Må man skændes foran sit barn?
SPONSORERET indhold

Må man skændes foran sit barn?

Få eksperternes råd til hverdagens konflikter.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Nim Stock
28. sep. 2015 | Børn | Vores Børn

Din store IDIOT!!!!

Har du også bare lyst til at skrige ad din bedre halvdel en gang imellem? Sikkert når I begge er helt udkørte, ulvetimen banker på, og du er tæt på at koge over af træthed. Du er ikke alene. Men måske gør det ikke noget, hvis vreden bobler over, og mor og far råber ad hinanden, for de små forstår alligevel ikke rigtigt, hvad I skændes om. Eller gør de? 

Vrede giver utrygge børn 

Jo, jeres børn forstår det godt, på deres egen måde. Og nej, man bør ikke skændes foran dem, mener børnepsykolog Sussi J. Neergaard. 

– Det gør børnene usikre og utrygge, og selv om de ikke forstår, hvad mor og far siger, så kan de udemærket forstå vreden og aggressionen mellem dem. Der er lavet forsøg med små børn, der viser, at hvis forældrene skændes voldsomt foran barnet, vil hun begynde at græde. 

LÆS OGSÅ: 5 typiske konflikter: Sådan stopper I skænderierne

Når børn ikke forstår, hvad mor og far skændes om, har de en tendens til at tage ansvaret for vreden på sig. De tror altså, det er deres skyld, at mor og far er sure på hinanden – måske fordi de ikke har været søde nok.– Børn tager typisk ansvar for det, der foregår omkring dem, også det de ikke kan forstå, og det gælder også de helt små børn, der ikke har noget sprog endnu. Det gør dem kede af det og usikre ved hele situationen, siger Sussi J. Neergaard og understreger, at det derfor er utroligt vigtigt at fortælle barnet, at det ikke er barnets skyld, når mor og far skændes. 

Udskyd skænderiet til senere 

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for at skændes en gang imellem – også foran børnene. Det gør det selvfølgelig ikke okay, understreger Sussi J. Neergaard, men der er ingen grund til at gå i panik, hvis I kommer til at råbe ad hinanden en gang i mellem over aftensmaden. Men det kan få konsekvenser for børnene, hvis det sker hver dag. 

– Børn, som vokser op i et konstant konfliktfyldt miljø, er mere utrygge, og vi ser også, at de ofte underpræsterer i skolen. Men de tager ikke skade af, at mor og far af og til bliver sure på hinanden – man skal bare bestræbe sig på at undgå skænderierne foran de små, så det er ikke er daglig kost, lyder rådet fra børnepsykologen.Faktisk kan dit barn lære noget af at se, at mor og far kan være sure på hinanden og blive gode venner igen. Men der er forskel på at skændes og diskutere – og om vi gør det på en ordentlig måde, mener Sussi J. Neergaard. 

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: "Man skal ikke skåne børn for bandeord"

– Når vi diskuterer, er vi uenige, men vi er ikke vrede på hinanden, og det kan børn lære noget af at overvære. Når vi skændes, er vi derimod vrede, og børnene kan tydeligt mærke aggressionen. Det lærer børn intet af. De bliver bare bange, siger hun og understreger, at det ikke nytter noget at skændes i et højt toneleje med store falske smil. 

– I kan tale på et andet sprog, forsøge at smile, hviske  … aggressionen vil stadig være der, og den kan ikke skjules for et barn. Det bedste er derfor altid at udskyde skænderiet, til de små sover.

Dårlig stemning smitter

Men hvis klokken er 11 om formiddagen, mor og far er rasende på hinanden, og resten af dagen står i familiehyggens tegn  … hvordan pakker I så vreden væk for at tage den frem igen senere, når det passer bedre? 

– Det er svært, for børnene kan jo sagtens fornemme, at mor og far er sure på hinanden. Men det er stadig bedre end den åbne aggression, som de oplever, når vi råber ad hinanden. Den kan gøre dem direkte rædselsslagne, mener Sussi J. Neergaard. Hun råder til, at I taler åbent med jeres barn om det. Et amerikansk studie har vist, at babyer helt ned til nimånedersalderen kan fornemme den dårlige stemning, selv om der ikke bliver sat ord på den. Så snak om det, råder Sussi J. Neergaard. Sig ‘mor er lidt sur nu, men far og jeg taler om det senere, og så skal vi nok blive gode venner igen’. 

– Vigtigst af alt skal du fortælle dit barn, at det ikke er barnets skyld. Børn læser voksne som en åben bog, men desværre drager de ofte forkerte konklusioner: Det er deres skyld. Større børn kan endda blive bange for, at mor og far skal skilles, siger børnepsykologen. 

Tal sammen i hverdagen

Skænderier er hård kost for børn. Men også for forældre, for skænderier er sjældent konstruktive, og det slider på parforholdet at være så vrede på hinanden, især hvis I skal gå og gemme på de vrede følelser til efter puttetid. 

LÆS OGSÅ: Søskende-skænderier giver succes

– Parforholdet kan godt holde til at gemme skænderierne til senere – hvis ikke det sker hver dag. Men det er utroligt vigtigt, at I så også får taget snakken, når børnene er puttet. Fordelen ved det er, at noget af vreden vil være dampet af, så det bliver en mere rolig og konstruktiv snak, siger familie- og parterapeut Anne Cathrine Krabek. 

Men hvis du kan mærke, at det ikke er muligt at gemme vreden væk i nuet, vil det være en god ide at gå lidt væk fra situationen, råder hun. Et lille pause på et minut eller mere kan tage toppen af raseriet og få dig til at tænke mere klart.

– Går det alligevel galt, og skænderiet bryder ud foran børnene, så er det vigtigt, at I sørger for at blive gode venner igen. Og I skal vise både hinanden og børnene, at nu er mor og far gode venner. Gerne både ved at sige det højt og med knus, kys og kram, siger Anne
Cathrine Krabek. 

Hun mener også, at de fleste skænderier kan undgås, hvis vi bliver bedre til at tale sammen i løbet af ugen i stedet for at samle sammen til et stort fredagsskænderi om alt og ingenting.

– Problemet er, at mange glemmer at tale sammen i løbet af ugen, og så hober de små ting sig op og ender i en stor eksplosion foran børnene. Alle par bør bruge lidt tid hver dag til at mærke efter, hvordan de har det og få talt om det løbende, før det ender som de store skænderier, forklarer hun.