Søvn: Sådan tackler du børn i dobbeltsengen
SPONSORERET indhold

Må børn sove i dobbeltsengen?

Få eksperternes råd til, hvordan du kan håndtere seks typiske situationer ved sengetid og få bedre søvn.

Af:: Katrine Bøg Foto: Foto: Nimastock
04. maj. 2015 | Børn | Vores Børn
1: Din treårige datter falder i søvn i jeres seng om aftenen – og du skal ligge inde hos hende, indtil hun sover.
Helen Lyng Hansen: Det er helt okay, hvis det vel at mærke ikke trækker ud og bliver så hyggeligt, at putningen kommer til at tage flere timer. Hvis din datter falder i søvn relativt hurtigt, og I selv trives med at ligge sammen med hende i sengen, så er det helt fint – og det gælder for børn i alle aldre. Hvis I ikke vil have hende liggende i sengen hele natten, kan I flytte hende ind i hendes egen seng, når I går i seng.LÆS OGSÅ: “Vi er ved at blive skøre af ikke at sove!”Mikael Rasmussen: Din datter har bedst af at lære at falde i søvn selv. Ellers kan hun risikere at få indarbejdet et mønster, der hedder ‘hver gang jeg vågner, så kommer mor og far’. Det kan få betydning for søvnens kvalitet, fordi hun så ikke falder i søvn af sig selv igen, når hun vågner. Hvor hun falder i søvn, betyder knap så meget. Hun må altså gerne sove i jeres seng, hvis I har det fint med det. Vigtigst er, at I som forældre allerede meget tidligt i jeres datters liv tager stilling til, hvordan I vil putte. Al forskning viser, at faste ritualer omkring sengetid betyder meget for barnets følelsesmæssige og kognitive udvikling.
2: Din etårige søn sover i jeres seng hele natten, og det forstyrrer din søvn og går ud over dit forhold til din mand, som er rykket på sofaen.
Helen Lyng Hansen: Det er vigtigt, at børn sover godt, men det er også vigtigt, at forældrene sover godt. Hvis familien ikke trives med at sove sammen i den samme seng, må man derfor finde en ny løsning, hvor barnet lærer at sove i sin egen seng – enten i soveværelset eller i eget værelse. Hvis I vælger, at jeres søn skal ind på sit eget værelse, så anbefaler jeg ‘strygetøjsmetoden’ fra han er 18måneder gammel – her er han så gammel, at han kan forstå, hvad du forklarer ham. Den går ud på, at I stiller jer enten på hans værelse eller lige uden for døren og ordner strygetøj eller noget andet kedeligt. Han skal kunne se jer, og I må gerne småpludre lidt med ham, så han kan høre jer. Når han kalder, kan du svare ‘ja, skat, jeg er lige her’. Det vil gøre ham tryg.LÆS OGSÅ: Sådan bliver det en succes at sove sammen med din baby
Mikael Rasmussen: Det duer selvfølgelig ikke! Fra din søn er seks måneder, kan han sove alene på sit værelse, hvis I som forældre synes, at det er en god idé. På det tidspunkt har I fået en nogenlunde fast rytme. Hvis det føles for drastisk, kan I starte med at rykke ham over i sin egen seng i jeres soveværelse. Du skal tage kvaliteten af din søvn alvorligt. Det sidestilles med tortur, hvis man bliver forstyrret i sin søvn gentagne gange hver nat, så det er ikke noget, du bør ignorere. Husk at ændringer tager tid. Din dreng må aldrig græde sig i søvn. Du skal være hos ham, hvis han er utryg, og så kan du gradvist over noget tid bevæge dig længere og længere væk fra ham – først sidder du ved hans side, dernæst på en stol i rummet, dernæst rykker du ud i gangen og så videre. Lad være med at slå jer selv i hovedet, hvis ændringerne i rutinerne ikke går glat igennem, og lad være med at sammenligne jer med alle andre – børn er meget forskellige.
3: Din toårige datter sover i jeres seng hele natten. Du har det fint med det, men er i tvivl om, det egentlig er godt for hende.
Helen Lyng Hansen: Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, så der er ikke grund til at tvivle her – hvis alle parter vel at mærke trives med samsovningen. Som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, som fungerer. Hvis din datter er under seks måneder, skal du være opmærksom på, at det på grund af risikoen for vuggedød frarådes, at du sover med hende i sengen. Hun bør i stedet sove i sin egen seng i jeres soveværelse, eventuelt koblet til jeres seng. Hvis du tager hende over i dobbeltsengen, skal du sørge for, at der er plads nok omkring hende. Hun bør ikke ligge mellem dig og din mand, men skal i stedet ligge på ydersiden af den ene af jer på en måde, så hun ikke kan falde ud af sengen.Mikael Rasmussen: Der er ikke noget forkert i, at du sover med din datter i dobbeltsengen. Tidligere var det normalt, at hele familien sov sammen. I dag er kulturen anderledes, og de fleste foretrækker at deres børn sover i egen seng. Det handler om at mærke efter indeni, hvad man har det bedst med. Hvis din datter sover i dobbeltsengen hele natten, skal du huske at tænke på søvnens kvalitet. Det vil sige, at der skal være plads nok i sengen. I skal stille en ekstra seng til dobbeltsengen, og der skal være dyner og puder nok til alle.
4: Din treårige datter falder i søvn i egen seng, men kalder på dig eller kommer luntende hver eller hver anden nat med puden under armen. Det forstyrrer din søvn hver gang, men du nænner eller orker ikke at gøre noget ved det og lader hende lægge sig hos jer.
Helen Lyng Hansen: Hvis din datter søger dig om natten, har hun som oftest  brug for tryghed. Det skal du lytte til og anerkende. Forstyrrer det din søvn at have hende i sengen, så er det helt okay, at du putter hende i egen seng igen, så længe du er hos hende og giver hende den tryghed, hun har brug for. Det handler om, at du skal være ærlig i de ting, du gør.LÆS OGSÅ: 9 råd til at få gang i sexlivet igenMikael Rasmussen: Det bedste er at følge hende tilbage til sin egen seng. Det giver langt den bedste søvn for begge. Du kan sagtens give hende tryghed alligevel ved at sidde hos hende, indtil hun er rolig og klar til at sove igen. Stol på dig selv, skab ro og vær konsekvent.
5: Din toårige søn kalder på dig eller kommer luntende hver eller hver anden nat, og du står hver gang op og får ham til at sove igen i egen seng. Du er i tvivl om, han føler sig afvist, når du ikke slår dynen til side og inviterer ham op i sengen.
Helen Lyng Hansen: Hvis din dreng ikke er grædende og ulykkelig og viser et tydeligt behov for at sove sammen med sin mor og far, så er det helt ok på en rolig måde at følge ham tilbage til egen seng. Du skal sørge for at berolige ham og fortælle ham, at han fint kan sove i sin egen seng, og at mor og far stadig passer på ham. Det vil være en god ide at give ham en bamse eller en sutteklud, som kan bruges som substitut for mor og far.Mikael Rasmussen: Du kan sagtens afvise din dreng på en kærlig og omsorgsfuld måde, for eksempel ved at sige ‘mor og far elsker dig, men du skal tilbage i din egen seng, for det er det bedste for dig’. Selvfølgelig vil din dreng føle sig afvist, men sådan er børneopdragelse – du sætter rammerne, og så længe du gør det kærligt og omsorgsfuldt og samtidig sørger for at holde fast, så det er det samme, der sker aften efter aften, så vil barnet hurtigt lære, at sådan er det. Sørg i øvrigt for, at mor og far deles om at stå op om natten, hvis det kan lade sig gøre, så det ikke er den samme, der bliver forstyrret hver nat.
6: Din treårige datter kalder på dig eller kommer luntende hver eller hver anden nat, men du orker ikke at have hende i sengen, så du siger, hun skal lægge sig på en madras på gulvet.

Helen Lyng Hansen: Madras-løsningen er god! Hvis forældrene synes godt om den, kan det fungere rigtig fint. De voksne kan sove godt videre uden for mange forstyrrelser, og barnet kan finde tryghed i at vide, at det altid kan komme ind til mor og far og ligge.

Mikael Rasmussen: Løsningen med madrassen på gulvet synes jeg er helt fin. Hvis forældrene vel at mærke har det godt med det. Hvis din datter selv kan finde ud af at komme ind i soveværelset og lægge sig på en madras på gulvet og sove videre, så forstyrrer det jo de voksnes søvn minimalt.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan sniger du dig væk fra en sovende baby

LÆS OGSÅ: "Det tager halvanden time at putte Anna"

LÆS OGSÅ: 7 fordele ved at være mor til en søvnterrorist