Corona for børn podcast
Foto: Privat Ezra og Leo er værter på podcasten Corona for børn.

Corona for børn: Hvad hvis jeg ikke kan holde jul med min familie?

Som barn kan det være svært at forholde sig til corona under julen. Særligt nu, hvor smitten er rykket tættere på. I podcastserien ’Corona for Børn’ fortæller danske børn i ind- og udland om deres oplevelser og tanker i en usikker og mærkelig pandemitid.

Julen står for døren. Men den ser anderledes ud i år. Også i børnehøjde. For kommer hele familien til at holde jul i år, hvis én er smittet? Og skal man føle skyld over at kramme sin mormor? For hvad hvis nu…

Det får vi svar på i det nye podcastafsnit af Corona for Børn, som fra i dag udkommer på Talk Town.

”Jeg er rigtig bange for, jeg ikke kan holde jul med hele min familie, hvis en af os bliver testet positiv. Min morfar er jo gammel, så vi kan ikke holde jul med dem, hvis en af os har corona,” siger 13-årige Ezra Mygind Maxwell, som er vært for serien, og gør sig mange tanker om julen.

 ”For julen er der, hvor vi er så glade. Det er jo kærlighedens tid. Julen er en festlig tid. Og det ligger i vores blod helt tilbage fra Vikingetiden, at vi mennesker elsker at feste,” forklarer han.

Og det er ikke kun 13-årige Ezra der har de bekymringer. Siden podcastserien startede under den første lock down har Ezra og resten af holdet bag modtaget mange henvendelser fra andre børn, som gerne vil dele deres tanker.

”Vi har modtaget mange lydfiler. Og det er fedt at få lyd fra andre børn, som også har lyst til at være med. Så vi kan høre deres stemme,” siger Ezra.

Han synes, det er dejligt at få lov at høre børnene tale i stedet for de voksne.

”Det giver os en voice, altså en stemme, til os børn. Og jeg tror, der er mange børn, der synes, det er rart at høre fra andre børn, at de også har problemer og har det svært,” siger han.

”Det er lidt mere beroligende, og det virker mere trygt, når det er nogen på ens egen alder, synes jeg”

Børnene har også en stemme

Således kan man  i serien høre om alt fra børnenenes ærgrelse over, ikke at kunne få bland-selv-slik længere, og skrækken for selv at blive smittet. Alle episoder rummer små som store detaljer, som voksne måske skøjter let henover, men som kan fylde meget i børnenes hverdag. Og det er helt bevist, for Corona for Børn er en podcast for børn af børn. For eksempel fortæller Ezra Maxwell:

”Jeg føler, al den her glæde bliver taget fra os på grund af corona. Jeg synes, det er så kedeligt, og jeg orker ikke noget. Og det er svært, jeg ikke kan være sammen med mine venner.”

I det nye podcastafsnit hører vi fra børn i både Danmark og udlandet. Bl.a. fortæller Edith, hvordan det er at være i isolation på sit værelse. Og Olav, som har passet sin syge mor. Og Morgan som bor i England, og som ikke har været i skole i næsten syv måneder. Det er deres virkelighed.

For Ezras mor, journalist Johanne Mygind, har det været fantastisk at se børnene – heriblandt sin egen søn – vokse med opgaven i at producere podcasten. Hun hjælper dem med at vælge historier ud, og har lært dem alt om at lave manuskript til at møde en deadline og finde den gode historie.

”Det har været en fin oplevelse at kunne involvere børnene i arbejdet som journalist. Det kan normalt være svært for dem at sætte sig ind i, hvad jeg laver i mit arbejde. Men nu har de fået en respekt for faget” siger Johanne.

Podcasten er produceret i samarbejde med Rakkerpak Productions og journalist Dorte Palle. Projektet voksede eksplosivt og på få uger deltog danske børn fra hele verden med at skrive og optage reportager fra deres liv – både til podcasten og til hjemmeside og facebookgruppen.

”De er jo vant til at lytte til hinanden i et klasserum, men under corona har børnene ikke haft den mulighed. Og at lytte er en vigtig kompetence, som man hurtigt kan miste, så det er vigtigt at holde ved lige,” siger Johanne Mygind.

Du kan lytte til hele serien ’Corona for Børn’ på Talk Town.

Talk Town for børn

FB_profilbillede.jpg

På Talk Town finder du masser af andre fede podcasts til børn, bl.a. kan ungerne lade sig fortrylle af fortællinger om hekse og trolde i ”Færøske fabler” eller tage en tur med ind i videnskabens verden med ”Radionauterne”. Anbefales til børn i alderen 4-12 år. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Sygdom og Corona