Gravid
SPONSORERET indhold

Klumme: 8 ting, du ikke skal sige til en gravid

Pas på din hormonsprudlende, gravide veninde. Velmenende kommentarer kan pludselig lyde uhøflige i hendes ører. Så er du advaret.

Af: Kicki Thomsen Foto: Privat
29. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Lad mig starte med at sige, at jeg normalt ikke er sart og egentligt sagtens selv kan se både det naturlige og til tider morsomme i de forandringer, kvindekroppen gennemgår, når man agerer rugekasse for sådan et velpolstret, lille menneskebarn.

Men i min anden graviditet oplever jeg det finurlige, at venner, bekendte og familie absolut intet behov føler for at lægge fingre imellem deres bramfrie kommentarer om min krops forvandling. Bevares – jeg kan sagtens tåle at høre, at jeg er blevet rundere, for det er jeg jo.

Det må jeg give alle ret i. Men behøver vi virkelig gentage kommentarerne, hver gang vi ses?

Her er 8 kommentarer – sikkert kærlige og velmenende – jeg jævnligt får, men som i alle andre kontekster vil blive betragtet som lodret uhøflige.

LÆS OGSÅ: De ultimativ dummeste kommentarer jeg har fået som gravid med tvillinger

1. ”GUUUD, hvor er du blevet stor.”

(Gerne akkompagneret med en lidt målløs mine)

Ja, jeg er ganske vist blevet større, men jeg synes måske lidt, at mine seks kilo i plus her seks måneder inde i graviditeten bliver fremmalet med lige lovlig stor dramatik. Tænk, hvis jeg dristede mig til at svare ”Ja – du er godt da også blevet rundere siden sidst, tante Dorit”. Ej, nej nej… Det siger man jo ikke. Med mindre man altså lige er gravid.

2. ”Årh, er du blevet syg?”

Næh, jeg er egentligt ved godt helbred. Jeg ligner tilsyneladende bare helt almindelig lort. Denne kommentar er faktisk ligeså irriterende, når man ikke er gravid.

3. ”Der er mange, der går fra hinanden lige efter nummer to, så husk hinanden!”

Jeg er sikker på, at det er et godt råd. Men der er vel ret beset ingen, der planlægger ikke at huske hinanden og pleje parforholdet. Det kan godt være enormt trættende kun at høre om de potentielle negative konsekvenser af min nuværende tilstand.

4. ”Det sætter sig godt nok på lårene denne gang, hva’?”

Okay – den ligger lige op ad den med at være blevet stor. Men igen; egentligt bare en virkelig underlig ting at tænke, det er i orden at sige højt. For det første, så ser jeg mig selv i spejlet flere gange dagligt og er rent faktisk godt klar over, hvordan jeg ser ud, og at mine lårbasser for tiden har deres storhedstid. Efter gentagne kommentarer fra de samme personer, valgte jeg simpelthen at sige, at ja – den er god nok, men behøver vi at snakke om det, hver gang vi ses? Det er faktisk ikke det fedeste i verden (hø hø). Responsen hertil bliver den næste kommentar, som jeg vil råde folk til at holde sig fra:

5. ”Lad nu være med at være sart, det er jo naturligt nok, at du bliver større.”

Yes – den er jeg helt med på. Faktisk har jeg aldrig været gladere for at se maveomkredsen vokse, hverken da jeg ventede mit første barn eller nu her anden gang. Min anke er, at i enhver anden henseende ville det betragtes som et socialt no-go at sige den slags. Tænk, hvis jeg sagde: ”Wow, dine tindinger er godt nok blevet høje!”. Det er også helt naturligt, at hårpragten tynder ud på mange mænd, når de passerer 30’ernes milepæl. Men det ville aldrig falde mig ind at sige, FORDI DET ER UHØFLIGT!

6. ”Tror du ikke, at du skal slappe lidt af?”

(Oftest sagt i en tone, der fortæller, at den, jeg står overfor, synes at kunne se noget, jeg ikke selv kan se.)

Okay – denne kommentar er ikke uhøflig, den er bare virkelig irriterende. For jo, det tror jeg, ville være en skidegod idé. Jeg gad det faktisk ret gerne. Men hvem hænger så vasketøjet op, handler til aftensmad, skriver mit speciale og løber efter ham den 2-årige, mens den også ret ophængte far passer sit fuldtidsarbejde?

7. ”Bare vent, det er dobbelt så hårdt at være mor til to.”

Det er sikkert til dels rigtigt. Jeg synes heller ikke, det har været ”a walk in the park” første gang, men det er faktisk grundigt overvejet fra min kærestes og min side, og ved du hvad – vi tror faktisk på, at det nok skal blive smaddergodt. Måske endda også dobbelt så godt. Nogle gange kunne det også være okay-rart, hvis vi talte lidt mere om den positive side af sagen.

8. ”Du har godt nok fået nopret hud – det ligner dig da ikke.”

Jeg er gravid, jeg er ikke blevet blind. Men lad os da endelig dvæle lidt ved, hvordan den famøse graviditetsglød i mit tilfælde bare har resulteret i røde plamager og knopper. Det er en skøn hormoncocktail, kan du tro.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

LÆS OGSÅ: Sådan viser du kærlighed til dit barn

LÆS OGSÅ: 4 mænd om hormoner, kærlighed og lortebleer

LÆS OGSÅ: Efter fødslen: Hej hormoner!