Astmatisk bronkitis og hoste
SPONSORERET indhold

Astmatisk bronkitis: Hjælp dit hostende barn

Hoste kan være forfærdelig udmattende for både dig og dit barn. Vi hoster op med 8 svar på 8 spørgsmål om astmatisk bronkitis.

Af: Maria Præst Foto: Nima Stock
18. mar. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Hvad er astmatisk bronkitis? 

Astmatisk bronkitis rammer primært børn mellem nul og fire år og viser sig ved, at barnet i forbindelse med en infektion får symptomer på astma. Typisk vil dit barn ‘hvæse’, når det trækker vejret, og hoste meget – ofte så slemt og langvarigt, at det har svært ved at sove.

2. Hvad er forskellen på astmatisk bronkitis og astma? 

Astmatisk bronkitis er faktisk det samme som astma. Symptomer og behandling er den samme, men så længe dit barn er lille, og astmaen kun kommer i forbindelse med infektioner, kategoriserer man det som astmatisk bronkitis.

LÆS OGSÅ: 10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen

3. Hvordan udløses symptomerne?

Astmatisk bronkitis udløses af virus, der sætter sig på luftvejene. Det kan være en almindelig forkølelse, influenza eller mellemørebetændelse. For nogle børn kommer symptomerne, hver gang der er den mindste snue, mens andre kun oplever dem en enkelt gang. Irritation fra tobaksrøg eller allergi kan også udløse sygdommen. Der sker det, at de såkaldte bronkier snævrer til, og fordi børns luftveje er mindre, skal der ikke så meget til, før det giver hoste og vejtrækningsbesvær.

4. Hvordan påvirker sygdommen mit barn?

Astmatisk bronkitis kommer snigende og starter typisk med hoste. Herefter kan der komme en akut opblusning, hvor dit barn får svært ved at trække vejret. Han eller hun vil være træt og irritabel og sove dårligt om natten, og – hvis barnet samtidig har en infektion – måske have feber. 

5. Skal mit barn have medicin? 

Som regel behøver børn med astmatisk bronkitis ikke medicinsk behandling. Astmasymptomerne forsvinder af sig selv, når infektionen klinger af eller kort efter. Er dit barn hårdt ramt, kan det dog hjælpe med astmamedicin, som gives via en maske. Der findes en akutmedicin, der får musklerne omkring bronkierne til at slappe af, og en forebyggende behandling med binyrebarkhormon, der nedsætter hævelsen i slimhinderne. Begge typer giver dit barn bedre ‘plads’ til at trække vejret. Du skal måske være lidt kreativ for at få dit barn til at trække vejret igennem masken og kan for eksempel lade yndlingsbamsen prøve først eller puste sæbebobler imens for at få junior til at tænke på noget andet. 

LÆS OGSÅ: Sygt barn: Kun ét ud af 20 børn har gavn af antibiotika

6. Hvad kan jeg ellers gøre?

Det er naturligt at blive bekymret, og det gør ondt i hjertet at høre, hvordan dit barn hvæser og hiver efter vejret. Forsøg at tage det roligt, og trøst dit barn, så godt du kan. Det går over. For at hjælpe barnet til en bedre nattesøvn kan du lægge en pude under madrassen, så han eller hun får løftet hovedet lidt.

7. Kan jeg gøre noget for at forebygge?

Det eneste, du reelt kan gøre for at undgå astmatisk bronkitis, er at holde junior væk fra infektioner, og det er jo umuligt. Astmatisk bronkitis er værst om efteråret og vinteren, hvor børn opholder sig tæt på hinanden og let bliver smittet med luftvejsinfektioner. Sørg for vaske dit barns hænder godt og ofte med masser af vand og sæbe, styrk immunforsvaret ved at få nok D-vitamin og jern i kosten, og undgå tobaksrøg og allergener fra kat, hund og husstøvmider.

8. Sygdommen forsvinder – oftest – af sig selv 

For de fleste børn børn forsvinder tendensen til astmatisk bronkitis, inden barnet fylder tre år, fordi luftvejene naturligt bliver større. En tredjedel vil fortsat opleve symptomer – også uden at have en infektion – og vil sandsynligvis senere få stillet en astmadiagnose.