GIV ET BLAD I JULEGAVE TIL ÉN, DU HOLDER AF

Kost
Kan man spise sig til en glad og klog baby? Jeps, siger ernæringsekspert Christian Bitz. Foto: Line Falck.

Kost: Spis dig til verdens sundeste baby

En glad og klog baby kan du spise dig til. Jo, den er go’ nok, siger ernæringsekspert Christian Bitz. Få hans bedste tips til din kost.

Faktaboks

Uddannet cand.scient. i human ernæring, forskningschef på Herlev Hospital og foredragsholder.

Forfatter til seks bøger, senest *Uperfekt”, om mad og ernæring,

I øjeblikket er han aktuel med tv-programmet Bitz’ Store Kur på TV 2.

Tidligere har han haft programmet MadMgasinset Bitz & Frisk, på DR1.

Læs mere på Christianbitz.com

Chokoladeskildpadder og desserter. Dem blev der serveret væsentligt flere af, da Christian Bitz’ ekskone, Christine, var gravid med deres første datter. Ikke den mest ideelle kost for en gravid.

Se her, hvordan du spiser dig til en sund baby

Selv reagerede han med at vrænge: ‘Skal vi nu have dessert igen?!’ – og enten gemme chokoladeæskerne eller spise så mange skildpadder selv, at hans kone kun fik en enkelt, før æsken var tom. Fik han bonuspoint for sin indsats hjemme på matriklen i Charlottenlund? Nej. Ville han gøre det igen? NEJ!

“Det er et sprængfarligt område at gå ind på. Mens min kone var gravid, havde hun nok en sødere tand end ellers. Min reaktion var at blande mig. Jeg fik lidt skældud og ellers ikke så meget andet ud af det,” fortæller Christian Bitz.

LÆS OGSÅ: Sunde vegetarretter til gravide

I dag går begge deres børn, Filippa og Bianca, i skole. Alligevel kan han sagtens huske forundringen over sin gravide kones cravings, når hun ellers levede sundt, og som de fleste gravide var optaget af sit eget og babys velbefindende.

“Vi mænd kommer nemt til at føle os lidt magtesløse. Det er svært at forholde sig til, at ens kone siger ‘min krop har brug for chokolade!’. Men i dag ville jeg nok sige ‘jamen, så nyd din chokolade!’. Jeg tror ikke på hysteri og forbud og fravalg, siger Bitz, som frem for at blande sig i dag hellere ville lave sund mad til sin kone og så lade hende spise sine chokoladeskildpadder, når hun vil.

Mændene til madgryderne

“Fædrene burde tage ansvar, gå i køkkenet og lave god, sund mad til deres gravide kærester. Både de og deres kommende børn har brug for det,” fastslår han.

Spiser du for det meste sund mad og de anbefalede kosttilskud, kan du nemlig påvirke dit barns sundhed og velvære ikke så lidt – både inde i maven og for resten af livet.

Det er det vigtigste budskab i bogen Verdens sundeste mor og barn, som Christian Bitz har skrevet sammen med professor i ernæring og leder af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet Arne Astrup. De har samlet de seneste års forskning fra Danmark og udlandet om fostertilværelsen og omsætter den til ny viden og praktiske råd til, hvordan du spiser dig til verdens sundeste baby.

LÆS OGSÅ: Sunde safter til dig og maven

“For ti år siden troede vi ikke, at kost under graviditeten havde så markant betydning. Vores fokus var mest på, hvad det nyfødte barn fik gennem amning og overgangskost, men i dag ved vi, at dine madvaner under graviditeten spiller en stor rolle,” siger Christian Bitz.

Påvirk din baby igennem din kost

De seneste par år er der ifølge Bitz og Astrup kommet banebrydende ny forskning, som viser, at allerede mens dit barn er et foster, ‘forprogrammeres’ det til resten af livet. Hvis du får de rigtige næringsstoffer, kan du derfor påvirke din babys anlæg for både højde, vægt, fedtmasse, muskler og tendens til diabetes, hjertekarsygdomme, fedme og allergi.

Du kan også udvirke andre mirakler, nemlig – og jo, den er god nok! – give dit barn et naturligt godt humør og en god intelligens i barselsgave.

LÆS OGSÅ: Christian Bitz: Min sundhed tog overhånd

LÆS OGSÅ: Christian Bitz: "Jeg kan ikke følge en madplan"

LÆS OGSÅ: 33 tips til en sund graviditet

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Gravid og Børnesygdomme