Familieliv
SPONSORERET indhold

Sådan føles det at få trillinger

Hele tre børn viste sig, da Tina Busk blev scannet. Hun og far Robert synes, det er umådeligt hårdt men også umådeligt dejligt at være forældre til trillinger.

Af: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn, december 2014
05. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvad tænkte du, da du fik at vide, at der var tre babyer?

Chok! Jeg blev skannet i uge syv, og lægen var meget stille. Så sagde han ‘ja, der er altså tre styk’. Alt gik i stå. Det er et af de øjeblikke, jeg aldrig glemmer. Vi var i behandling for at blive gravide, og man ved jo godt, at så chancen er større. Men jeg må indrømme, at tanken om trillinger aldrig havde strejfet os. Vi havde kun tænkt, at det kunne blive tvillinger.

Hvordan reagerede jeres familie og venner på nyheden?

Det er virkelig noget, som fascinerer folk, fordi det sker så sjældent. Men det var hårdt, for mange glemte at sige tillykke, som man normalt gør ved en graviditet. I stedet var det ‘godt, det ikke er mig!’. Men jeg har altid drømt om at få børn, og jeg var lykkelig over situationen.

Var du bekymret for graviditeten?

Vi fik at vide, at vi skulle overveje fosterreduktion, fordi det kan være farligt at være gravid med trillinger. Så vi gik fra skanningen med blandede følelser. Lykkelige, bange og i syv sind. Men vi kunne ikke få fjernet en af dem, og da vi havde taget beslutningen, så vi os slet ikke tilbage.

Hvordan gik graviditeten?

Den gik over al forventning, og jeg fødte først i uge 35. Jeg blev sygemeldt allerede fra uge 14, og så har jeg lavet absolut ingenting.

Bare passet på mig selv og babyerne. Jeg blev skannet og tjekket hver anden uge, så jeg følte mig ret tryg. Jeg er glad for, at vi valgte at lytte til os selv, selv om jeg godt ved, at der er en stor risiko ved det.

Hvordan forberedte du dig på trillingernes ankomst?

Jeg vidste, at det ville blive kejsersnit, og at de ville komme lidt for tidligt og skulle på neonatalafdelingen. Men jeg ville så gerne have den vigtige første kontakt, også for amningens skyld. Jeg tænkte, at jeg ville have brug for ro og stilhed, så vi gjorde familier og venner opmærksomme på, at der i den første tid ikke ville være plads til andet end de små.

Hvordan var den første tid med babyerne?

Den første måned var meget intens følelsesmæssigt. Selve fødslen forløb fint, men jeg fik først lov til at se og røre børnene efter fem-seks timer. Det var hårdt psykisk, fordi alt i min krop skreg, at jeg skulle være der for dem. Jeg havde virkelig dårlig samvittighed over, at de ikke fik lov til at opleve den der symbiose, der opstår mellem mor og barn, ligesom når der kun er et.

Kan man amme tre børn på samme tid?

Jeg har ammet dem i rotation, så en er blevet ammet, mens de to andre har fået flaske. Det var lidt af et projekt, fordi de først skulle lære at sutte, og efter to måneder droppede jeg det, fordi det stressede mig. Med trillinger er man altså nødt til at give lidt slip på sine ambitioner.

Hvad er det hårdeste ved at få tre børn på en gang?

Jeg har ikke tid til at dvæle ved hver af dem. Hvis bare jeg kunne få lov til at sidde lidt længere med hver enkelt baby. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg ville have kærlighed nok til alle tre, men det kan være en udfordring at få givet kærligheden til dem fysisk. Det er også lidt af et praktisk puslespil. Bare det at komme ud af døren er en udfordring. Trillingevognen kan ikke komme ind i elevatoren, så den skal skilles ad og samles igen nede på gaden.

Hvad er det bedste ved at få trillinger?

Det er tanken om, at de altid kommer til at have hinanden. Jeg har ikke bare én baby, der smiler til mig, men hele tre! Det er tre gange så hårdt arbejde, ja, men der er også tre gange så meget kærlighed.

Hvordan bliver jeres hverdag, når din barsel slutter?

Min mand holdt tre månders barsel, og min mor flyttede ind, da han begyndte på arbejde igen. Men om lidt skal jeg klare det alene. Jeg har sagt mit job op, fordi det er uoverskueligt at skulle tilbage om tre-fire måneder, og bliver privat dagplejer for mine egne børn i stedet. Jeg slapper mere af, nu hvor jeg ikke skal få det til at fungere med et fuldtidsjob og tre små børn i institution.

Skal I have flere børn?

Man skal aldrig sige aldrig.

LÆS OGSÅ: Tvillinger – ens, men helt forskellige

LÆS OGSÅ: Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?