Barsel

Foto: Istock Har du været ensom under din barsel?

Når barslen bliver ensom

Det er ikke alle mødre, der oplever barslen som en tid på en lyserød sky. Derimod er tiden som hjemmegående for nogle mødre lig med en rutsjebanetur mellem ekstrem lykkefølelse og dyb ensomhed. Ensomhed følger ofte store livsændringer, forklarer ekspert.

En nybagt mor sidder med en gin og tonic i hånden, iført joggingbukser og en slidt t-shirt. Det er fredag aften, og hun er som sædvanlig alene hjemme. Inde ved siden af sover hendes lille guldklump sødt og fredfyldt med sine buttede hænder og tykke kinder. Og selvom hendes hjerte smelter, når hun tænker på sin søn, føles det hele alligevel tungt.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

– Jeg synes det er hårdt arbejde at være på barsel. Ensomheden er enorm – og lad os nu face det. Det er ikke det mest sociale erhverv der findes. Faktisk bliver jeg en lille smule bims af det. Går jo hjemme hele tiden – og taler et sprog, som selv den bedste tolk ikke ville kunne oversætte til et rigtigt sprog. Baaaaaaaah, bløøøøøøøøøh, grrrrrrrøøøøøøøhhh. Ikke ligefrem retorik på højt niveau, vel?

Faktaboks

HVAD KAN DU SELV GØRE?

  • Bevar kontakten med dit gamle jeg ved at foretage nogle af de samme ting, som før du fik barn, herunder også at se nogle af de samme mennesker.
  • Hold dig orienteret om, hvad der sker uden for babyboblen ved for eksempel at følge nyhedsstrømmen
  • Brug din mødregruppe. Den kan være et rum, hvor man kan dele fælles oplevelser, tanker og følelser

Kilde: Lektor i socialpsykologi ved Københavns Universitet, Torben Bechmann Jensen.

Sådan har Trine Maria Larsen skrevet på sin blog lortemor.dk under overskriften ”Barsel er et ensomt erhverv”. I indlægget  sætter hun ord på misundelsen, når kæresten hver dag tager på arbejde og får brugt både sin hjerne og fantasi. Og når han går ud med sine venner og ”har et liv”, som hun udtrykker det.

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov

– For lad mig nu være ærlig, ikke? Jeg har ikke nogen kollegaer. Jeg har ikke nogen at snakke med, der taler tilbage til mig i et sprog, der er officielt. Så når min dag er omme, så er jeg præcis lige så lidt stimuleret som jeg var dagen før. Og dagen før det, skriver hun.

Natuligt at føle ensomhed

Trine Maria Larsen er langt fra den eneste, der føler sig ensom under barslen, skønt få måske tør at sætte ord på den tabubelagte følelse. Men det er langt fra ualmindeligt at blive ramt af ensomhed, når der sker så store omvæltninger i ens liv, som det for eksempel er at få et barn. Det fortæller lektor i socialpsykologi ved Københavns Universitet Torben Bechmann Jensen.LÆS OGSÅ: Fra barselsboble til fuldtidsjob– Følelsen af ensomhed kommer typisk i forbindelse med store livsforandringer – skilsmisse, arbejdsløshed, alvorlig sygdom eller det at få et barn. Man går fra en position til en anden, og der sker et stort skift i hverdagen. Derfor opstår der huller, man skal finde ud af at fylde ud. Man kan ikke længere det samme, som man kunne før. Og det kan give en dyb følelse af ensomhed, selvom det er glædesfyldt at få barn, forklarer han.Hvis man har arbejdet hårdt for at opnå et mål eller haft et brændende ønske om noget – for eksempel at blive gravid – kan tiden, efter det lykkes, også opleves som et tomrum, tilføjer Torben Bechmann Jensen.

Værn om din sociale sundhed

Der findes ingen præcise opgørelser over antallet af ensomme herhjemme, men Torben Bechmann Jensen har en klar opfattelse af, at antallet er stigende. Og følelsen af ensomhed kan i princippet ramme alle – mænd såvel som kvinder. Nogle reagerer ved at isolere sig bag fjernsyn og de sociale medier. Nogle doper sig med alkohol, og andre beskæftiger sig med sport og motion i ekstrem grad for at holde tanker og følelser på afstand.

Faktaboks

HVAD KAN VENNERNE GØRE?

  • Frem for kun at tale om barnet og at opfatte moderen eller faderen som en forlængelse af det, skal du se ham eller hende som et selvstændig menneske med eget liv

  • Invitér den barslende ud, så I fortsætter nogle af de samme aktiviteter, som før barnet kom

  • Tal om, hvad der sker uden for hjemmets fire vægge

Kilde: Lektor i socialpsykologi ved Københavns Universitet, Torben Bechmann Jensen.

– Man skal tage ensomhed meget alvorligt, for det kan udvikle sig til at blive en sygdom. I dag stiller vi meget høje krav til individet, samtidig med at faste strukturer som familier og årelange venskaber er i opbrud. Derfor er vi meget overladt til os selv, siger Torben Bechmann Jensen.

Inden det kommer så vidt, er der heldigvis flere ting, man selv kan gøre, hvis man føler sig ensom, understreger han.

– Føler man sig meget alene under barslen, er det vigtigt, at man bliver ved med at gøre nogle af de samme ting, man gjorde før, man fik barn. Og at man holder kontakten med de samme mennesker. Det kan lette overgangen, så man ikke bare føler sig kastet ud på dybt vand. Samtidig er det godt at have en mødregruppe, fordi man her kan tale om noget, der er fælles for alle, siger han og fortsætter:

– Vi er i dag meget opmærksomme på vores fysiske sundhed. Vi skal ikke glemme vores sociale sundhed.

LÆS OGSÅ: Barselsaktiviteter: Popcorn, vandhunde og salmesang

LÆS OGSÅ: Mindfulness: 8 tip til at finde roen på barsel

LÆS OGSÅ: Vi får dårlig samvittighed over kort barsel

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Baby og Ensomhed

610x200_woordy_dmjpg.jpg