Nybagt mor
SPONSORERET indhold

Nybagt mor: 13 ting du IKKE vil glemme

Det kan godt være, du lider af akut ammehjerne, men der er ting, du IKKE ønsker at glemme, når du er blevet mor.

Af:: Diana Ebba Ø. B. Pedersen Foto: iStock
03. jun. 2016 | Børn | Vores Børn

Vi kunne vælte verden omkuld med den kærlighed, vi havde til vores lille søn, da han kom ud en eftermiddag i juni 2013. Vi hyggede i babyboblen, spiste købe-frikadelle-sandwiches og kiggede på hinanden med stor forundring igen og igen: Vi var blevet en familie. 1, 2, 3. Og vi tænkte ikke på andet end at give det lille drengevæsen al den opmærksomhed og kærlighed, som han havde brug for. Men vi glemte til gengæld noget andet.

LÆS OGSÅ: 10 ting, jeg gerne ville have vidst som nybagt mor

På grund af et lille bitte stykke papir, som lå noget så fint øverst i en papirbunke på vores skrivebord, endte min kæreste som nummer 82 i en telefonkø til Statsforvaltningen, og seks måneders tovtrækkeri med telefon-mænd og -damer i selv samme institution kunne begynde.

Det stykke papir, jeg taler om, er den såkaldte omsorgs-og ansvarserklæring, som alle ugifte forældre skal udfylde og aflevere på det lokale kirkekontor – inden for de første 14 dage af det nye vidunders liv. Det papir som stadfæster, hvem der er faderen til jeres barn. Det glemte vi. Don’t!

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: “Nyd tiden på hospitalet”

Der er nok at huske på og koncentrere sig om, når man bliver en lille familie, og jeg kunne virkelig godt have brugt en lille tidslinje eller en app, som fortalte mig, hvornår jeg skulle bestille en tid til femugersundersøgelse, en reminder om at nu skal du huske at aflevere omsorgs-og ansvarserklæring, og nu skal du skrive dit barn op til institution.

Derfor kommer der her er en liste over nogle af de vigtigste ting, pejlemærker og undersøgelser, som du og din kæreste skal huske hinanden på efter fødslen.

Ja, vi huskede kærligheden – men glemte formalia. Det er måske den mest holdbare rækkefølge på længere sigt. Men her en hjælpende hånd til den første tid, så du ikke ender som nummer 82 i en telefonkø.

De første 72 timer som nybagt mor

Høretest: I de første timer efter fødslen vil I få tilbudt en hørescreening af jeres barn – enten inden udskrivelsen eller af jordemoderen i forbindelse med hjemmebesøg. Hørescreeningen udføres for at undersøge, om barnet har en medfødt hørefejl. Hæleprøven: Efter fødslen tilbyder hospitalet en PKU-prøve, der er en lille blodprøve fra barnets hæl. Blodprøven undersøges for flere stofskiftesygdomme. Sygdommene er meget sjældne, og I vil kun blive kontaktet efterfølgende, hvis prøven viser noget unormalt. Prøven tages mellem 48 og 72 timer efter fødslen. Er I indlagt på barselsgangen, bliver prøven taget af en sygeplejerske på afdelingen. Bliver I udskrevet fra barselsgangen, før der er gået 48 timer, får I en tid på hospitalets barselsambulatorium.Føder du ambulant, vil jordemoderen tage prøven i forbindelse med besøget hjemme hos jer. Resultatet af prøven foreligger inden for 10 dage. 

Dag 3-5

Sundhedsplejerske: Sundhedsplejersken vil kontakte jer, og I vil blive tilbudt et besøg 3-5 dage efter fødslen. I kan også selv kontakte hende ved at ringe til kommunen og få telefonnummeret. Et tidligt besøg af sundhedsplejersken på 4.-5.dagen efter fødslen til alle familier, der er blevet udskrevet indenfor 72 timer efter fødslen.

Inden for 14 dage

Fødselsanmeldelse: Har du født på et hospital eller i følgeskab af en jordemoder, sørger hun for at fødselsanmelde barnet og samtidig give besked til det sogn, I bor i, om at der er kommet en ny borger. Er det af en eller anden grund ikke sket, skal du huske at fødselsanmelde dit barn inden for de første 14 dage via borger.dk.Faderskab: Der er visse ting, som er mere bøvlede, hvis du ikke er gift med faderen til dit barn. For er I gift, får I automatisk tilsendt barnets fødselsattest fra kirkekontoret. Men hvis ikke, I har papir og ring på hinanden, skal I lave en omsorgs-og ansvarserklæring inden 14 dage fra barnets fødselstidspunkt, digitalt på borger.dk.Faderskabet bliver dermed fastslået, og I får fælles forældremyndighed. Glemmer I at indsende erklæringen inden for 14 dage, overgår sagen, som det så smukt hedder, til Statsforvaltningen, som så indleder en faderskabssag. Det er fortsat muligt at udfylde en omsorgs- og ansvarserklæring på borger.dk, selvom fristen for de 14 dage er overskredet, men så er det Statsforvaltningen, der registrerer faderskabet, og de har op til 2 måneders sagsbehandlingstid (og for de uheldige op til 6 måneder). Medmoderskab registreres ligeledes af Statsforvaltningen.  

2 uger

D-vitamin: Fra barnet er to uger gammelt gives 10 mikrogram D-vitamin i dråber hver dag til barnet er to år. D-vitamindråberne dryppes på en ske, hvor der i forvejen er lidt modermælk eller modermælkserstatning.

5 uger

Lægetjek: Dit barn bliver tilbudt en undersøgelse hos lægen.

8 uger

Lægetjek: Du bliver tilbudt en kontrol hos din egen læge og får foretaget en gynækologisk undersøgelse for at se, om alt er ved at være tilbage i normaltilstand efter fødslen.

3 måneder

Første vaccination: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV-12 som er en vaccine mod bl.a. difteri, stivkrampe, polio og kighoste.

4 måneder

Institution eller dagpleje? Skal dit barn i vuggestue eller dagpleje, skal du huske at skrive det op til til maks to eller tre pasningssteder via borger.dk. Gør du det inden, dit barn fylder fire måneder, får dit barn anciennitet, som tidligst kan opnåes fra den dato, dit barn fylder fire måneder. Du kan sagtens skrive dit barn op efter de fire måneder, men opskrivningsdatoen og behovsdatoen, afgør dit barns placering på ventelisten. Sådan er det i hvert tilfælde i Københavns Kommune. Læs om reglerne i din kommune på borger.dk. Husk det!

5 måneder

Undersøgelse og vaccination af dit barn: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV-22 som er en vaccine mod bl.a. difteri, stivkrampe, polio og kighoste.

6 måneder

Navngivning: Dit barn skal være navngivet senest seks måneder efter fødslen. Navngivning kan ske i forbindelse med dåb ved at oplyse det ønskede navn til kirkekontoret eller præsten. Skal dit barn ikke døbes, eller skal det navngives før dåb, sker navngivningen ved at udfylde en blanket via NemID på borger.dk.

Obs. Der kan være små regionale forskelle på, hvordan og hvornår de forskellige undersøgelser bliver fortaget.

Kilde: sundhed.dk, borger.dk, Statens Serums Institut og Sundhedsplejersken.dk.

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: Vær stolt af din indre løvemor!

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du bør stille dig selv som nybagt mor

LÆS OGSÅ: HJÆLP! Er jeg klar til at blive mor?