Mæslinger baby
SPONSORERET indhold

Mæslinger: Hvad er symptomerne, og hvad kan jeg selv gøre?

Man vaccinerer først børn mod mæslinger, når de fylder 15 måneder. Hvad kan du selv gøre indtil da?

Af: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Getty Images
29. mar. 2017 | Børn | Vores Børn

Lige nu rapporterer nyhederne om mæslingeudbrud flere steder i Europa. Som forælder til en baby, der endnu ikke er vaccineret mod mæslinger, er du måske ekstra opmærksom på symptomerne på sygdommen. Herhjemme vaccinerer man nemlig først mod mæslinger, når barnet er fyldt 15 måneder.

Det sker med MFR-vaccinen, der er en del af børnevaccinationsprogrammet. Indtil da er baby ikke beskyttet, hvis der skulle komme et udbrud af mæslinger i Danmark.

Ifølge Peter Henrik Andersen, der afdelingslæge hos Statens Serum Institut, kan du trygt sende dit barn i vuggestue uden frygt for at poden kommer hjem igen med mæslinger, men der er alligevel tilfælde, hvor det kan være fornuftigt at tage sine forbehold.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Hjælp, mit barn er syg!

Hvad er symptomerne på mæslinger?

– I et klassisk forløb starter det med en kraftig forkølelses med høj feber, røde øjne og hoste. Efter tre til fire dage starter en ny fase med et finplettet udslæt, der breder sig ned over kroppen og flyder sammen, og feberen kan stige igen, fortæller Peter Henrik Andersen.

Derfor kan det i starten være svært at vide, om dit barn har fået mæslinger, eller om det blot er endnu en sejlivet forkølelse, der har bidt sig fast. Det er altså først, hvis dit barn begynder at få udslæt, du skal være særligt opmærksom og tage kontakt til jeres egen læge.

I det tilfælde er det vigtigt, at du sikre dig, at dit barn ikke kommer til at sidde i venteværelset med andre små børn, som kan blive smittet. Aftal evt. med lægen, at I først får en tid sidst på dagen, hvor I ikke risikerer at rende ind i andre patienter, hvis I har mistanke om, at der er tale om mæslinger.

Er du i tvivl om, hvordan udslettet ser ud, kan du se billeder af mæslinger på Sundhed.dk.

Hvad er risikoen for at baby får mæslinger?

– Det kommer an på, hvor man befinder sig. I Danmark er risikoen meget lav, fordi der ikke er cirkulation af mæslingevirus  lige nu, siger Peter Henrik Andersen.

Her hjemme har der inden for det sidste år været tre tilfælde af mæslinger. Til sammenligning har der, ifølge Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol, de sidste 12 måneder været næsten 2.000 tilfælde i Rumænien og lidt over 700 tilfælde af mæslinger i Italien.

Selv om din baby endnu ikke er vaccineret, er hun faktisk beskyttet mod mæslinger de første måneder af sit liv, fordi der føres antistoffer fra moderen gennem moderkagen, mens barnet ligger i maven. Helt op til fire måneder kan baby have gavn af antistoffer fra moren.

LÆS OGSÅ: Hjemme med barn syg? Her er 6 ideer til, hvad I kan lave

Dog kan du ikke regne med, at din nyfødte er lige så godt beskyttet, som du selv var som spæd. De fleste mødre, der føder børn i dag, har nemlig aldrig selv haft mæslinger, men er blot blevet vaccineret imod sygdommen. 

– Derfor overfører mødre i dag færre antistoffer til det nyfødte barn. Så den periode, hvor barnet er beskyttet, er ikke så lang i dag, som den var tidligere. Der er sandsynligvis et større vindue, hvor barnet er modtageligt overfor mæslinger frem til det kan få den første vaccine, siger Peter Henrik Andersen.

Kan baby blive vaccineret mod mæslinger før hun fylder 15 måneder?

Ja, dit barn kan godt blive vaccineret tidligere, forklarer Peter Henrik Andersen:

– Da man startede med at vaccinere mod mæslinger i 1987, var antistofferne hos barnet også længerevarende, så der gav det god mening at give første vaccine i 15-måneders alderen. Men der findes andre lande, hvor man giver den tidligere. Specielt i ulandene giver man den ned til 6-måneders alderen. Hvis vi får et mæslingeudbrud, så kan vi faktisk også vaccinere helt ned til 6-måneders alderen herhjemme. Men indtil andet meldes ud fra Sundhedsstyrelsen, er den anbefalede alder for vaccination fortsat 15 måneder. Det er nemlig sådan, at en MFR-vaccine, der gives før 12-måneders alderen, skal gentages, når barnet bliver 15 måneder.

Hvordan kan jeg forebygge mæslinger?

Mæslinger er en meget smitsom virus og kan smitte gennem luften i et rum i op til to timer efter en mæslingepatient har forladt det. Samtidig smitter sygdommen allerede fire til fem dage, inden udslættet viser sig, så det er muligt at give smitten videre, før du selv ved, at du er syg.

LÆS OGSÅ: Vaccine-debat: Forældre opretter smittegruppe på Facebook

Og netop fordi mæslinger er så smitsomme, er den eneste effektive beskyttelse at få dine børn vaccineret. Men der er ingen grund til at gå til lægen for at få dit yngel vaccineret før 15-måneders vaccinen, medmindre at I skal ud og rejse.

– Det er velkendt, at der cirkulerer mæslinger i en del europæiske lande, hvor mange godt kan lide at holde sommerferie, så en lille risiko vil der være, siger Peter Henrik Andersen.

Lige nu gælder det bl.a. Italien, Tyskland, Belgien, Østrig og Rumænien.

– Hvis I skal til områder, hvor I ved, der et udbrud, er det en mulighed at give vaccinen tidligere. Typisk fra 12 måneder og  i særlige tilfælde altså helt ned til 6 måneder, men det er ikke en generel anbefaling.  Man skal kun gøre det, hvis man ved konkret, at der kunne være en øget risiko ved at rejse til et bestemt sted, siger Peter Henrik Andersen.

Hos bl.a. Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol kan du finde kort over, hvor der er mæslingeudbrud.