Få en god skolestart
SPONSORERET indhold

Sådan får dit barn en god skolestart

Når dit barn begynder i børnehaveklasse, tager det hul på en helt ny og vigtig fase i livet – og det samme gælder dig som forælder. Her, kan du læse, hvordan du kan hjælpe dit barn med at få en god start på skolelivet.

Af: Pernille Høyrup Foto: Mejeriforeningen
28. apr. 2017 | Børn | Vores Børn

De fleste af os kan stadig huske vores egen første skoledag, hvordan den lidt for store skoletaske baskede på ryggen om kamp med sommerfuglene i maven. Fornemmelsen af at have hørt om skolelivet og så alligevel ikke rigtig vide, hvad det går ud på. Mange børn er nervøse for at forlade de trygge rammer i børnehaven og træde ind på ukendt territorium.

Hvad nu, hvis ikke de er dygtige nok – eller ikke får nye venner?

Som forældre kan det også være lidt angstprovokerende, at børnene nu skal være langt mere selvkørende. Fik de nu fat på det med at binde snørebånd og lyne jakken? Husker de at spise madpakken? Og hvordan kan man være sikker på, om det går godt, når der er langt mellem samtalerne med lærerne?

Ifølge Adam Breum, der har været børnehaveklasseleder i 12 år, så er det vigtigt, at du bakker op om dit barns nye rolle som skoleelev, for dit barn får brug for din støtte til at vænne sig til det nye liv, der venter i 0. klasse.

LÆS OGSÅ: Her er 5 apps der lærer dit barn bogstaver og ord

– Det bedste, du kan gøre for dit barn, er at tænke på skolestarten med oprigtig glæde og positiv forventning. Og at vise tillid til både dit barn og skolen med dens nye voksne, fortæller Adam Breum i Forældrehåndbogen, der er en hjælp til forældre, hvis børn skal begynde i skole.

Intet nyt er godt nyt

En god tommelfingerregel siger, at hvis dit barn kan sove og spise og generelt virker glad, så er intet nyt fra skolen godt nyt! I den første tid skal du dog regne med, at dit barn vil være ekstra træt pga. de mange nye indtryk. Derfor kan det være en god ide at holde en pause i fritidsaktiviteterne og i det hele taget sænke tempoet lidt.

Hjælp til selvhjælp

Noget af det vigtigste, dit barn skal kunne for at få en god skolestart, er at skabe relationer til andre børn og at kunne udskyde egne behov. Alt peger på, at de børn, der kan mestre selvkontrol også er dem, der klarer sig bedst i skolen og får de mest stabile relationer.

– Selvkontrol er altså en helt afgørende faktor for dit barns livsforløb og evne til at få det liv, det ønsker, fortæller Adam Breum.

Helt praktisk kan du hjælpe dit barn godt på vej ved at give det alderssvarende opgaver og blive selvhjulpen. Ved skolestart skal dit barn selv kunne tage tøj af og på, binde sine snørebånd og lyne jakken op. Det skal kunne gå på toilettet i rette tid og vaske hænder bagefter. Så slå dig selv over fingrene, hver gang dit servicegen løber af med dig.

Nyt udstyr og lærelyst

Selvom det er godt, hvis dit kender lidt til tal og bogstaver inden skolestart, så er det faktisk andre ting, der tæller lige fra dag et.LÆS OGSÅ: 10 ting jeg gerne ville have vidst inden skolestart– Når dit barn begynder i børnehaveklassen, skal det først og fremmest lære at gå i skole. Det skal blive fortroligt med skolens rytme og struktur, træne sin koncentration og lærelyst, og det skal hjælpes til trygt og tillidsfuldt at finde sin nye rolle i børnegruppen, fortæller Adam Breum.Det behøver ikke at være det store udstyrsstykke, men et par ting skal der købes ind. Barnet skal have en skoletaske, et penalhus, en gymnastikpose, idrætstøj og -sko, en madkasse samt en drikkedunk.

Nye rammer og nye vaner

I skolen skal dit barn møde til en bestemt tid, det skal være veludhvilet og have en god madpakke med, der giver energi i løbet af dagen. Derfor er systematik og planlægning vigtig at sætte ind med, hvis du gerne vil skabe nogle gode dage – og især rolige morgner. Morgentravlhed kan f.eks. bekæmpes med god planlægning aften før: Pak skoletasken, klargør madpakken, læg tøj frem, dæk morgenbordet etc., så i får en rolig start på dagen og tid til at spise morgenmad sammen. 

Deltag, hvor du kan

Som forældre kan du bakke om klassens sociale liv ved at deltage, hvor du kan og magter, uanset om det er ved børnefødselsdage i privat regi eller klassearrangementer i skolen. Du kan også engagere dig i SFO, skolebestyrelse m.v. Noget af det vigtigste er, at du er lydhør over for andre kulturer, normer og holdninger, da måden du omtaler klassekammerater, lærere og forældre på, er det, du giver videre til dit barn.

LÆS OGSÅ: Mine 7 bedste råd, når dit barn skal cykle i skole selv

Men allermest, glæd dig til skolestart, for din glæde smitter af på dit barn. Det hele skal nok gå, og selvom det fra start kan virke lidt kaotisk at blive en aktiv af et større fællesskab – så er din indsat med til at skabe en fornøjet og nysgerrig borger i et demokratisk samfund. Det er faktisk stort og noget, der bør fejres.