Søskende-skænderier giver succes

Søskende-skænderier giver succes

Det er som at leve midt i en evig krig, når dine børn ikke kan holde fred. Men alle undersøgelser viser, at det er en gevinst at have søskende, og at det faktisk er konflikterne, der er årsag til succesen.

Faktaboks

Sådan stopper du misundelse

• Giv dine børn noget på hver deres tidspunkt.

• Lad dem for eksempel vælge hver deres slikpose,

• Hvis den ene pose koster lidt mere, jamen så er det måske omvendt næste gang.

• Hvis de føler, det er uretfærdigt, så sig: ”Jamen, I har ikke altid brug for det samme.”

• Håndtér misundelse let og ubekymret.

• Hvis barnet har fået noget, når I har været ude og handle og hoverer overfor den anden, så sig: ”Så får du nok noget næste gang, du er med” og til den anden: ”Og næste gang får du nok ikke noget, fordi du hoverer.”

Vi forældre må lære at leve med konflikter mellem vores børn. Både fordi konflikter er umulige at undgå, og fordi det faktisk gavner børnene at have søskende at skændes med.

Det siger Grethe Kragh-Müller, der som psykolog har forsket i børn og udgivet adskillige bøger om børn. Hendes udgangspunkt er, at dét at have søskende er en gave, også når børnene skændes og slås.

– Som forældre skal man prøve at tænke i, at man virkelig har givet sine børn noget godt på længere sigt. Jeg synes, man skal sige til sig selv, at ”det kan godt være, de slås, – det kan godt være, de bliver jaloux, men det er alligevel godt, for søskende er nogen, man altid har”.

LÆS OGSÅ: Konflikter mellem søskende kan faktisk være lærerigt

Undersøgelser bakker op om, at det er en fordel for børn at have søskende. Det skal ikke forstås sådan, at enebørn ikke klarer sig fint, men sådan at der er ekstra gevinster ved at have søskende, forklarer Grethe Kragh-Müller.

– Man snyder gerne sin søster, hvis man kan slippe af sted med det. Man kører konflikterne længere, og man får nogle gode, sociale erfaringer, fordi man kan øve sig derhjemme, når man har søskende. Så alt tyder på, at fordelene ved at have en bror eller søster langt overskygger ulemperne ved de konflikter, der kan opstå.

Svært at få søskende

Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?9 gode grunde til at give dit barn søskende

For mange røde kort

Vi gør det i bedste mening, når vi voksne føler trang til at mægle og afgive en dom i vores børns konflikter. Grethe Kragh-Müller påpeger, at den tankegang er svær at ændre. ”Vi prøver at hjælpe dem ved at spørge:

”Hvem slog først?” eller ”Hvem startede?” Vi forsøger tit at udrede situationen ved at optræde som dommer. Det er simpelthen en kulturel ting, at vi prøver at finde en skyldig. ”Hvem havde legetøjet først?” – som om det faktisk giver én retten til legetøjet. Og det er meget svært at ændre.”

Tit kan vi finde på at løse konflikterne ved at give børnene lige meget at lege med eller ved at tage det fra dem. For så er det ens for alle. Men det formidler netop, at alt skal være lige fordelt. Og det kan så signalere, at det ER et problem, hvis børnene ikke altid får det samme, – at der ikke kan være forskellighed. Og det er netop den slags små understregninger, der faktisk fremmer jalousi og misundelse, siger Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: Når søskende skændes: Det er ligegyldigt, hvem der startede

Faktaboks

Løs konflikten – 8 trin for trin

1. Spørg om de har brug for hjælp. Hvis svaret er nej, så bed dem om at gå et andet sted hen, hvis du synes, de larmer.

2. Hvis de gerne vil have hjælp, er det ofte den yngste, som siger: ”Han slog.” Et godt svar kan være: ”Ja, det ved jeg godt, for det er derfor, du græder. Men hvad lavede I?”

3. Prøv at forstå barnets synspunkt, og spørg igen: ”Var det sådan, det skete? Har jeg forstået det rigtigt?”

4. Så spørger du den anden – på samme måde.

5. I stedet for at dømme, så opsummér: ”Du synes, at sådan og sådan – og du synes, at sådan og sådan. Er det rigtigt?”

6. Spørg dem så: ”Kan I se en løsning på det?” Hjælp eventuelt med nogle muligheder.

7. Prøv at gå ud af konflikten med alles værdighed i behold. Spørg: ”Er det noget, I kan bruge, eller skal vi finde på noget andet?”

8. Det er også helt okay, at lade børnene gå væk fra hinanden et stykke tid, indtil de kan finde ud af at lave til de kan finde ud af at lave en god aftale.

Hun mener, at hvis vi vil behandle vores børn ens, så skal vi behandle dem forskelligt. Så vi kan roligt minde både os selv og vores børn om, at de får rigeligt af det, de skal have på den lange bane.

Grethe Kragh-Müller advarer også mod at gribe for tidligt ind i børnenes konflikter: ”Det er en rigtig god idé at se, om ikke børnene kan klare det selv. Børnene siger tit i undersøgelser, jeg har lavet, at de voksne griber ind for tidligt. Men selvfølgelig skal vi prøve at hjælpe, hvis for eksempel den ældste altid tryner den yngste. Eller hvis vreden løber af med det ene barn. Så har de brug for hjælp. Men prøv at vente lidt med at skride ind,” råder børnepsykologen.  

LÆS OGSÅ: Hjælp dine børn til at blive lykkelige søskende

LÆS OGSÅ: Søskende: Sådan tackler du dine børns forskelligheder

LÆS OGSÅ: 6 genveje til glade søskende på ferien