Få en god skolestart

Foto: Mejeriforeningen Som forældre kan du bakke om klassens sociale liv ved at deltage, hvor du kan og magter.

Få en god skolestart

Sådan får dit barn en god skolestart

Når dit barn begynder i børnehaveklasse, tager det hul på en helt ny og vigtig fase i livet – og det samme gælder dig som forælder. Her, kan du læse, hvordan du kan hjælpe dit barn med at få en god start på skolelivet.

De fleste af os kan stadig huske vores egen første skoledag, hvordan den lidt for store skoletaske baskede på ryggen om kamp med sommerfuglene i maven. Fornemmelsen af at have hørt om skolelivet og så alligevel ikke rigtig vide, hvad det går ud på. Mange børn er nervøse for at forlade de trygge rammer i børnehaven og træde ind på ukendt territorium.

Faktaboks

Læs bøger om skolestart

Giv dit barn større forståelse for, hvad det vil sige at gå i skole ved at læse bøger om skolestart og ved at lege skole derhjemme. Tit bliver ting langt mere håndgribelige, når der bliver sat billeder på en situation – og i leger lærdommen ind. Tal med dit barn om de tanker – og bekymringer det har får at skulle begynde i skole.

Vil du blive klogere på dit barns skolestart, kan du læse bogen: Sund & Glad skolestart. Forældrehåndbogen, der stilles gratis til rådighed for alle folkeskoler og frie grundskoler.

Hvad nu, hvis ikke de er dygtige nok – eller ikke får nye venner?

Som forældre kan det også være lidt angstprovokerende, at børnene nu skal være langt mere selvkørende. Fik de nu fat på det med at binde snørebånd og lyne jakken? Husker de at spise madpakken? Og hvordan kan man være sikker på, om det går godt, når der er langt mellem samtalerne med lærerne?

Ifølge Adam Breum, der har været børnehaveklasseleder i 12 år, så er det vigtigt, at du bakker op om dit barns nye rolle som skoleelev, for dit barn får brug for din støtte til at vænne sig til det nye liv, der venter i 0. klasse.

LÆS OGSÅ: Her er 5 apps der lærer dit barn bogstaver og ord

– Det bedste, du kan gøre for dit barn, er at tænke på skolestarten med oprigtig glæde og positiv forventning. Og at vise tillid til både dit barn og skolen med dens nye voksne, fortæller Adam Breum i Forældrehåndbogen, der er en hjælp til forældre, hvis børn skal begynde i skole.

Intet nyt er godt nyt

En god tommelfingerregel siger, at hvis dit barn kan sove og spise og generelt virker glad, så er intet nyt fra skolen godt nyt! I den første tid skal du dog regne med, at dit barn vil være ekstra træt pga. de mange nye indtryk. Derfor kan det være en god ide at holde en pause i fritidsaktiviteterne og i det hele taget sænke tempoet lidt.

Hjælp til selvhjælp

Faktaboks

Hvordan opfører man sig i skolen?

Kim Fupz Aakesons bog Verdens uartigste dreng er en god historie, som du og dit barn kan bruge til at snakke om, hvordan man opfører sig, når man er ude blandt andre mennesker.

Noget af det vigtigste, dit barn skal kunne for at få en god skolestart, er at skabe relationer til andre børn og at kunne udskyde egne behov. Alt peger på, at de børn, der kan mestre selvkontrol også er dem, der klarer sig bedst i skolen og får de mest stabile relationer.

– Selvkontrol er altså en helt afgørende faktor for dit barns livsforløb og evne til at få det liv, det ønsker, fortæller Adam Breum.

Helt praktisk kan du hjælpe dit barn godt på vej ved at give det alderssvarende opgaver og blive selvhjulpen. Ved skolestart skal dit barn selv kunne tage tøj af og på, binde sine snørebånd og lyne jakken op. Det skal kunne gå på toilettet i rette tid og vaske hænder bagefter. Så slå dig selv over fingrene, hver gang dit servicegen løber af med dig.

Faktaboks

Dit barns sociale færdigheder

De fleste færdigheder er noget, dit barn lærer igennem de første leveår. Er der et par ting på listen, dit barn endnu ikke mestrer, så skal det nok gå alligevel. Er der mange løse ender, så må I i gang med at træne.

 • Kan dit barn vise og sætte ord på sine følelser?

 • Kan det lege med andre børn?

 • Kan det vise hensyn til andre?

 • Kan det løse mindre konflikter?

 • Kan det vente på tur?

 • Kan dit barn tåle at tabe i spil?

 • Kan det lege andre børns lege og ikke kun sine egne?

 • Kan dit barn modtage en kollektiv besked?

 • Har det selvtillid og er nysgerrigt?

Sådan kan du stimulere dit barns adfærd:

 • Lad dit barn lege med andre – vær god til at invitere med hjem.

 • Træn dit barn i at lytte, genfortælle og svare på spørgsmål.

 • Lær dit barn at vise hensyn og give plads til andre.

 • Lær dit barn at lytte til andre uden at afbryde.

 • • Lær dit barn at overholde aftaler.

Nyt udstyr og lærelyst

Selvom det er godt, hvis dit kender lidt til tal og bogstaver inden skolestart, så er det faktisk andre ting, der tæller lige fra dag et.LÆS OGSÅ: 10 ting jeg gerne ville have vidst inden skolestart– Når dit barn begynder i børnehaveklassen, skal det først og fremmest lære at gå i skole. Det skal blive fortroligt med skolens rytme og struktur, træne sin koncentration og lærelyst, og det skal hjælpes til trygt og tillidsfuldt at finde sin nye rolle i børnegruppen, fortæller Adam Breum.Det behøver ikke at være det store udstyrsstykke, men et par ting skal der købes ind. Barnet skal have en skoletaske, et penalhus, en gymnastikpose, idrætstøj og -sko, en madkasse samt en drikkedunk.

Nye rammer og nye vaner

I skolen skal dit barn møde til en bestemt tid, det skal være veludhvilet og have en god madpakke med, der giver energi i løbet af dagen. Derfor er systematik og planlægning vigtig at sætte ind med, hvis du gerne vil skabe nogle gode dage – og især rolige morgner. Morgentravlhed kan f.eks. bekæmpes med god planlægning aften før: Pak skoletasken, klargør madpakken, læg tøj frem, dæk morgenbordet etc., så i får en rolig start på dagen og tid til at spise morgenmad sammen. 

Faktaboks

Fiduser til klassens sammenhold

På Forældrefiduser.dk finder du tips, der gør det nemt at tage ansvar for klassens sammenhold helt fra børnehaveklassen.

Kilde: Pressemeddelelse Mejeriforeningen: Klar, parat, skolestart. Bøgerne: Sund og glad skolestart: Forældrehåndbogen

Deltag, hvor du kan

Som forældre kan du bakke om klassens sociale liv ved at deltage, hvor du kan og magter, uanset om det er ved børnefødselsdage i privat regi eller klassearrangementer i skolen. Du kan også engagere dig i SFO, skolebestyrelse m.v. Noget af det vigtigste er, at du er lydhør over for andre kulturer, normer og holdninger, da måden du omtaler klassekammerater, lærere og forældre på, er det, du giver videre til dit barn.

LÆS OGSÅ: Mine 7 bedste råd, når dit barn skal cykle i skole selv

Men allermest, glæd dig til skolestart, for din glæde smitter af på dit barn. Det hele skal nok gå, og selvom det fra start kan virke lidt kaotisk at blive en aktiv af et større fællesskab – så er din indsat med til at skabe en fornøjet og nysgerrig borger i et demokratisk samfund. Det er faktisk stort og noget, der bør fejres. 

Faktaboks

Ni gode råd: Træning til mor og far før skolestart

 • Væn dig til tanken om, at du skal give mere slip på dit barn.

 • Træn dig i at vise tillid til skolen.

 • Hav tillid til, at dit barn nok skal klare sig.

 • Vis glæde og forventning til skolestarten.

 • Indstil dig på, at du ikke får daglig information om dit barn. • Acceptér, at du ikke mere kan hente dit barn og holde ferie, når du vil.

 • Engagér dig i SFO’en.

 • Hold lidt igen med fritidsaktiviteter, indtil dit barn har vænnet sig til det nye. • Pak dine egne skolestartserfaringer væk – verden har forandret sig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skolestart og Skolebørn

610x200_woordy_knap2.jpeg