Opdragelse
SPONSORERET indhold

Lær din tumling 3 gode manerer

Du kan sagtens lære dit barn de grundlæggende skridt på vejen til at blive et menneske med gode manerer, selvom han ikke er ret gammel.

Af: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, november 2014
06. nov. 2014 | Børn | Vores Børn

Som forældre vil vi gerne ruste vores børn til verden, og en af de ting, der hjælper dit barn på vej, er gode manerer. Det behøver ikke være lige efter Emma Gads temmelig stive forbillede, men ved at lære din tumling tre gode manerer, hjælper du ham på vej.

Ifølge undersøgelsen ”Små og store forandringer – Danskernes værdier siden 1981” fra Københavns Universitet, er gode manerer noget af det, vi danskere lægger mest vægt på hos andre.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at være høfligt

Små børns manerer

Ifølge den amerikanske forfatter Faye De Muyshondt, der har skrevet bogen ”Social Skills for Succes: How to Give Your Children the Skills They Need to Thrive in the Moderne World”, kan man sagtens lære helt små børn gode manerer.

Det kan sagtens være lidt af en udfordring, men det danner grundlaget for at arbejde videre mod at blive et høfligt og velopdragent barn. Hendes tre vigtigste gode manerer er:

1: Lær din tumling at dele.

Begynd med at lære ham, at man ikke skal tage andres ting, dernæst hvad det vil sige at skiftes til at vælge.

“Det kræver øvelse, men det er muligt,” siger Faye De Muyshondt til parents.com.

2. Lær din tumling en-stavelsesord såsom at sige tak, hjælp og be’ om.

”I stedet for at skrige vil tumlingen benytte sig af dem,” forklarer Faye De Muyshondt.

Sidste råd er:

3. Få bordmanerer ved at spise sammen.

Det er vigtigt, at din tumling sidder ordentligt i sin højstol, og at I sidder sammen med bordet.

“Så ofte, som du kan, skal du sætte dig ned og spise aftensmad eller et hvilket som helst måltid med dit barn. Det er vigtigt at etablere en spise-rutine,” siger forfatteren til Parents.com.

Tre råd til større børn

Ifølge undersøgelsen af danskernes opfattelse af, hvad god opdragelse er, mener tre ud af fire, at det er helt essentielt, at man siger ordentligt goddag og farvel, holder god bordskik og ser andre mennesker i øjnene, når man taler til dem.

Forfatter Faye De Muyshondt er enig og siger til parents.com:

”Der er så mange manerer, alle børn har brug for i livet, men der er tre, som alle børn burde kende.”

LÆS OGSÅ: Hvad er god bordskik?

Hun har dog skiftet bordskik, som tumlingen jo allerede er begyndt at lære, ud med evnen til at føre en samtale.

Hvis du ønsker at lære dit lidt større børn disse tre nye gode manerer, kan du ifølge Faye De Muyshondt gøre det sådan her:

1. At give hånd rigtigt.

Vis dit barn, hvor tommel- og pegefinger mødes i en V-form på hånden. Forklar dernæst, at dette stykke på hånden skal røre den anden persons V-stykke.

2. At holde øjenkontakten.

Start med at lave et forsøg, hvor I skal holde øjenkontakten i 11 sekunder. Tag tid med et stopur oppe ved øret på dit barn. Øv jer regelmæssigt.

3. At føre en samtale.

Tag en bold og forklarer, at en samtale bygger på, at man stiller hinanden spørgsmål. Aftal, at den af jer, der har bolden, skal stille et spørgsmål og kaste den til den anden, som skal svare og stille et nyt spørgsmål. Begynd for eksempel med at spørge ”hvordan har du det?”.  Byg derefter flere og flere spørgsmål på.

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper I skænderierne

LÆS OGSÅ: Lær dit barn glæden ved at give

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dele – derhjemme og ude