Gravid i uge 17

Foto: Getty Images Det er helt normalt at få kramper i benene omkring uge 17.

Gravid i uge 17 (17+0-17+6)

Gravid uge 17: Det er tid til at få styr på barselsreglerne

Du er gravid i uge 17, og det er ved at være tid til, at du sætter dig ind i reglerne for din barslesorlov. Din baby kan nu fornemme lys, selvom øjnene stadig er lukkede.

Hvordan er reglerne for barsel? Kan du frit dele med din partner, og gælder der særlige principper, hvis du venter tvillinger?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 16: Har du styr på din vægt?

Du er gravid i uge 17, og selvom der stadig er lang tid til din barselsorlov, er det en god idé at sætte dig ind i reglerne allerede nu. Har du ikke fortalt din chef om din graviditet, skal du sikkert til det snart, og så kan det være rart at kende til dine rettigheder.

Dit barn måler i denne uge knap 17 centimeter fra top til tå og vejer godt og vel 190 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 17

  • Din graviditetsuge: 18. uge (17+0 – 17+6)
  • Din graviditet i dage: 119-125
  • Dit barns gestationsalder: 15 uger
  • Dit barns mål: 190 gram og 17 centimeter (hoved-hæl-mål)
  • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 17
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Moderkagen vokser sig stadig større, og når du er gravid i uge 17, kan du sikkert se, at maven buler lidt ud, så der er plads til alt det, der vokser derinde.

Kan du godt lide at ligge på ryggen, er der desværre dårligt nyt. Efter første trimester trykker livmoderen og dit barn nemlig så meget på blodkarrene i bughulen, at det hæmmer tilbageløbet af blod til hjertet, når du ligger på ryggen - og når der kommer mindre blod til hjertet, kommer der mindre ilt ud til kroppen. Det er derfor tid til at finde en ny stilling, hvis du føler ubehag eller svimmelhed, når du ligger fladt ned – både når du skal hvile dig, og når du træner. I stedet kan du roligt skifte mellem at ligge på højre og venstre side.

Skulle du vende dig om på ryggen i løbet af natten, skal du dog ikke blive nervøs. Forskning har nemlig vist, at den stilling, du falder i søvn i, også er den stilling, du sover i det meste af natten.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato her

Din baby

Dit barns hoved begynder at være mere i proportion med kroppen, når du er gravid i uge 17. Lårben, underben og fod har ligeledes fået de rigtige former, og øjenvipper og øjenbryn er begyndt at vokse sig længere. Skelettet er i gang med at blive omdannet til hårde knogler i disse uger, og fingeraftryk begynder at udvikle sig som små mønstre på dit barns hænder og fødder.

Selvom øjnene stadig er lukkede, er dit barn nu i stand til at opfatte stærkt lys, da synsnerven har fået kontakt med nethinden. I løbet af de kommende uger er det også i stand til at føle tørst, og det synker stadig mere og mere fostervand. Når du nærmer dig din termin, vil dit barn drikke mellem 0,5 til 1 liter fostervand i døgnet.

Da fostervandet er fyldt med afstødte hudceller og tabt hår, vil dit barn også have dannet den allerførste afføring i sine tarme. Denne første og helt sterile afføring kaldes mekonium, og den fungerer i øjeblikket som en prop, der forhindrer, at den lille laver stort inde i din mave. I sjældne tilfælde kan mekonium slippe ud i fostervandet og farve det grønt og gøre det grumset, og da det kan give problemer for barnets vejrtrækning efter fødslen, vil jordemoderen være særligt opmærksom på, at barnet får fostervandet op ad lungerne. Den type komplikationer vil dog først opdages ved fødslen, og derfor er det ikke et problem, du skal bekymre dig om i graviditeten.

Efter fødslen vil mekonium komme ud som en sort eller sortgrønlig masse med en konsistens som en tyk creme, der klistrer sig til din babys hud. Du skal ikke blive nervøs over farven på afføringen. Det er helt normalt og er blot en bekræftelse på, at mave-tarmsystemet fungerer, som det skal.

LÆS OGSÅ: Av! Her er alt, du skal vide om veer

Tegn på graviditet

Din livmoder er efterhånden så udstrakt, at du i uge 17 kan være ramt af stikkende smerter eller små jag nederst i maven, der føles en anelse som menstruationssmerter. Denne type smerter kaldes ligamentsmerter og er en af de mest almindelige gener i graviditeten. Måske kender du endda følelsen fra dengang, du lige havde fundet ud af, at du er gravid?

Ligamenter er de små bånd, som holder din livmoder på plads, og når den vokser gennem graviditeten, skal ligamenterne også følge med. Det kan godt give nogle smerter omkring lysken og den nederste del af livmoderen, når der bliver hevet i dem, men selvom det er ubehageligt, er det fuldstændig ufarligt.

Er du slemt ramt, kan du dulme smerten med en varmepude og glæde dig over, at de fleste gravide oplever, at ligamentsmerterne forsvinder i sidste halvdel af graviditeten.

LÆS OGSÅ: Nye roller: Hvad sker der, når mor bliver til mormor?

Det skal du vide om uge 17

Har du styr på barselsreglerne?

Som kvinde har du som udgangspunkt ret til fire ugers graviditetsorlov inden din fødsel, hvis du er ansat i en normal stilling. Datoen for, hvornår du kan gå fra, sættes ud fra din termin. Efter fødslen har du to ugers barselsorlov, som du skal holde, og yderligere 12 uger, som er frivillige, men som ikke kan udskydes eller overleveres til din partner.

Far eller med-mor har kun ret til to ugers forældreorlov, der som udgangspunkt skal holdes indenfor de første 14 uger efter fødslen.

Når de første 14 uger er gået, har du ret til at holde 32 ugers barsel med dagpenge til deling med barnets far eller med-mor. I får altså ikke dobbelt op, hvis I begge vælger at holde barsel samtidig. Hvis I får løn under jeres barsel, får jeres arbejdsgiver dagpengene imens, og det kan derfor betale sig at være opmærksom på, hvad der står i jeres ansættelseskontrakt. En virksomheds betaling af løn under orloven er nemlig ofte betinget af, at de får dagpengene fra kommunen, og holder I begge barsel, er der ikke nok til at dække begge jeres arbejdsgivere.

Har du brug for mere barsel efter de 32 uger, vil du have mulighed for at forlænge med 8 eller 14 uger med et reduceret dagpengebeløb.

Udover de generelle barselsregler, kan du have ekstra rettigheder med i din overenskomst og ansættelsesvilkår. Husk derfor at gå din kontrakt nøje igennem, inden du bestemmer dig for en løsning. Er du ledig, selvstændig eller under uddannelse, gælder der andre regler. Dem kan du læse nærmere om her. 

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

Sundhedstips

Medicin kan være nødvendigt, men da dit barn smager alt, du spiser, går det ikke altid godt i spænd med en graviditet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du så vidt muligt undgår alle former for medicin, mens du venter dig. Det gælder både præparater med og uden recept, ligesom det også gælder naturlægemidler.

Anbefalingen er især vigtig frem til 12. graviditetsuge, hvor dit barn danner sine organer, men da fosteret er følsomt for påvirkninger gennem hele din graviditet, bør du også undgå medicin i 2. og 3. trimester.

Har du brug for smertestillende, vil lægen formentlig anbefale dig paracetamol eller morfin, da de anses for at være mest sikre for gravide. Det er dog vigtigt, at du altid spørger din læge til råds, inden du indtager smertestillende – ligegyldigt indholdet.

Har du fået ordineret en anden type medicin af din læge, skal du naturligvis følge hans eller hendes anbefalinger. Husk dog at fortælle om din graviditet. Det kan nemlig betyde, at du skal vælge et andet mærke.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke må: Her er de 49 officielle råd til gravide

Til dig, der venter tvillinger

Selv om du får flere børn på samme tid, har du ikke ret til flere barselsdagpenge eller en længere barselsorlov end kvinder, der kun føder ét barn. Dog anbefaler sundhedsstyrelsen, at du får en fraværsmelding fra dit arbejde og dermed går på barsel fra graviditetsuge 28, hvis du venter flerlinger. Har du hårdt fysisk arbejde eller mange plukkeveer, kan det være tidligere.

Som tvillingemor vil du i stedet få udbetalt et ekstra børnetilskud af Udbetaling Danmark. Det bliver udbetalt kvartalsvist og løber, indtil børnene fylder 7 år. Børnetilskuddet udbetales automatisk, og fra 2020 har du ret til at få et tilskud på 2.425 kroner pr. kvartal for hvert barn, der kommer ud over det første barn. Vær dog opmærksom på, at taksten kan ændre sig. Du kan eventuelt se mere her.

Ugens tip til mor

Kender du ikke andre gravide, og føler du dig alene med dine tanker og følelser, kan det måske være rart at tage kontakt til andre kvinder i samme situation - eventuelt gennem onlinegrupper med andre gravide eller fødselsforberedelseshold. Der findes mange forskellige tilbud, så undersøg hvad der passer til dit temperament. 

Ugens tip til partneren

Din kærestes kropsbevidsthed kan ændre sig mange gange gennem hendes graviditet. Den ene dag kan hun føle sig smukkere end nogensinde før, mens hun den næste kan føle sig som en træt, strandet hval. Lad op på din overskudskonto, lyt til hendes bekymringer og sørg for at fortælle hende, hvor meget du elsker hendes gravide krop.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 17
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge

610x200_woordy_dmjpg.jpg