Amning: Op mod hver tredje føler sig utilstrækkelige

Foto: Getty Images Læs om Vores Børns undersøgelse om amning her.

Amning: Op mod hver tredje føler sig utilstrækkelige

31% føler sig utilstrækkelige, fordi de ikke ammede længere end de gjorde – og 18% har ammet på et offentligt toilet, viser ny undersøgelse.

”Nå, giver du flaske?”, ”Har du ikke mælk nok?” eller ”Har du tænkt dig at amme her?” Spørgsmålene kan være mange og ofte bebrejdende. Især hvis du ikke ammer – eller hvis du omvendt ammer i det offentlige rum. 

Omkring hver tredje kvinde (31 %) har følt sig utilstrækkelige som mødre på grund af varigheden af deres ammeforløb, det viser en undersøgelse, som Magasinet Vores Børn har lavet blandt 2.230 kvinder med børn om netop amning. Det på trods af, at der de seneste år har været gentagende debatter og fokus på amning i det offentlige rum og retten til at vælge selv. Men spørgsmålet om amning er stadig et tveægget sværd.

På den ene side skal du amme. På den anden side koger debatten med jævne mellemrum over med vrede protester mod kvinder, der vover at gøre det offentligt. Måske derfor bryder en tredjedel af de adspurgte sig ikke om at amme offentligt. 41 pct. af den gruppe svarer, at de er helt eller delvist er enige i, at de føler, at andre folk ser skævt til dem, når de ammer offentligt. Og 18 pct. af all, der har ammet svarer, at de har prøvet atamme på et offentligt toilet, fordi der ikke var andre muligheder.

Nu tænker du måske: Der er tusindvis af måder at være en god mor på, uagtet om man ernærer sit barn via flaske eller bryst. Hvorfor hænge moderskabet op på det – og hvorfor ikke lade forældre vælge selv?

Læs også: Stephanie Leon ammer sin to-årige søn: ”Hvorfor skal folk have så mange fordomme?”

Vi skal tilbage til 70’erne for at finde svaret.

- Vi fik en viden om, at amningen kom meget bedre i gang, hvis vi lagde barnet til brystet med det samme. Børnene fik bedre appetit, og var de for tidligt fødte, var overlevelsen bedre. Jeg så med egne øjne, hvor fantastisk det var, fortæller jordemoder og debattør Karen West til magasinet Vores Børn.

- Problemet er, at det blev for hysterisk. Nogle jordemødre blev ekstreme i holdningen til amning, og betragtede det som den eneste rigtige måde at give sit barn mad på. Selvfølgelig skal vi tilskynde til amning, men man glemte at kigge på den enkelte familie, siger Karen West i artiklen.

- I sidste ende har vi jo alle samme mål: At få familielivet til at fungere og få nogle glade unger ud i den anden ende, hvordan vi end vælger at gribe spisetiden an.

- Jeg tror, det skaber de bedste resultater at se på den enkelte familie og sige, ”Hvad fungerer bedst for os”? Og huske sig selv på hverken at blive ammefundamentalist eller nægte at sidde ved siden af én, der ammer. Vær glad, hvis du har mælk nok, og har du ikke, så nyd, at vi har verdens bedste modermælkserstatning, siger Karen West til Vores Børn.

Uddrag fra Vores Børns undersøgelse:

  • 31 pct har følt sig utilstrækkelige som mødre, fordi de ikke ammede længere, end de gjorde.
  • 57 pct har følt sig utilstrækkelige, fordi de selv havde en opfattelse af, at det mest rigtig er at amme længere
  • 24 pct  har følt sig utilstrækkelige, fordi andre forventede, at de skulle amme længere
  • 33% bryder sig i mindre grad eller slet ikke om at amme offentligt.
  • 68 pct ammer offentligt, men dækker sig som regel til.
  • 18 pct har ammet på et offentligt toilet, fordi der ikke var andre muligheder
  • 13 pct er blevet mødt med bebrejdende blikke, når de ammede offentligt
  • 24 pct er blevet mødt med positive kommentarer og opmuntring fra fremmede, når de ammede offentligt.

Kilde: Undersøgelsen er baseret på 2.230 besvarelser blandt kvinder adspurgt i en digital undersøgelse promoveret på alt.dk/børn, Instagram og Facebook i marts.

Se, hvad vi ellers skriver om: Amning og Børneopdragelse

610x200_woordy_knap2.jpeg