Mor
SPONSORERET indhold

Guide: Skriv din egen mor-blog

Brænder du for at dele dine tanker og oplevelser som mor? Så skal du blogge! En blog er både en personlig babybog og en måde at spejle sig i andre, som er det samme sted i livet som dig.

Af:: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn, januar 2014.
05. mar. 2014 | Børn | Vores Børn

1. Hvorfor vil du blogge – og til hvem?

Blog betyder egentlig web log, altså dagbog på nettet. Når du er blevet mor, kan du få rigtig godt styr på tanker og oplevelser ved at skrive dem ned.

På bloggen kan du også samle alle dine skønne billeder og dermed minde dig selv om babys udvikling. Desuden giver en blog muligheden for at at få andres råd og måske endda nye mor-venner i cyberspace.

Husk dog, at en blog også er et socialt medie. Andre vil finde og læse den, så overvej, hvor meget du vil dele: Vil du skrive om manglende sexlyst efter fødslen eller vise billeder af dit grædende barn? Et tip er at spørge dig selv, om dit indlæg kan læses af din mor. For hun finder dig!

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvilken tv-mor minder du mest om?

Tænk også over, hvem du skriver for. Er det primært dine nærmeste, eller vil du gerne høre fra andre mødre? Det har betydning for, hvor indforstået du kan være.

2. Find på et navn

Du har besluttet, hvad du vil blogge om, og hvem du vil blogge til. Nu skal du beslutte, hvad bloggen skal hedde.

Er det ‘bare’ din mor-dagbog, er det oplagt at bruge dit eget navn, for eksempel Idas tanker. Vil du bredere ud med din blog, er det smartere at give den et navn, som både er indbydende og siger noget om, hvad læserne kan forvente.

Skriv nogle ord ned, som beskriver, hvad du vil blogge om. Det kunne være børn, glæde, hverdag og kaos. Måske skal din blog hedde Det glade kaos?

LÆS OGSÅ: Mor-blogger: “Jeg tænker i blogindlæg”

Titlen skal helst ikke være længere, end at den er til at taste ind. Det er mest praktisk, at din blog hedder det samme i url’en, altså den præcise netadresse, som i din header, overskriften på bloggen.

3. Opret bloggen

Nu bliver det sjovt! Og nej, det er ikke svært. Først skal du vælge en platform. Platformen er det sted, du lægger din blog, og hvor der er masser af forudbestemte layouts at vælge imellem. Den nemmeste platform at bruge er Blogger (Blogspot).

Blogspot udbydes af Google, så hvis du har en gmail i forvejen, kan du gå direkte til Blogger.com, logge ind med dit gmail-password og oprette din blog.

Hvis ikke, kan du oprette dig som Googlebruger samme sted. Du opretter din blog ved at klikke på ‘ny blog’. Der kommer nu et vindue op, hvor du skal skrive din blogs titel og dens adresse. Så skal du vælge et layout. Vælg for eksempel skabelonen Simple, som er enkel og overskuelig – du kan altid ændre den senere. Tryk på ‘opret blog’, og du er i gang!

Læs videre på næste side …

4. Skriv et blogindlæg

Så skal der blogges! I Blogspot begynder du med at trykke på ‘nyt indlæg’. Du får nu et vindue frem, hvor du kan skrive løs. I vinduet kan du også lave fed, kursiv og så videre – lige som i et almindeligt tekstbehandlingsprogram. Du kan løbende gemme din kladde, og når du synes, at indlægget er klar til offentliggørelse, trykker du på ‘udgiv’, og din tekst ligger ude i verden!

Den vigtigste skriveregel er, at du blogger som dig selv. Så skriv ærligt om det, der optager dig – hvad enten det nu er amning, stofbleer eller søvnmangel. Skriv i dit eget sprog og uden at prøve at være noget, du ikke er. Hvis du er en lidt formel person, skal du for eksempel ikke begynde at skrive ord som nice eller nederen – eller omvendt.

LÆS OGSÅ: 6 morkriser: Sådan løser du dem

Endelig er det værd at huske, vi som tommelfingerregel højst kan kapere tre pointer ad gangen, så hvis du har mere end tre ting på hjerte, så lav flere korte indlæg.

5. Sig det med billeder

Måske er du ikke den store skribent, men du tager sikkert tonsvis af billeder af dit barn. Det er oplagt at lægge dem på din blog. I Blogspot er der et billedikon inde i ‘nyt indlæg’. Tryk på det, når du vil sætte et billede ind. Billedet skal være gemt på din computer.Jo bedre billederne er, desto lækrere er de selvfølgelig at se på. Et par gode tips kan være at fotografere i dagslys og så vidt muligt spejle op – det vil sige tage noget hvidt som et stykke papir og stille det ved siden af dit barn, så skyggerne ikke bliver så hårde.Når du lægger billeder ud af dit barn, så tænk over, at dit barn ikke selv har valgt at blive offentliggjort.LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte morDu er dit barns advokat, så spørg eventuelt dig selv, om du tror, dit barn som teenager vil være glad for lige netop dette billede.

6. Sig hej til dine læsere

Blogging er en eminent måde at komme i kontakt med andre mødre på, og du kan byde dem ind i dit univers ved at skrive ‘kender du det?’, ‘hvad mener du/I?’ og spørge om konkrete råd.Du kan også gå ind på andre mor-blogs og kommentere, lægge links til andre blogs på din blog og lægge dine blogindlæg på Facebook. Endelig kan du tilmelde dig Bloglovin.com, som er en tjeneste for både bloggere og læsere.Inden du går i gang, er det også godt at vide, at tonen på blogs kan variere meget, og du kan indimellem møde lidt for bramfri kommentarer, som kan såre. Det bedste, du kan gøre, er at svare venligt – og selvfølgelig selv opføre dig ordentligt på andre blogs. Husk, at vi er her for at dele – og for at hjælpe hinanden!

Julias bedste blog-tips

Vær dig selv
Når du opretter en blog, opretter du en åben del af den, du er. Din blog er din stue, og du bestemmer, hvordan den skal se ud, og hvordan det skal føles at være på besøg hos netop dig.

Sæt frekvens på
Lad dine læsere vide, hvor tit de kan forvente nyt fra dig. Du gider jo heller ikke selv gå i kiosken 11 gange på en måned efter Vores Børn, fordi du ikke ved, hvornår det kommer.

Nyd det
Når du lukker op for dit liv, vil du opleve nye netværk, nye venskaber og nye muligheder. Nyd det hele. Det er så sjældent, at du i et voksenliv kan opdage nye sider af dig selv sammen med ligesindede. Her er bloggen (også) helt unik.

LÆS OGSÅ: 4 mødre: Vi bryder mor-tabuer