstattet med sutsko. Nu handler det om at give stafetten videre til en af pædagogerne på en god måde.

Her er det vigtigt, at du mærker efter, om du er klar til at sige farvel. Et barn har bedst af at blive afleveret af en forælder, der er glad, tryg og parat til det.

Når du er det, så giv pædagogen tegn med øjnene, der siger ‘nu er jeg klar til at gå’. Så ved pædagog-Marianne, at hun skal tage over nu, så I undgår en situation, hvor hun skal hive barnet ud af armene på dig.

Det hele skal foregå med et smil, for så signalerer du, at du har lyst til at aflevere, og at du ikke er bekymret. Det kan dit barn mærke.

5. Gå selv om baby græder

Hvis dit barn græder – og det gør alle børn på et eller andet tidspunkt i deres tid i vuggestue eller dagpleje – så skal du sige farvel med klar stemme og gå ud med faste skridt, når barnet er placeret trygt i favnen på en voksen.

Tænk noget i stil med: ‘Mine damer og herrer, nu forlader jeg bygningen og går på arbejde’. Det værste, du kan gøre, er at gå tilbage og kramme din skat igen, for så bliver barnet skrupforvirret.

LÆS OGSÅ: Dagbog fra Fridas start i vuggestue

Det er også misforstået at forsøge at snige dig ud af døren. Børn bliver utrygge, hvis deres forældre står og tripper på dørtærsklen. Gå derfor ud gennem døren med faste skridt, og for alt i verden: Vent med selv at fælde en tåre, til du er langt væk fra dit barn.

6. Respekter regler og rutiner

Når dit barn starter i institution eller dagpleje, så sæt dig ind i stedets daglige rutiner og møderegler. Dem skal du respektere. Så hvis personalet sidder midt i en goddag-sang til morgensamling, når du afleverer, så forvent ikke, at de smider alt hvad de har i hænderne for at tale med dig. Det er også forvirrende for dit barn at blive dumpet ned midt i en samling, som det har misset starten af, så tag eventuelt en tur på rutsjebanen, til samlingen er ovre, og I kan gå ind.Hvis tiden løber fra dig allerede hjemmefra, så ring og sig, at I kommer senere, end I plejer den dag. Så kan de ansatte bedre planlægge dagen. På den måde lærer dit barn også, hvordan man indgår i et fællesskab, hvor der er regler, der skal respekteres.

7. Bryd en ond cirkel

Hvis du er kommet ind i en dårlig periode, hvor dit barn græder som pisket, når du afleverer ham – men sjovt nok ikke siger et pip, når det er far der gør det – så byt roller. Den anden forælder kan gøre tingene på en anden måde, og det kan sagtens bryde en dårlig periode, hvis far er den, der henter og afleverer i en periode på 14 dages tid. Voksne griber tingene forskelligt an, og et afbræk i hverdagen med en anden rutine vil få din ulykkelige trunte på andre tanker, så den dårlige rytme vendes til noget positivt. Du skal dog være opmærksom på, om der er tale om et lille lune fra barnets side, eller om det er generelle trivselsproblemer, for dem løser I ikke blot at bytte roller. Kilde: Nina Drewsen er pædagogisk leder af en integreret institution med 86 børn. Der ser hun dagligt både gode og mindre gode farvelscener.

FIND OS PÅ FACEBOOK