Gravid i uge 38
SPONSORERET indhold

Gravid uge 38: Kvinde, kend din smertelindring

Du er gravid i uge 38, og fordi fødslen nu kan ske når som helst, kan det være en god idé at sætte dig ind i smertelindring. Her kan du læse om de mest gængse metoder.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
30. sep. 2020 | Børn | Vores Børn

Kender du epiduralblokaden, TENS, lattergas og steriltvandspapler?

Når du er gravid i uge 38, har du nok hørt om alverdens måder at gøre fødslen mere tålelig på. Men ved du også, hvad de forskellige smertelindringsmetoder rent faktisk gør?

LÆS OGSÅ: Gravid uge 37: Kender du de første tegn på en fødsel?

Fødslen er nu lige om hjørnet, og har du ikke allerede gjort det, kan det betale sig at undersøge de forskellige metoder for smertelindring. Så skal du ikke til at sætte dig ind i nye termer, mens du ligger med regelmæssige veer og puster som en besat.

I denne uge måler dit barn lige omkring 49-50 centimeter, og han eller hun vejer nu omtrent 3,2 kilo.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Din krop

Nogle kvinder føler sig lidt modløse i slutningen af graviditeten – enten på grund af bekymringer for fødslen, søvnmangel eller en generel lyst til at få det hele ståhejet overstået. Tal endelig med din jordemoder, hvis du har behov for det, og sørg generelt for at bruge lidt ekstra tid på dig selv. I denne periode er det nemlig vigtigt, at du får slappet af og får hvilet ud før fødslen. 

Når du er gravid i uge 38, vil jordemoderen kunne skønne barnets vægt ved at mærke på dig. Husk, at det kun er et skøn, og lad være med at hænge dig for meget i det konkrete tal. I langt de fleste tilfælde laver en kvinde en baby, der passer til netop hendes krop, så hvis jordemoderen ikke er bekymret over juniors vægt og mål, behøver du heller ikke at være det.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på at din baby elsker dig

Din baby

Dit barn er efterhånden lige så klar på fødslen, som du er. Der er nemlig ved at være godt trængt inde i maven, og da junior nu tager op mod 30 gram på om dagen, bliver pladsen kun mindre.

Alle dit barns systemer er fuldt udviklet, når du er gravid i uge 38, og mængden af den allerførste afføring – den grønsorte mekonium – bliver stadig større. Musklerne er også blevet stærkere, og fra denne uge forsøger junior automatisk at vende sig mod lys.

Fostervandet fornys stadig hver tredje time og dannes blandt andet af barnets urin og den væske, du drikker. Når du er gravid i uge 38 og 39, vil du bære på cirka 800-1000ml fostervand, og det er den største mængde, du vil have båret på gennem graviditeten.

Vidste du, at dit barn vil have flere knogler end dig, når han eller hun fødes? Ved fødslen har dit barn 300 knogler i kroppen modsat dine 206 knogler. Flere af dem vil dog vokse sammen i løbet af juniors første leveår – det gælder blandt andet knoglepladerne i kraniet, som lige nu har samme omkreds som maven.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

Tegn på graviditet

Når du er gravid i uge 38, er maven så stor, at den er i vejen mere eller mindre hele tiden. Du føler dig nok også tung og træt og døjer med plukveer. Så længe de ikke er regelmæssige eller smertefulde, er der næppe tale om rigtige veer, men begynder de at blive smertefulde og komme med mindre end 5 minutters mellemrum, skal du ringe til dit fødested. Har du født før, kan det godt betale sig at ringe til jordemoderen lidt inden. Føles de, som du husker dem fra sidste fødsel, og er der under 10 minutter imellem, vil jordemoderen gerne høre fra dig. 

LÆS OGSÅ: Fødslens hvem, hvad og hvordan

Det skal du vide om uge 38

Fødslen er nu inden for rækkevidde, og du ved måske allerede, hvilke tegn du skal holde øje med. Men ved du også, hvilke stadier du skal igennem?

Den første fase er udvidelsesperioden, som indeholder den latente og den aktive fase. I den latente fase begynder livmoderen at trække sig sammen og presse fostret nedad. Det er veerne, der hjælper med den proces, og det er også veerne, som får livmoderhalsen til at åbne sig mere og mere. I den aktive fase bliver veerne regelmæssige og kommer med få minutters mellemrum. Livmodermunden går fra at være 4-6 cm til at være 10 cm åben.

Den næste fase er uddrivningsperioden, som omfatter pressefasen. Din livmoderhals er nu helt væk, og livmodermunden er åben og klar til, at dit barn kan passere gennem fødselskanalen. I denne periode kaldes veerne for presseveer, og det er dem, der skubber barnet den sidste vej i fødselskanalen, inden han eller hun kommer ud gennem skedeåbningen.

Den sidste fase er efterbyrdsperioden. Indenfor den første time efter fødslen af dit barn, fødes moderkagen. Når det er sket, er fødslen i princippet overstået, selvom der stadig kan gå cirka 8 uger, inden livmoderen er krympet til normal størrelse og såret fra moderkagen er helet.

LÆS OGSÅ: Smertelindring – det kan du få under fødslen

Sundhedstips

Har du ikke allerede gjort det, er det på høje tid at undersøge de forskellige typer af smertelindring, så du ikke skal forholde dig til ny viden midt i fødslen. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige smertelindringsmetoder:

Almindelig ikke-medicinsk smertelindring

Akupunktur

Tynde nåle, der sættes i huden flere steder på kroppen, kan være godt til afslapning og afspænding. Akupunktur kan bruges gennem hele fødslen, men det kræver, at din jordemoder er uddannet i metoden.

TENS

Ved TENS sættes fire gummiplader med svage elektriske stimuli på den nederste del af ryggen, og du har selv fuld kontrol over tilførslen, da det er dig, der trykker på knappen. TENS tilbydes kun på få fødesteder.

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler fungerer ved, at man sprøjter lidt sterilt vand ind der, hvor du har ondt. På den måde stimuleres kroppens produktion af endorfiner, som naturligt smertelindrer. Paplerne gør ondt at få lagt, men virker med det samme, og måske kender du dem også som ”bistik”. Et tilnavn, der kommer af følelsen, det giver, når paplerne bliver lagt.

Almindelig medicinsk smertelindring

Epiduralblokade

En epiduralblokade er en lokalbedøvelse, som lægges mellem ryghvirvlerne i lænden, og som dæmper smerterne i livmoderen og underlivet. Det er den metode, som giver den mest effektive smertelindring. En epiduralblokalde lægges, når du er i den aktive fase, og selvom den er et godt og populært værktøj til smertelindring, har den også flere bivirkninger – heraf at fødslen kan forlænges, fordi veerne kan blive svagere.

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelsen bedøver nerverødderne til livmoderen og bækkenet fra rygmarven. Denne bedøvelse bruges ikke ved en vaginal fødsel, men ved kejsersnit.

Lattergas

Lattergas, der gives via maske, kan tage de værste smerter ved veerne, fordi det gør dig mere afslappet. Samtidig virker det hurtigt og kortvarigt, men kan give kvalme. Lattergas påvirker ikke barnet og forlænger ikke fødslen.

Pudendusblokade

I slutningen af pressefasen kan du få en pudensusblokalde, som er en lokalbedøvelse i skeden, der gives som en indsprøjtning. En pudensusblokade kan også bruges, hvis du har bristninger, der skal sys.

Lokalbedøvende gelé

Er dine bristninger små, kan de klares med en bedøvelse gelé, som virker lokalt og holder op til 2 timer frem.

Stor smertecocktail

Hvis du endnu ikke er i aktiv fødsel, men har store ve-smerter, kan du få en stor smertecocktail, der består af Paracetamol, Morfin, Holcion og Bricanyl. Cocktailen kan gøre, at du kan få hvilet inden fødslen, men den kan også gøre barnet lidt sløvt i de første dage.

Til dig, der venter tvillinger

En del tvillingegravide føder før uge 37, men er du endnu ikke gået i fødsel af dig selv, vil du i denne uge (38+0) blive tilbudt at blive sat i gang. Ja, formentlig har du og din fødselslæge allerede en plan for, hvad der skal ske.

Nyd derfor de sidste spark i maven, inden du skal igennem en af dine største præstationer til dato. På den anden side venter dine to, små børn, og så finder du hurtigt ud af, at det var al besværet værd - og at den egentlige udvikling først begynder nu.

Anbefalet til dig