Søvn
SPONSORERET indhold

Guide til bedre søvn for DIG!

Føler du dig (også) som en omvandrende zombie, fordi junior forpurrer nattesøvnen? Så læs denne guide med eksperternes gode råd til mere og bedre søvn – til trods for den lille lømmel.

Af: Rikke Dinnetz, Vores Børn Mini, nummer 6 2013
25. jun. 2013 | Børn | Vores Børn

Som mor til en lille rod kender du sikkert alt til at være så drøntræt, at du kun lige kan fokusere din energi på det allervigtigste, såsom hvorvidt der er bleer nok, eller det næste møde på arbejdet.

Resten – fødselsdage, aftaler, spændende ting i tv-programmet og så videre – sorterer din hjerne fra. Og det kan være dødfrustrerende.

Du skal dog ikke gå i panik, hvis du kommer til at lægge dine nøgler i køleskabet eller konsekvent glemmer din pung og pusletaske hos svigermor. Du er ikke ved at blive senil før tid.

LÆS OGSÅ: Overlevelsesguide til nybagte mødre

Det er bare din trætte hjerne, der tager sig en velfortjent slapper, mens du desperat forsøger at holde dig vågen og få det hele til at fungere.

Søvnmangel: Sløve hjerneceller

Lider du af søvnunderskud, kan grupper af nerve- celler i din hjernebark – de såkaldte neuroner – faktisk godt tage sig en lur på skift, mens du er vågen.

Og når dele af din hjerne sover, nedsætter det din evne til at tænke klart. Det viser et amerikansk forskningsprojekt fra studier for folkesundhed på University of Wisconsin.

Hurra for den gode nattesøvn

At din hjerne har brug for at lukke ned, hænger sammen med, at den skal nedbryde et stof, der hedder adenosin. Det er et giftstof, der hver dag hober sig op i vores hjerner, når vi er vågne.

Som dagen skrider frem, får vi mere og mere adenosin i hjernen og bliver dermed mere og mere trætte. Når du får en god nats søvn, nedbryder du al stoffet.

LÆS OGSÅ: Ny energi

Men får du derimod ikke nok søvn, er der stadig rester af adenosin, og du bliver derfor lynhurtigt træt og mat i hovedet igen.

Far sover tungere

Til trods for at dine søvnige hjerneceller må ty til en morfar i løbet af dagen, er det pudsigt nok netop din hjernes skyld, at du vågner om natten, så snart din pode giver den mindste lille lyd fra sig.

LÆS OGSÅ: Forstå babys søvn

Det fortæller Poul Jennum, der er professor og leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

– Når I kvinder bliver mødre, får I en beskyttelsesrefleks i hjernen, der gør, at I hurtigere vågner op end jeres mænd for at se til barnet.

Sundt at være forælder

Det kan være irriterende, at ham ved siden af bare sover videre. Men det er en aktivering i hjernestammen, der gør, at kvinder er fysisk programmeret til at vågne lettere, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Løs vores søvnproblem

Ifølge Poul Jennum er der dog ingen grund til bekymring, hvis du får for lidt søvn.

– Selv om du bliver vækket af dit barn, skal du ikke være bange for, at det går ud over dit helbred.

Det er en naturlig proces, og alle undersøgelser viser, at det er sundhedsfremmende at være forældre. Mennesker, der får børn, lever længst, fastslår søvn- og hjerneforskeren.

Sur og irriteret

Søvnforsker Søren Berg bekræfter, at søvnmangel påvirker din hjerne. Samtidig påvirker det din psyke, hvis du får for lidt søvn.

– Du associerer dårligere og præsterer dårligere, når du er træt. Samtidig kigger du på tilværelsen gennem en ‘dugget rude’.

Din krop udleder flere stresshormoner, så du bliver lettere irriteret på dine børn og sur på din mand, og det giver selvfølgelig dårligere livskvalitet, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Stress – sådan lærer du at rumme den

Lad være med at gå i panik

Ikke så rart at tænke på, vel? Konstant og massiv søvnmangel kan på sigt gribe ind i dit selvværd og i værste fald føre til depression. Men som udgangspunkt er der ikke grund til nogen som helst panik, fastslår Søren Berg. – Nybagte mødre har en fantastisk evne til at tolerere, at børn ikke har nogen søvnrytme i de første tre-fire måneder.LÆS OGSÅ: Sådan takler du dit søvnunderskudMange mødre får måske højst to timers sammenhængende søvn i de første par måneder, siger han. Herefter får de fleste børn en bedre søvnrytme. Men har du et barn, der bliver ved med at vågne, går det unægteligt ud over din kvalitetssøvn. – Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på det og prioriterer din søvn, så det ikke bliver en ond cirkel, hvor du bliver stresset, og hjernen derfor får sværere ved at falde i søvn.LÆS OGSÅ: 10 trin til en sundt og sjovt liv som morKom tidligt i seng, og snak med din mand om, hvordan I kan aflaste hinanden, så I får sovet mere, råder Søren Berg.

8 trin til bedre nattesøvn

1. Hav regelmæssige sengetider. Hvis du går i seng samme tid hver aften, er det lettere at falde i søvn.

2. Gå tidligt i seng. Lidt kedeligt, ja, men det kommer tifoldigt tilbage i energi og overskud, når din varyl vækker dig klokken 5.53.

3. Drop opkvikkende drikke som kaffe, te og cola om aftenen. Kaffe uden koffein er okay.

LÆS OGSÅ: Smoothies – kulør på familien drikke 

4. Hav ro på om aftenen, og undgå for meget fysisk aktivitet tre timer inden sengetid. (Pssst! Bortset fra erotik. Sex virker søvnstimulerende!)

LÆS OGSÅ: 9 råd til at få gang i sexlivet efter du har født

5. Snup et varmt brusebad inden sengetid – det hjælper kroppen med at gå ned i temperatur, så du slapper mere af.

6. Se ikke tv i soveværelset – det gør dig mere vågen, så du får sværere ved at falde i søvn.

7. Hav det mørkt og køligt i soveværelset. Mørke stimulerer søvnhormonet melatonin, som gør dig træt.

8. Del nattevagten mellem jer, så I begge får sovet mest muligt. Måske kan I tage hver anden nat.

LÆS OGSÅ: Far er ligeså vigtig

Kilde: Søvnforsker Søren Berg. Se også Scansleep.dk