Navneloven
SPONSORERET indhold

10-års jubilæum for navneloven: Sig 'hej' til Løve, Awesome og Mumle

Antallet af nye navne er tredoblet siden navneloven trådte i kraft for 10 år siden. I dag kan du næsten frit vælge, hvad dit barn skal hedde.

Af: Freja Sofie Madsen Foto: Colourbox
01. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Er det en Urte, Tarzan, Engel eller Rask, som storken er kommet med? I dag er der næsten frit valg på alle hylder, når du skal vælge, hvad dit barn skal hedde. Det kan du takke navneloven fra 2006 for, som blev vedtaget med intentionen om, at det skulle være nemmere at få et navn godkendt.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

– I navneloven fra 2006 valgte man at gøre det nemmere at få et navn godkendt. Mange var frustrerede over, at de ikke kunne få de navne, de ønskede, fortæller Birgit Eggert, der er navneforsker ved Københavns Universitet.

Det har betydet, at antallet af godkendte navne er steget fra 10.660 til mere end 33.000 – hele 22.000 nye navne.  

LÆS OGSÅ: Fe, So og Bi – de her navne må man hedde på to bogstaver

Fra Cirkeline til Cirkelily

Inspirationen til de mange navne kommer blandt andet fra udlandet. I dag er det blevet nemmere at besøge selv de mest fjerne afkroge i verden. Samtidig bliver vi i medier præsenteret for nye mennesker og steder, og det inspirerer mange i jagten på det perfekte navn, siger fremtidsforsker Tamira Snell.

– Vi kan se nye muligheder. Tidligere kiggede vi mod vores familie og lokalsamfund, når vi skulle finde navne til de små, men nu bliver vi pludselig præsenteret for mange forskellige kulturer, og det har en betydning, når vi navngiver vores børn.

Samtidig kan stigningen af indvandrere og tværkulturelle relationer også være en forklaring på de mange nye navne, fortæller Tamira Snell. Hendes navn stammer fra det caribiske Tamara, og hendes forældre blev inspireret til Tamira, da de selv boede i Caribien.

LÆS OGSÅ: Krusemynte og Katanje? Find de perfekte navne med blomster

– De syntes, der var for mange a’er i Tamara og sådan opstod Tamira, fortæller hun.

Birgit Eggert oplever også, at forældre er mere kreative, når de skal navngive deres børn. Flere opfinder selv navne, der lyder som navne, som ikke har været godkendt før.

– For nogle år siden blev flere døbt Cirkeline efter den lille tegnede pige. Senere blev navnet Cirkel godkendt, og i dag er navnet Cirkelily også godkendt. Det er et godt eksempel på, at folk laver deres egne navne, fortæller hun.

Globale navne og numerologi

En anden forklaring på den heftige stigning er, at mange navne tidligere ikke var godkendt for alle, men blot for det enkelte barn. Førhen kunne et forældrepar med rødder i Pakistan give deres barn et Pakistansk navn, som ikke nødvendigvis var godkendt i Danmark. I dag bliver navnet ikke bare tilgængeligt for det pakistanske barn, men det bliver godkendt, så alle kan bruge det uanfægtet deres kulturelle baggrund, forklarer Birgit Eggert.

– På den måde er praksissen for godkendte navne ændret sådan, at lige så snart et barn har fået lov at tage et særligt navn, så skal andre også have lov til det.

LÆS OGSÅ: 29 pigenavne der er lige til at spise

Den 200 sider lange liste med de nye navne er også præget af navne, der ser almindelige og genkendelige ud, hvor stavemåden er anderledes.

– Der er både eksempler på Alfrred med to r’er og Julliie med to l’er og i’er. Det kan være udtryk for, at forældrene har været til numerolog. Det kan samtidig også være voksne mennesker, der har været til numerolog, og sådan er navnet endt på listen, fortæller Birgit Eggert.

LÆS OGSÅ: 28 babynavne der emmer af luksus og overklasse

LÆS OGSÅ: Top 50: Her er de mest populære navne netop nu

LÆS OGSÅ: Derfor har børn forskellige navne i København og provinsen