Har mit barn kolik?

Foto: Nimastock Kolik begynder typisk, når dit barn er et par uger og fortsætter som regel, til baby runder tre måneder.

Har mit barn kolik?

Er det kolik?

Din babys krop er spændt, og den lille skriger hjerteskærende, uden at du kan finde en forklaring på uroen. Er det kolik?

Faktaboks

-Giv baby kropskontakt, det trøster og giver tryghed.

-Bevar roen, så dit barn mærker, at du passer på det.

-Husk at bøvse baby af efter måltiderne.

-Læg baby til at sove, gerne i barnevognen, som du kan vugge, og hjælp den lille til at finde ro.

-Svøb baby i et tæppe eller en dyne.

-Giv et varmt bad efterfulgt af babymassage.

-Gå en tur med baby i bæresele eller slynge.

-Få aflastning fra familie og venner.

Din lille baby skriger uafbrudt. Gråden går lige i hjertet, og det værste er, at du ikke aner, hvad er der galt. Er det sult? En bøvs? Er det bleen?

Du prøver på alle mulige måder at trøste og lindre. Alligevel fortsætter den lille skrighals. Definitionen på kolik er, baby græder mindst tre timer i træk og har gjort det mindst tre dage om ugen i mindst tre uger.

Kolik begynder typisk, når dit barn er et par uger og fortsætter som regel, til baby runder tre måneder. Det føles som en evighed! Kolik rammer børn over hele verden, og der findes grædebørn i alle samfund fra naturfolk til højt civiliserede.

LÆS OGSÅ: Albert græd 10 timer i døgnet

Kolik har heller intet at gøre med, om du ammer eller giver flaske, eller om du selv er et ængsteligt gemyt. Alle spædbørn græder mere eller mindre og mest om aftenen, for gråd er dit barns måde at kommunikere på. Men man skelner mellem uro, hvor baby klynker og smågræder, og egentlige skrigeture.

– Vi ved ikke, hvad kolik skyldes, fastslår sundhedsplejerske Else Guldager.

– I ganske få tilfælde kan årsagen være komælksallergi. Det kan du få undersøgt hos lægen, men det drejer sig kun om en-to procent af grædende babyer.

Din omsorg hjælper

Spørgsmålet er, hvordan du bevarer roen, når du selv er udmattet og på grådens rand.– Husk, at selv om dit kolikbarn ikke holder inde med gråden, når du trøster eller vandrer op og ned ad gulvet, så finder baby trøst i at være tæt sammen med dig eller far, fastslår Else Guldager.Prøv så roligt som muligt at hjælpe din baby. Du kan forsøge forskellige ting, men ikke for hurtigt efter hinanden, selv om gråden stresser dig. Baby skal have tid til at reagere på dine forslag til trøst.LÆS OGSÅ: Hjælp – har mit barn kolik?Prøv altid at give baby mad. Måske gnaver sulten, selv om det ikke er så længe siden, og baby virkede mæt. Husk også at bøvse af efter spisning. En bøvs på tværs kan genere meget. Bittesmå babyer kan desuden let blive overtrætte og have svært ved at finde ro. Prøv at få den lille til at sove for eksempel ved at vugge i barnevognen.Nogle børn falder til ro, hvis du svøber i et lille tæppe. Har du mistanke om, at maven gør ondt, kan det hjælpe at bade baby. Giv bagefter forsigtigt lidt massage på maven. Måske kan det også hjælpe jer begge at gå en tur i frisk luft med baby i en bæresele eller slynge.

Aflastning letter

Der kan være øjeblikke, hvor du og far er så udmattede, at I ønsker skrigebarnet langt væk. Først og fremmest hjælper det at snakke med andre.

– Kolik skal ikke være et tabu. Vær ikke bange for at bede om hjælp. Bed en veninde eller et familiemedlem om at tage en ‘aftenvagt’ med baby. Selv om det er svært at overlade dit grædende barn til andre, har du brug for en pause, siger Else Guldager.

Hvis du ikke kan få hjælp, og du er bange for at miste besindelsen, så læg din skrigende baby i seng. Sørg for, at barnet ikke kan komme noget til. Luk døren. Tillad dig at være alene i nogle minutter, og træk vejret dybt, så du kan få lidt overskud, inden du igen går ind til baby. Hvis du får lyst til selv at sende et skrig ud i aftenhimlen, så gør det.

Selv om ingen af de løsninger, du prøver, virker, betyder det ikke, at du er utilstrækkelig eller gør noget forkert.

– Forældre til kolikbørn oplever faktisk, at den megen kropskontakt, pleje og omsorg, den lille har fået de første måneder, kan gøre, at baby kommer styrket videre, siger Else Guldager.

LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd

LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine arme

LÆS OGSÅ: Kend din babys gråd

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Kolik, Udvikling og Børnepsykologi