Rane Willerslev: "Drop korrektheden og lad børn lære igennem leg"
SPONSORERET indhold

Rane Willerslev: "Drop korrektheden og lad børn lære igennem leg"

Vi skal have meget mere leg ind i børns hverdag, for leg, nysgerrighed og fantasi er hele drivkraften for at lære - og få succes i livet og som menneske. Sådan lyder det fra Rane Willerslev i en ny podcast fra Vores Børn.

Af: Mette Hovmand-Stilling Foto: Ulrik Jantzen
19. feb. 2019 | Børn | Vores Børn

- Hvis du bliver målt på korrekthed hele tiden, som man gør i skolen, så er der jo ikke noget interessant i at fordybe sig. Det, der gør at du tænker: nu må jeg læse denne her bog er jo, at du kan bruge det til noget legende og fantasifuldt – at du bliver tændt og tænker: ’det må jeg vide noget mere om’. Denne her kombination af fordybelse og legende omgang med viden er simpelthen opskriften på at få de utroligste ting til at ske.

Sådan lyder det fra Nationalmuseets direktør, som i en ny podcast fra Vores Børn fortæller om sit fokus og egne erfaringer med børns læring – og her spiller den legende tilgang en afgørende rolle.

- Det, man har fundet ud af er, at hvis børn skal lære noget, og det skal sidde fast i hovederne på dem og betyde noget for dem, så skal de faktisk lærer det igennem leg. Og det er jo nogle af de myter, vi kæmper med. Der er en indgroet forståelse af, at hvis børn skal lære noget, så skal det være tørt og kedeligt, for ellers er det ikke klogt og så er det ikke vigtigt. Men al forskning viser det modsatte. Al forskning viser, at hvis du lærer igennem leg, så bliver det faktisk hængende. Og derfor er det utrolig vigtigt, at lave tiltag, hvor børnene er aktive og selv skal gøre noget, og det skal også ske på en legende måde. Fordi så hænger læringen faktisk fast.

Og det sker altså ikke nødvendigvis ved kun at kigge på flintesten i glasmontre.

- Vi har en tendens til at tale om, at børn er sådan en særlig kategori, men børn er fantastiske, fordi de på en eller anden måde rummer det, vi alle sammen ønsker.

- …De siger præcis, hvad de mener. Hvis de synes, noget er for kedeligt, så siger de det. Hvis de keder sig, så lægger de sig ned og vil sove. I virkeligheden er de et mikrokosmos af, hvad mange af os gerne vil.

Derfor bruger Rane Willerslev også børn som netop testgruppe for udstillinger på Nationalmuseet.

Hør Rane Willerslevs gode råd til at få mere læring ind i hverdagen og om hans egen rolle som far i podcasten på Spotify her eller gratis på iTunes

 

Anbefalet til dig