børns selvværd
Foto: iStock Tre ud af fire forældre med børn mellem 4 og 6 år råber af og til af dem. Det kan gå ud over selvværdet.

børns selvværd

Tre ud af fire råber af deres børn, men pas på - det gavner ikke selvværdet

Tre ud af fire forældre med børn mellem 4 og 6 år råber af og til af dem. Og langt de fleste ville ønske, at det var anderledes. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Vores Børn.

Vi forældre vil så gerne have, at børnene har en god og naturlig respekt for os, men hvis du råber af dine børn, risikerer den gode respekt at gå fløjten, lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

Alligevel kan en stresset morgen eller trætte, uregerlige unger i ulvetimen af og til få mor eller far til at råbe af deres børn. Med dårlig samvittighed til følge. Det viser en ny undersøgelse foretaget af magasinet Vores Børn.

Tre ud af fire forældre med børn mellem fire og seks år svarer, at de af og til kommer til at råbe af deres poder. Og over halvdelen – nærmere bestemt 55 procent – ville ønske, at de ikke skældte så ofte ud.

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

At så mange af os af og til mister besindelsen kommer ikke bag på familievejleder og forfatter Lola Jensen.

- Mange forældre vil gerne – sådan helt projektagtigt – håndtere deres barn på den 'rigtige' måde, og når de så har afprøvet forskellige teknikker, der ikke virker, så mister de tålmodigheden og kommer i afmagt til at råbe af barnet, siger hun i et interview til Vores Børn.

Det er ifølge familievejlederen til stor frustration og skyldfølelse for mange forældre, og den dårlige samvittighed kan nemt få mor og far til at slække lidt på reglerne bagefter, hvilket fører til færre grænser og dermed mere skæld ud. Det kan let blive til en ond cirkel, og det er heller ikke uden konsekvenser for barnets selvværd.

- Hvis det er de primære voksne, som barnet skal have den ubetingede kærlighed af, som råber, så tager barnet det mere ind som en skramme på selvværdet end som en læring, tilføjer Lola Jensen.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan styrker du dit barns selvværd

Det handler om kommunikation

Ifølge Lola Jensen falder børnene typisk i en af tre grupper, hvis de bliver råbt af. Der er dem, hvor det øger deres uro, så de faktisk bare bliver mere urolige og uregerlige. Så er der dem, der ender med slet ikke at høre efter, hvis de bliver råbt meget af. De lukker i stedet af for larmen. Og så er der den sidste gruppe, der risikerer at få en grundangst.

- De kan hele tiden gå med en angst for at blive 'slået' af voksne med ord og dermed blive hæmmet i deres udvikling og få tappet deres selvværd, siger Lola Jensen.

Køb abonnement på magasinet Vores Børn her

Hun anbefaler, at man i stedet for at råbe øver sig i at være mere tydelig i sin kommunikation med barnet:

- Som forældre kan man tænke over at bruge færre ord og være mere tydelig over for barnet. F.eks. når man skal forklare ham, at han skal have hue på om vinteren. Jo færre lange forklaringer og indviklet argumentation, børn bliver præsenteret for, des færre anledninger opstår der til protester og frustration hos dem. Det er samtidig en god idé at lægge vægt på, hvad barnet må, frem for hvad det ikke må – og med den tilgang styre uden om ordet 'nej', råder Lola Jensen.

Læs mere i magasinet Vores Børn, hvor Lola Jensen deler sine råd til, hvordan I får mere ro og nærvær i familien. Vores Børn er i handelen nu.

Fakta fra Vores Børns undersøgelse

  • 75 % med børn mellem 4-6 år råber af og til af dem.
  • 55 % med børn mellem 4-6 år ville ønske, de ikke skældte så ofte ud.
  • 43 % med børn mellem 0-6 år ville ønske, de var mere sammen med dem i hverdagen.
  • 86 % med børn mellem 0-6 år savner mere tid til at være sammen med dem på børnenes præmisser.

Sådan gjorde vi

På Facebook søgte Vores Børn forældre med hjemmeboende børn på 0-6 år til at deltage i undersøgelsen. 375 brugere svarede på spørgeskemaet. Undersøgelsen er foretaget i oktober 2017.

Se, hvad vi ellers skriver om: Selvværd, Psykologi og Børneopdragelse