Barsel
SPONSORERET indhold

Barsel: Danske mænd ligger helt i bund

Mens nye tal viser, at danske mænd er de dårligste i Skandinavien til at holde barsel, kræver flere nu øremærket barsel.

Af:: Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 24. juli 2013 Foto: Colourbox
24. jul. 2013 | Børn | Vores Børn

Har din mand valgt at tage orlov for at passe baby? Så er han en sjælden race her i landet. Nye tal viser nemlig, at danske mænd de dårligste i Skandinavien til at holde barsel.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten afholder de danske mænd kun 7,4 procent af den mulige barsel, mens Island, Sverige, Norge og Finland er oppe på henholdsvis 29, 24,5, 17,8 og 8 procent.

Danske kvinder har i dag ret til i alt 18 ugers barsel før og efter fødslen. I samme periode har manden to uger, og efterfølgende kan far og mor dele 32 ugers barsel. Men i de fleste tilfælde tager far slet ikke del i de 32 uger.

LÆS OGSÅ: Giv slip, når far skal på barsel!

Og faktisk går udviklingen den gale vej. For første gang siden 2002 falder antallet af orlovsdage nemlig blandt danske fædre på orlov, og de tog i fjor gennemsnitligt kun 36 orlovsdage mod 38 året før, viser tal fra Danmarks Statistik og Nordisk Statistisk Årbog.

Barsel er kun for mor!

“Det er en nedslående udvikling. Mændenes rettigheder og den danske lovgivning halter langt efter de andre nordiske lande. Herhjemme opfatter både fædre, mødre, arbejdsgivere og kolleger den orlov, forældrene kan dele, som mors orlov,” siger professor og ligestillingsforsker på Aalborg Universitet Anette Borchorst til Morgenavisen Jyllands-Posten.Hun peger på den økonomiske krise og frygten for at miste jobbet som en årsag til, at mændene er tilbageholdende med barselsorloven.Udviklingen ærgrer også Foreningen Far, som kræver øremærket barselsorlov til mændene som i de andre nordiske lande.LÆS OGSÅ:
En fars dagbog fra babyland“Vi kan se på resultaterne i resten af Norden, at det har en positiv effekt. Øremærket barsel forebygger en masse ting og er med til at få bedre samarbejde og kommunikation i gang i familierne. Det er vigtigt, når skilsmisseraten er over 40 procent,” siger Jesper Lohse, formand for Foreningen Far til Ritzau.

Vil have øremærket barsel

Foreningen Far ønsker i lighed med bl.a. SF at øremærke 12 af de 32 fælles uger til far, og regeringen har da også nedsat en arbejdsgruppe, som undersøger øremærket barsel til fædrene. Den ventes at komme med anbefalinger efter sommerferien.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

LÆS OGSÅ: Barselsaktiviteter: Popcorn, vandhunde og salmesang