baby vågner om natten
Foto: Getty Images Aj, nu skal SKAL du altså sove, lille skat. Er du også ved at blive sindssyg af ikke at få nok søvn? Foto: Nimastock

baby vågner om natten

Søvn: 3 bud på løsninger, hvis dit barn vågner igen og igen og igen...

Hvad gør du, hvis dit barn kun sover korte lure i løbet af dagen og vågner 6-10 gange om natten? Få tre eksperters råd.

Nogle babyer får et stabilt søvnmønster, når de bare er nogle måneder gamle. Og andre har sværere ved at finde ud af det. Vi har taget en klassisk søvnudfordring med til vores eksperter og spurgt dem om deres  råd.

LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du

Udfordringen består af en pige på syv måneder. Hun sover kun to korte lure af cirka 30 minutters varighed om dagen. Og nætterne … ja, de er oftest med 6-10 opvågninger. Det hjælper ikke at lægge en hånd på maven af hende, synge for hende, ae hende eller andet. Desværre er det eneste, der hjælper, at hun tages op og bliver lagt til brystet. Der falder hun til ro stort set med det samme (men det er en dårlig vane, mor og far gerne vil væk fra). Da hun vågner så ofte, sover hun i sengen hos mor og far. 

Jeanette Wegge-Larsen, sovecoach

Faktaboks

Søvneksperterne

Jeanette Wegge-Larsen

Sovecoach, socialpædagog. Har i otte år hjulpet familier til bedre sovevaner. Driver hjemmesiden sovecoach.dk.

Helen Lyng Hansen

Sundhedsplejerske, forfatter. Har bl.a. skrevet Helens bog om børn og søvn og driver hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk.

Marian Petersen

Søvnforsker, foredragsholder. Har i over ti år forsket i søvn og har en doktorgrad i emnet fra Lund Universitet. Tilknyttet det private søvninstitut scansleep.dk.

Mange børn powernapper, og når de vågner hyppigt, så skyldes det, at børn naturligt gennemgår lette opvågninger ca. hver 30.-45. minut, hver gang de skifter søvnfase. Når det kan være en udfordring at få hende til at sove hen over de lette opvågninger, kan det hænge sammen med måden hun falder i søvn på i første omgang. Børn forventer nemlig – ligesom voksne – at befinde sig i samme situation, når de kommer til en let opvågning i søvnen, ligesom de ofte også forventer samme slags hjælp, når de så skal sove videre.

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns søvn

Derfor er der risiko for, at de vågner for meget op, når de når til en let opvågning og har brug for vores hjælp igen eller forventer at komme op, over til os, få mad, blive gået med eller lignende. Disse betingelser for at falde i søvn kalder jeg ’hovsa-løsninger’, og det er dem, vi skal blive opmærksomme på i første omgang. 

Derfor er det vigtigt at se på måden, hun falder i søvn på og lære hende at falde i søvn selv på det sted, hvor I ønsker, at hun skal sove hele natten. Hav fokus på tidspunktet, I lægger hende på. Overtrætte børn er endnu sværere eller umulige at få til at sove. Børn i hendes alder og indtil et godt stykke op i skolealderen bør sove mellem 10 og 12 timers nattesøvn. Derfor er sengetid omkring 19-19.30 fint. 

Sørg for at adskille mad og søvn, så ikke det at spise bliver en betingelse for at kunne falde i søvn. Fra seks-måneders-alderen kan børnene fysisk sove hele natten uden mad, men jeg plejer at anbefale, at man fortsætter med et enkelt måltid indtil syv-ni-måneders-alderen, indtil fast føde er veletableret. Beslut jer for et tidsinterval, hvor I lægger dette ene måltid, og lær hende så at sove videre uden mad under de øvrige opvågninger.

LÆS OGSÅ: Søvn: “Mor, jeg kan ikke sove videre uden en tår mælk”

Dernæst handler det om at give hende tryghed og vise hende vejen med et godt og hyggeligt putteritual, som forbereder hende på, at dagen er slut, og det er tid til at sove.  

Og så lægger I hende i sengen, hvor hun skal sove. Derfra er det vigtigt at tænke over at gøre så lidt som muligt, helst give hjælp i sengen, og give hjælp, som på sigt kan trappes væk igen. Tag hende op, hvis I ikke kan trøste, og hold hende lodret, og trøst indtil hun er helt rolig igen. Læg hende derpå igen og fortsæt sådan – indtil hun ikke kan rumme mere. På det tidspunkt holder i hende så bare oppe, indtil hun sover og lægger hende derefter. På den måde lærer I hende, at I altid vil være der, hjælpe hende og trøste hende, når det er nødvendigt, og at det bare er meningen, at hun skal sove i sengen. Over tid bliver det mindre og mindre nødvendigt at tage hende op, og senere vil I nemmere kunne trøste først i sengen og derefter kunne gå til og fra, indtil hun kan ligge der selv og falde i søvn. 

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske og forfatter

Med en pige i denne alder, er det rigtig vigtigt at sikre sig, at hun ikke vågner og søger brystet om natten, fordi hun har et reelt behov for mælk/væske og mere mad. Når man er 7,5 måned gammel, er det vigtigt, at man er rigtig godt i gang med at spise rigtig mad og bliver tilbudt mange måltider hele dagen igennem. Hun skal have morgengrød, grøntsagsmos til frokost, grøntsagsmos til aften, udgangspunktet bliver mere og mere familiemaden, og derudover skal hun have frugt som mellemmåltid både formiddag og eftermiddag. Til alle måltider skal hun have vand af kop, og hun skal også tilbydes ’gnavemad’ i hånden. Det vil derudover være passende med fire amninger i døgnet.

LÆS OGSÅ: 7 fordele ved at være mor til en søvnterrorist

Det betyder, at amningerne formiddag og eftermiddag nu forsvinder, og hun skal nu lære at sove formiddagslur uden at få mælk før denne lur. Samme rutine skal hun have om aftenen. Når hun puttes, skal hun stadig ammes, men hun skal lære at overgive sig til søvnen uden at have brystet i munden. Det er vigtigt, at hun lige når at følge med i, at hun puttes i sin seng og ikke længere sover mellem mor og far. Hun skal puttes der, hvor de ønsker, hun skal sove om natten.Når hun vågner sen aften mellem kl. 23-24, skal hun ammes rigtig godt. Dette kaldes et drømmemåltid, og derefter skal hun så sove uden mælk til næste morgen tidlig. At sove igennem i denne alder er at sove fem-seks timer uden mælk. Her skal mor i første omgang forsøge at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, stillingsskift, en beroligende hånd der, hvor pigen ligger. Hvis dette ikke er nok, og mor er nødt til at lægge til brystet, så skal denne amning afkortes mere og mere, så hun til sidst lærer at sove videre uden at behøve hverken mælk eller bryst om natten.

Marian Petersen, søvnforsker

Det lyder som en oplevelse af separation, og det er helt naturligt. Den lille er vant til den meget tætte nærhed i forbindelse med amning i løbet af natten. Dette er nødvendigt hos det spæde barn, da maven ikke kan rumme mængder, der kan strække sig over mange timer. Ved syv-otte-måneders-alderen er maven stor nok til at kunne klare en hel nattesøvn. Dette ved den lille dog ikke, og det er nu, man som forældre skal være enige og have lidt ’is i maven’. Den lille vil naturligvis reagere som hendes erfaring fortæller hende. Hun skal dog nu have en ny erfaring/viden at handle ud fra – nemlig at nætterne er kedelige og ikke til fest og spisning.

LÆS OGSÅ: 12 trick til nattero

Hun skal lære at falde i søvn selv, når hun har de natlige opvågninger. Disse opvågninger har alle, man kan dog sjælden huske dem om morgenen. De kaldes også mikro-opvågninger og følger søvnens opbygning, det vil sige, at de indtræffer med 60-90 minutters interval fra ca. otte-måneders-alderen. Hos de yngste kan intervallet være 45 minutter. Prøv at lægge den lille, når hun er døsig, men ikke sovende. På den måde er hun ikke ’pludselig’ alene, når hun vågner, men forbinder sengen med søvn og ikke et nyt/fremmed sted, end da hun fald i søvn hos mor eller far. Læg evt. en T-shirt, der dufter af mor ned i sengen. Bind en knude eller to på T-shirten, så hun ikke får viklet sig ind i den.

Ofte kan det være en fordel med egen seng, således at man ikke reagerer straks, den lille bevæger sig. Vi vender og drejer os alle rundt, når vi sover, og det kan være svært ikke at reagere på dette hos den lille. Men ligesom man ikke reager på ens partner vender sig – andet end evt. blot registrering – skal den lille have mulighed for dette uden forstyrrelser.

LÆS OGSÅ: “Vi er ved at blive skøre af ikke at sove!”

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Forstå babys udvikling

LÆS OGSÅ: Søvn: Dit barn sover sig stor, stærk og klog

Se, hvad vi ellers skriver om: Børns søvn, Baby og Tumling