Mor-rollen
SPONSORERET indhold

Mor-rollen: Brug dine instinkter

Midt i glæden over din nyfødte står spørgsmålene i kø. For hvordan passer man sådan en lille en? Du kan lade din krop gøre arbejdet, for naturen har udstyret dig med præcis de værktøjer, der skal til, for at du kan udfylde mor-rollen.

Af: Elisabeth Lykke Nielsen, Vores Børn, september 2013. Foto: Nimastock
19. nov. 2013 | Børn | Vores Børn

Det er den første morgen på sygehuset, efter at du har født dit lille mirakel. Din første morgen i din nye rolle: mor-rollen.

Din nyfødte har været oppe og ligge på din mave, som han nu skal, og I har hilst på hinanden. Ved siden af din seng står en plastikvugge på hjul, barnets vugge.

‘Så er det vel meningen, at han skal ligge der’, tænker du og putter den varme klump i hans seng, mens du venter på, at personalet har tid til at komme og forklare, hvordan man tager sig af sådan et lille menneske.

LÆS OGSÅ: Gråd: Derfor vil baby bæres i dine arme

Du har jo ikke prøvet at blive mor før, så lidt instruktion kan du ærlig talt godt bruge. Du ønsker jo bare, at dit barn skal trives.

Mor-rollen: Den perfekte balance

Ja, hvad skal der egentlig til, for at din baby er helt tilfreds? Og at I to bliver tæt knyttet til hinanden fra start? Det, mange mødre glemmer, er, at deres egen krop gemmer på nøglen til, at baby trives – og den nøgle er vigtigere end alverdens jordemødre, ammerådgivere og det samlede pensum i babypleje. Men det kræver altså, at baby kommer op af vuggen og over i sengen til dig, over til din varme krop.“En baby er allermest tilfreds, når den er inde i maven, for her er den tryg. Her er alt i balance: Den får lige, hvad den har brug for, lige når den har brug for det, og så er den hele tiden i kontakt med mor. Så man kan vist roligt sige, at babyen er rigtig godt vant, der hvor den kommer fra,” forklarer jordemor og ammekonsulent Jette With fra Kolding Sygehus.Hun underviser kommende og nybagte forældre i ‘hud mod hud’-kontakt – et simpelt trick, som ifølge forskning er genvejen til en hurtig tilknytning mellem mor og barn. Hun oplever, at nogle kvinder hurtigere kommer i kontakt med deres indre urkvinde end andre, ligesom der også er stor forskel på de nyfødte børns stressniveau.LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd“Berøringssansen er den allerførste sans, der udvikles inde i mors mave, og den trygge fornemmelse genkender dit barn, når han ligger med sin hud mod din. Her har han lettere ved at opnå en stabil kropstemperatur, et stabilt blodsukker, en stabil hjerte- og vejrtrækningsrytme – præcis som den perfekte tilstand, han befandt sig i i livmoren,” siger hun.Det gælder altså om at bruge de redskaber, din krop byder på, og som dit barn kender fra graviditeten.

Din beroligende krop

Din krop og hud er guld værd i de første timer efter fødslen. Baby skal ligge hud mod hud, så hans berøringssans bliver aktiveret. Hvilke andre funktioner ved din krop kan dit barn bruge til noget? Det har Nils Bergman et bud på. Han er forsker og børnelæge.“En baby kender sin mor. Han kender mors duft, mors smag og mors stemme, og når han mærker hendes varme hud samtidig, så ved han, at mor er her – og ‘så er jeg absolut tryg’,” forklarer han.Når du skal berolige din baby, kan du altså bruge din naturlige duft og lyden af din stemme, du kan vugge dit barn blidt i din varme favn og få øjenkontakt med ham. Alle disse sanseindtryk går direkte ind i den del af dit lille barns hjerne, der håndterer frygt og forsvar, og signalerer til ham, at der ikke er fare på færde. Og når din baby er tryg, så har han lettere ved at være tilfreds.Der sker også noget med dig, når baby er så tæt på din krop: Dine urmoderinstinkter bliver vækket.“Der foregår en form for kemisk kommunikation mellem dig og dit barn, når du fordyber dig i din baby, når I indsnuser hinandens duft, eller når han hører din stemme og mærker dine bevægelser. I det øjeblik producerer I begge et ordentligt skud kærlighedshormon, oxytocin, som bekræfter, at I er skabt for hinanden,” forklarer Jette With.LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn de første årSom jordemor hjælper hun derfor nybagte mødre med at abstrahere fra det uvæsentlige og fokusere på deres nye baby, for eksempel ved at bede moren indsnuse babys duft.

Naturen kalder længe

Måske var du ikke en af dem, der var særlig bevidst om at bruge dine medfødte instinkter til at passe dit barn lige efter fødslen – hud mod hud, ved at vugge og tale med dit barn. Er det så for sent nu?Nej, ikke nødvendigvis, for naturen kalder længe. I op til et halvt år efter fødslen og måske endnu længere kan urmoderinstinkterne hives op og bruges aktivt. Det kan lige være det, der redder dig, hvis baby- pasningen går i hårdknude, for eksempel med ammeproblemer.“For nylig vejledte jeg en mor, der havde haft et dårligt ammeforløb i den første halvanden måned af barnets liv. Hun ville så gerne amme og besluttede sig for at prøve forfra ved at lægge barnet hud mod hud – og det lykkedes for hende med stor succes,” siger Jette With og beskriver, hvordan du kan gøre, hvis du står i sammen situation.“Det kræver, at der er ro omkring dig. Du skal sidde eller halvt ligge i en behagelig stilling, hvor du har øjenkontakt med barnet, uden at du skal bruge kræfter på at holde det,” siger jordemoren og fortsætter:“Så lægger du din næsten nøgne baby direkte mod din egen hud på maven, og så slapper du af og venter, mens du holder fokus helt og holdent på dit barn, og det er det vigtigste for tilknytningen.”LÆS OGSÅ: 9 fascinerende facts om din babyMåske går der et kvarter, måske går der timer, og muligvis skal du gøre det flere gange for at finde det øjeblik, hvor din baby, halvt sovende eller vågen, sanser dit nærvær og søger brystet. Prøv det, det er umagen værd, for det er disse øjeblikke, der har en forstærkende effekt på, hvor let du fremover får ved at berolige din guldklump. Du kan gøre det, så ofte og så længe du overhovedet har lyst.

Fjern ydre stress, far!

Når det nu lyder så ligetil, hvorfor er det så alligevel så svært at komme i kontakt med sin indre urkvinde?“En af de nybagte familiers største fjender er stress,” siger Jette With.“Vi har ikke gjort det lettere for de fødende kvinder at komme i kontakt med deres sanser, og det er et paradoks. Faktisk har vi gjort alt, hvad vi kan, for at gøre graviditet og fødsel til noget risikobetonet, som vi behandler os ud af i et hospitals-setup.”“Det gør det rigtig svært for mange kvinder pludselig at give intellektuelt slip og finde ind til deres egen mavefornemmelse. Heldigvis har mange mødre det instinktivt i sig. For nogle sker det umiddelbart; det er dem, der råber ‘giv mig min unge!’, så snart barnet er kommet ud. For andre sker det gradvist i den kontinuerlige kontakt med barnet.”LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din babyYdre forstyrrelser er der nok af. Måske skal mor og barn hurtigt flyttes til en anden stue, måske er der for mange barselsgæster. Senere kan det være vasketøj og nullermænd, der stresser den nybagte mor, så der bliver længere mellem de magiske øjeblikke.“Det er derfor, det er så vigtig en opgave for far at være den, der overvåger mor og barn. Han skal støtte, berolige og tage sig af det praktiske, så mor kan koncentrere sig om at give baby en så tryg start på livet som muligt,” siger jordemoren.

Farvel mave – goddag liv

Hvad sker der så, hvis jeg ikke bruger – eller brugte – moderinstinktværktøjerne? tænker du måske.

“Det, der sker i et lille nyt menneskes første dage, er omstillingen til livet udenfor livmoderen. Jo hurtigere dit barn føler sig tryg ved alt det nye, desto roligere bliver barnet,” siger Jette With.

Når det er sagt, så skal dit barn nok finde sig til rette, selv om du ikke har ligget hud mod hud eller brugt nogen af din krops andre værktøjer i tiden efter fødslen. Så kan tilpasningen blot tage længere tid.

LÆS OGSÅ: Den sjove guide til babysprog

LÆS OGSÅ: Sådan er den første time for en nyfødt baby

LÆS OGSÅ: Fødsel: Sådan ser en nyfødt ud