Far på barsel
SPONSORERET indhold

Far på barsel: "Jeg blev sådan lidt Sofie Linde-paf"

Der var ingen forståelse fra afdelingschefen, da Henrik Skovdal tog et halvt års barsel med sit første barn. Nu opfordrer han andre fædre til at gøre det samme. Det skriver han i dette indlæg, som ALT.dk har fået lov at dele.

Af: Henrik Skovdal Foto: Getty Images
17. sep. 2021 | Børn | ALT.dk

For 18 år siden tog jeg et halvt års barsel med mit første barn. Et par dage efter at jeg havde annonceret det, mødte jeg en afdelingschef på gangen. Han kommenterede på min beslutning med bemærkningen:  ”Nådada – Det skuffer mig lidt. Jeg troede faktisk, at du var sådan en ambitiøs karrieretype! – men tillykke med det da”. 

Jeg blev sådan lidt Sofie Linde-paf. 

Situationen var naturligvis ikke så grænseoverskridende, at jeg vil kunne vælte Zulu Comedy Galla med en genfortælling i dag. Jeg vidste godt dengang, at det ikke bare var en sjov bemærkning. Manden var kendt for at være lige så munter og farverig som et cirkulære fra vejdirektoratet. 

Var det virkeligt et snotdumt karrievalg at gå på barsel?  

LÆS OGSÅ: Ny aftale om barsel på vej: ”Vi fremmer ligestillingen ved, at begge forældre får tid med deres nyfødte”

Jeg har sidenhen fået tre unger mere og har sammenlagt haft mere end 3 års barsel. Der har da været nogle få stunder, hvor jeg har fortrudt det. Eksempelvis da jeg stod i Zoo med to unger, der havde skidt i bukserne – og havde glemt bleer. Lige den dag havde jeg nok foretrukket at sidde i et 4 timers kontormøde om budgetprocesser i et iltfattigt mødelokale.

Men ellers har det været skønt. For mig. For ungerne. For ægteskabet. Men absolut også for karrieren. Det er da gået meget godt trods barselspauserne? (Altså medmindre nogen mener, at jeg i starten af 00'erne havde potentiale til at blive astronaut eller CEO for Novo. I så fald har jeg virkeligt klokket i det med de barsler). 

Mange af mine venner fra studietiden har gjort det samme. De har fine jobs i dag. Og skønne unger. Fem minutter efter man kommer tilbage fra barsel, har både chef og kolleger glemt, at man har været væk. 

LÆS OGSÅ: ”Det vigtigste for os er plads og tid til at være sammen”

Pensionsalderen betyder jo, at arbejdslivet er langt. Om føje år vil nogle af jer sikkert sidde og undre sig over, at nogen har hyret Tollundmanden til et foredrag om ledelse. Så længe har jeg planer om at være erhvervsaktiv. De få måneder, man er væk fra jobbet i en barsel, betyder ikke en prut i et langt arbejdsliv. 

Kære unge far. Du skal ikke alene tage barsel for at fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet. Du skal gøre det for dig selv, dit ægteskab og for din unge. 

Jeg vil gerne slå et slag for to ting:

  • Flere unge mænd på laaaaaaaaaaaaaang barsel
  • Flere bleer i Zoologisk Haves varesortiment.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Anbefalet til dig