Hvorfor siger vores søn så mange grimme ting?

Hvorfor siger vores søn så mange grimme ting?

Faktaboks

Margrethe Brun Hansen er uddannet pædagog og cand.psych. Hendes speciale er børnepsykologi og familierådgivning. Hun har i 2005 startet egen virksomhed som psykologisk konsulent for daginstitutioner, hvor hun rådgiver både pædagoger og forældre.

Spørgsmål:

Jeg vil gerne vide, hvordan vi skal takle, at vores treårige dreng lige pludselig er begyndt at true sin storesøster med at ville slå hende ihjel, tage en skarp kniv og skære hende i småstykker eller skære halsen over på hende – det er ikke noget, han har hjemmefra.

Han siger, det er en bestemt dreng i børnehaven, der lærer ham det, men en treårig har jo ikke forstand på sådan noget, men vi er temmelig rystede over de bemærkninger herhjemme.

Susan

Svar:

Kære Susan

Børn på tre år er lige begyndt at kunne beherske sproget ganske godt. Mange nye ord kommer til, og de suger ord til sig fra vennerne i børnehaven og fra radio og TV. Derfor kan vi ofte høre dem bruge ord, som kan gøre os meget forundrede og urolige.

Ord som ”fuck dig” eller ”shit din lort” er i dag ikke uhørt i en børnehave, men også mere voldelige ord som ”Jeg skærer dig i stykker,” ”Jeg dolker dig” eller ”Vi kaster en bombe, så kan I alle dø” høres helt ned i børnehavealderen.

Børn på tre år ved ikke, hvad ordene betyder og kender heller ikke konsekvenserne af deres ord, men de kan mærke, at det er lidt ”farlige” ord, fordi omgivelserne reagerer på det, de siger.

LÆS OGSÅ: Dit barns sprog – de 3-5 årige

Så kære Susan, jeg kan berolige dig med, at din lille søn ikke ved, hvad det er, han siger – og slet ikke hvad konsekvenserne er, af det han siger. Men der er dog et budskab i det alligevel, idet han, når han vælger så ”farlige” ord, fortæller jer, at han virkelig er vred eller jaloux på sin søster.

Hun gør i hvert fald et eller andet, der vækker hans vrede. Derfor er det så vigtigt at fortælle ham, at I har forstået hans følelser. Hvis han for eksempel siger, at han vil slå hende ihjel, så sig: ”Jeg kan høre, at du er rigtig godt vred på storesøster. Det er også okay. Men så sig, at du er vred.”

Vær opmærksom på, hvordan forholdet imellem de to egentligt er, eller tænk over, om det går for stærkt i familien, for ordene fortæller, at han følelsesmæssigt er lidt ude at svømme.

Men derudover er det som i alle familier vigtigt, at vi voksne går ind og vejleder vores børn om, hvordan man taler til andre mennesker. Fortæl at vi ikke vil høre nedsættende og ydmygende sprog i vores familie, lige som vi ikke vil høre voldssprog.

Lær børnene at udtrykke deres følelser på en socialt acceptabel måde. Det er en meget vigtig del af forældrerollen i dag, da ordet er meget frit i det offentlige rum.

Med venlig hilsen

Margrethe Brun Hansen

LÆS OGSÅ: Bandeord – må dit barn bande?

LÆS OGSÅ: Sådan stiller du krav til dit barn