Gravid i uge 17
SPONSORERET indhold

Gravid uge 17: Det er tid til at få styr på barselsreglerne

Du er gravid i uge 17, og det er ved at være tid til, at du sætter dig ind i reglerne for din barslesorlov. Din baby kan nu fornemme lys, selvom øjnene stadig er lukkede.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
11. aug. 2020 | Børn | Vores Børn

Hvordan er reglerne for barsel? Kan du frit dele med din partner, og gælder der særlige principper, hvis du venter tvillinger?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 16: Har du styr på din vægt?

Du er gravid i uge 17, og selvom der stadig er lang tid til din barselsorlov, er det en god idé at sætte dig ind i reglerne allerede nu. Har du ikke fortalt din chef om din graviditet, skal du sikkert til det snart, og så kan det være rart at kende til dine rettigheder.

Dit barn måler i denne uge knap 17 centimeter fra top til tå og vejer godt og vel 190 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Din krop

Moderkagen vokser sig stadig større, og når du er gravid i uge 17, kan du sikkert se, at maven buler lidt ud, så der er plads til alt det, der vokser derinde.

Kan du godt lide at ligge på ryggen, er der desværre dårligt nyt. Efter første trimester trykker livmoderen og dit barn nemlig så meget på blodkarrene i bughulen, at det hæmmer tilbageløbet af blod til hjertet, når du ligger på ryggen - og når der kommer mindre blod til hjertet, kommer der mindre ilt ud til kroppen. Det er derfor tid til at finde en ny stilling, hvis du føler ubehag eller svimmelhed, når du ligger fladt ned – både når du skal hvile dig, og når du træner. I stedet kan du roligt skifte mellem at ligge på højre og venstre side.

Skulle du vende dig om på ryggen i løbet af natten, skal du dog ikke blive nervøs. Forskning har nemlig vist, at den stilling, du falder i søvn i, også er den stilling, du sover i det meste af natten.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato her

Din baby

Dit barns hoved begynder at være mere i proportion med kroppen, når du er gravid i uge 17. Lårben, underben og fod har ligeledes fået de rigtige former, og øjenvipper og øjenbryn er begyndt at vokse sig længere. Skelettet er i gang med at blive omdannet til hårde knogler i disse uger, og fingeraftryk begynder at udvikle sig som små mønstre på dit barns hænder og fødder.

Selvom øjnene stadig er lukkede, er dit barn nu i stand til at opfatte stærkt lys, da synsnerven har fået kontakt med nethinden. I løbet af de kommende uger er det også i stand til at føle tørst, og det synker stadig mere og mere fostervand. Når du nærmer dig din termin, vil dit barn drikke mellem 0,5 til 1 liter fostervand i døgnet.

Da fostervandet er fyldt med afstødte hudceller og tabt hår, vil dit barn også have dannet den allerførste afføring i sine tarme. Denne første og helt sterile afføring kaldes mekonium, og den fungerer i øjeblikket som en prop, der forhindrer, at den lille laver stort inde i din mave. I sjældne tilfælde kan mekonium slippe ud i fostervandet og farve det grønt og gøre det grumset, og da det kan give problemer for barnets vejrtrækning efter fødslen, vil jordemoderen være særligt opmærksom på, at barnet får fostervandet op ad lungerne. Den type komplikationer vil dog først opdages ved fødslen, og derfor er det ikke et problem, du skal bekymre dig om i graviditeten.

Efter fødslen vil mekonium komme ud som en sort eller sortgrønlig masse med en konsistens som en tyk creme, der klistrer sig til din babys hud. Du skal ikke blive nervøs over farven på afføringen. Det er helt normalt og er blot en bekræftelse på, at mave-tarmsystemet fungerer, som det skal.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer

Tegn på graviditet

Din livmoder er efterhånden så udstrakt, at du i uge 17 kan være ramt af stikkende smerter eller små jag nederst i maven, der føles en anelse som menstruationssmerter. Denne type smerter kaldes ligamentsmerter og er en af de mest almindelige gener i graviditeten. Måske kender du endda følelsen fra dengang, du lige havde fundet ud af, at du er gravid?

Ligamenter er de små bånd, som holder din livmoder på plads, og når den vokser gennem graviditeten, skal ligamenterne også følge med. Det kan godt give nogle smerter omkring lysken og den nederste del af livmoderen, når der bliver hevet i dem, men selvom det er ubehageligt, er det fuldstændig ufarligt.

Er du slemt ramt, kan du dulme smerten med en varmepude og glæde dig over, at de fleste gravide oplever, at ligamentsmerterne forsvinder i sidste halvdel af graviditeten.

LÆS OGSÅ: Nye roller: Hvad sker der, når mor bliver til mormor?

Det skal du vide om uge 17

Har du styr på barselsreglerne?

Efter fødslen har begge forældre som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge. Det gælder, hvis I bor sammen, når barnet bliver født, og hvis I er ansat i en almindelig lønmodtager-stilling.

Mor har også ret til fire ugers graviditetsorlov inden fødslen. Datoen for, hvornår du kan gå fra, sættes ud fra din termin, og du skal oplyse din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder, før du har termin. 

13 ud af dine i alt 24 orlovsuger kan du vælge at overdrage til den anden forælder, så én af jer kan holde mere end 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Det gælder både for mor og far eller med-mor. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilke uger der er tale om. 

For mor, som er ansat i en normal lønmodtager-stilling, ser barselsrettighederne således ud: 

  • 4 ugers graviditetsorlov kan holdes i ugerne op til din termin.
  • 2 ugers orlov skal holdes lige efter fødslen og kan ikke overdrages til den anden forælder.
  • Efter de 2 uger, fortsætter du over på en 8 ugers lang orlov med ret til barselsdagpenge. Denne orlov skal afholdes, inden barnet fylder 10 uger, og du kan vælge at overdrage dem til den anden forælder. 
  • Når barnet fylder 10 dage, begynder 9 ugers orlov, som skal afholdes, inden barnet fylder ét år. Disse uger kan ikke overdrages. 
  • Herefter har du ret til 5 ugers orlov, som også skal holdes inden barnets første fødselsdag. Hvis du opfylder betingelserne, kan du dog udskyde orlovsugerne, frem til barnet fylder ni år. Disse uger kan også overdrages til far eller med-mor. 

For far eller med-mor, som er ansat i en normal lønmodtager-stilling, ser barselsrettighederne således ud: 

  • Efter fødslen har du ret til 2 ugers orlov. Du kan vælge, at de skal starte på dagen eller dagen efter, dit barn er født. Du kan også vælge at afholde orloven fleksibelt over de første 10 uger. Du kan ikke overføre denne del af barslen, og der gælder særlige regler, hvis dit barn bliver indlagt, eller hvis du vil genoptage dit arbejde på nedsat tid. 
  • Herefter har du ret til 9 ugers orlov, som skal afholdes, inden barnet fylder ét år. Du kan ikke overdrage denne del til barnets anden forælder. 
  • Som far eller med-mor har du herefter 13 ugers orlov, som ligeledes skal afholdes, inden barnets første fødselsdag. Hvis du opfylder betingelserne, har du dog mulighed for at gemme ugerne, indtil dit barn fylder ni år. Disse 13 uger kan også overdrages til den anden forælder. 

Udover de generelle barselsregler, kan du have ekstra rettigheder med i din overenskomst og ansættelsesvilkår. Husk derfor at gå din kontrakt nøje igennem, inden du bestemmer dig for en løsning.

Er du ledig, selvstændig eller under uddannelse, gælder der andre regler. Det er også tilfældet, hvis du f.eks. er soloforælder, ikke bor sammen med barnets anden forælder eller får flerlinger. De regler kan du læse nærmere om her. 

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

Sundhedstips

Medicin kan være nødvendigt, men da dit barn smager alt, du spiser, går det ikke altid godt i spænd med en graviditet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du så vidt muligt undgår alle former for medicin, mens du venter dig. Det gælder både præparater med og uden recept, ligesom det også gælder naturlægemidler.

Anbefalingen er især vigtig frem til 12. graviditetsuge, hvor dit barn danner sine organer, men da fosteret er følsomt for påvirkninger gennem hele din graviditet, bør du også undgå medicin i 2. og 3. trimester.

Har du brug for smertestillende, vil lægen formentlig anbefale dig paracetamol eller morfin, da de anses for at være mest sikre for gravide. Det er dog vigtigt, at du altid spørger din læge til råds, inden du indtager smertestillende – ligegyldigt indholdet.

Har du fået ordineret en anden type medicin af din læge, skal du naturligvis følge hans eller hendes anbefalinger. Husk dog at fortælle om din graviditet. Det kan nemlig betyde, at du skal vælge et andet mærke.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke må: Her er de 49 officielle råd til gravide

Til dig, der venter tvillinger

Selv om du får flere børn på samme tid, har du ikke ret til flere barselsdagpenge eller en længere barselsorlov end kvinder, der kun føder ét barn. Dog anbefaler sundhedsstyrelsen, at du får en fraværsmelding fra dit arbejde og dermed går på barsel fra graviditetsuge 28, hvis du venter flerlinger. Har du hårdt fysisk arbejde eller mange plukkeveer, kan det være tidligere.

Som tvillingemor vil du i stedet få udbetalt et ekstra børnetilskud af Udbetaling Danmark. Det bliver udbetalt kvartalsvist og løber, indtil børnene fylder 7 år. Børnetilskuddet udbetales automatisk, og fra 2020 har du ret til at få et tilskud på 2.425 kroner pr. kvartal for hvert barn, der kommer ud over det første barn. Vær dog opmærksom på, at taksten kan ændre sig. Du kan eventuelt se mere her.

Anbefalet til dig