Tyskland med børn
SPONSORERET indhold

Turen går til Tyskland: Her er tre familievenlige ferieperler

Tyskland er så meget mere end bratwurst og uendelige autobahns. Aber natürlich! I hver en afkrog af vores enorme naboland finder man ganske enkelt kultur og natur i weltklasse. Vi tager dig med til tre familievenlige ferieperler nær vand, som snildt kan måle sig med Sydeuropa.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Universum Bremen, Spreewelten & Getty Images
07. jul. 2021 | Børn | Vores Børn

Spreewald

Mere end 1.500 kilometer vandvej, der snor sig gennem moser, skov og eng, har givet Spreewald tilnavnet Det Grønne Venedig. Her bor det slaviske mindretal sorberne, hvis foretrukne transportmiddel er gondoler. Velkommen til Øst tysklands eventyrlige hobbitland, der byder på store naturoplevelser.

Ohøj skipper

Det er terapeutisk at glide gennem de labyrintiske kanaler i Spreewald blot en times kørsel syd for Berlin. Her er hverken støj fra firhjulstrækkere eller motorbåde, for livet her er indrettet på naturens præmisser. Selv posten bliver leveret i områdets karakteristiske gondollignende træbåde, de såkaldte kahns. Fra Lübbenau havn kan man chartre en kahnfarhtmann, som skubber den fladbundede gondol gennem mylderet af små åløb med blikstille vand. Forbi stråtækte huse, vådområder og tæt skov. De sidste 30 år har Spreewald været et UNESCO-stemplet biosfærereservat på grund af sit bemærkelsesværdige økosystem. Intet mindre end 900 plantearter, 138 ynglende fuglearter og 45 arter af pattedyr, som for eksempel oddere og bævere, lever i og omkring de livgivende flodårer.
Læs mere på Spreewald.de

Agurkelandet

Cirka 50.000 sorbere lever i området omkring Spreewalds sumpede breder. De er et af fire anerkendte mindretal i Tyskland, de taler sorbisk, og mange lever af at dyrke agurker på de flade øer mellem bækkene. Syltede agurker har været egnens varemærke i generationer, og på frilandsmuseet i Lehde kan man blive klogere på de sorbiske bønders levevis gennem tiden. Kom dertil med kahn, og se på helt tæt hold, hvordan de flade gondoler bliver til.
Læs mere på Germany.travel.dk

Spreewald---Badelandet-Spreewelten.jpg
Nååårh ... Kom helt tæt på en af havets mest nuttede svømmere i Spreewelten Bad.

Svøm med pingviner

På med svømmebriller og badebukser, badelandet Spreewelten Bad venter! Her kan vandhunde svømme side om side med nuttede humboldt-pingviner i en opvarmet udendørspool, kun adskilt af et tyndt plexiglas. To gange om dagen kan besøgende børn være med til at fodre de nysgerrige elitesvømmere med småfisk. Gå heller ikke glip af bølgebassinet, strømkanalen, Spreewald-poolen med fuglesang og rindende vand, eller den 118 meter lange rutsjebane, som du kan designe din egen tur i hjemmefra. Juster alt fra lys til musik og fart. Der er mere end 1.000 forskellige kombinationsmuligheder. De små kan plaske rundt i babybassinet og få vådt hår under vanddysserne eller tumle rundt i legelandet. Mor og far vil nok særligt nyde de 14 forskellige saunaer med forskellige temaer og dufte efterfulgt af en dukkert i isbadet og en full body massage.
Læs mere på Spreewelten.de

Læs også: Sådan slapper du af i ferien

Bodensøen

I Italien har de Gardasøen, i Tyskland Bodensøen. Europas tredje største ferskvandssø ligger på grænsen til Schweiz og Østrig og er omkranset af alpetindinger og charmerende middelalderbyer. Perfekt til familien, der holder af natur og kultur.

Himmelflugt med hvalen Hvalborg

Det ligner mest af alt en oppustet hval med luft under badevingerne, men faktisk er det en vaskeægte zeppeliner ready for take off. De karakteristiske luftskibe blev bygget af grev Ferdinand von Zeppelin her i Friedrichshafen ved Bodensøens bred helt ind i 1930’erne, men efter at verdenshistoriens nok mest kendte zeppeliner, Hindenburg, futtede af i en brintbrand på bare 32 sekunder, stoppede produktionen og ballonflyvningerne over Atlanten brat. Siden 2001 har moderne teknologi dog igen gjort det muligt at svæve ubekymret over Bodensøen med panoramakig til alpetoppe og middelalderslotte i det fjerne fra havnen i Friedrichshafen.

Når luftskibet når en højde på 300 meter over vandoverfladen, er det tid til at spænde sikkerhedsbæltet op, nyde udsigten og tage et kig ind i cockpitet. Måske du kan blive ballonskipper for en dag? Den gamle luftskibshangar på havnen er i dag omdannet til museum, og her kan man blive langt klogere på historien bag de flyvende giganter. Se blandt andet vragdele fra forulykkede zeppelinere, og træd indenfor på datidens helt igennem uksuriøse passagerdæk med bar, restaurant, sovekabiner og sågar butlerservice, som er genskabt 1:1. Læs mere på Zeppelin-museum.de

Fortryllende blomsterø

20.000 roser, 1.200 orkidéarter og 500 forskellige træsorter. Blomsterøen Mainau er et haveparadis uden lige. Hvert år valfarter en million turister til den 110 hektar store ø i Bodensøen for at se blomsterknopperne springe ud og farvelægge omgivelserne i alle regnbuens farver. Svenske grev Bernadotte var ophavsmand til den spektakulære have, som også rummer tulipaner, citrustræer, rododendron, dahliaer og et sommerfuglehus med mere end 1.000 arter fra hele verden. Børn kan få timevis til at gå med at kigge på eksotiske insekter, tage på skattejagt eller spotte papegøjer i Palmehuset, men parken er også oplagt til en trilletur med barnevognen, hvis du rejser med en helt lille størrelse. Børn får gratis entré, og haven er seværdig på alle tider af året.
Læs mere på Mainau.de

bodensee_2.jpg
Huse på pæle? Sejt! I stenalderen havde man hverken køleskabe eller gulvvarme.

Tilbage til stenalderen

For mange tusind år siden, mellem 4.300 f.Kr. og 800 f.Kr., boede bronze- og stenaldermenneskerne ved Bodensøen i pælehuse på vandet. Pfahlbau er et friluftsmuseum i byen Unteruhldingen, hvor man kan se de forhistoriske og nu UNESCO verdensarvslistede pælehuse på helt tæt hold. Lange boardwalks forbinder de 23 pælehuse, som er rekonstrueret på baggrund af arkæologiske fund i søen og har givet et unikt indblik i datidens hverdagsliv.
Læs mere på Bodensee.eu

bodensee.jpg

Svæv blandt skyerne

1, 2, 3 … hele 240 alpetoppe og intet mindre end tre landegrænser kan man beundre fra den kabeltrukne svævebane på bjerget Pfänder i den østrigske by Bregenz i bunden af Bodensøen kun en times kørsel fra Meersburg i Tyskland. Perfekt til en dagsudflugt for både store og små. Der er plads til 80 mennesker i en kabelvogn, og med afgang hvert sjette minut er det i hvert fald ikke ventetiden, der får ungerne til at gå i flitsbue. Børn under seks år kan gratis få sig en tur ned ad bjergsiden. Også vildtparken lige ved siden af kabelstationen er værd at gå på opdagelse i (og ligeledes ganske gratis). Her er naturlærestier for børn med informationer om områdets dyr og planter. Parken huser også regionens længste rutsjebane, kurvegynger og klatrestativer, så slip bare energibundterne løs.
Læs mere på Pfaenderbahn.at

Læs også: 6 ferieråd: Førstehjælp til søskendeskænderier

Bremen

Floden Weser kløver den nordtyske storby Bremen i to. Byen vrimler med smalle brostenbelagte gader, hvor mor og far kan nyde en kop velbrygget kaffe. Men også ungerne vil elske den afslappede atmosfære i storbyen blot tre timers kørsel fra den danske grænse.

Bremen.jpg
Bremen er lidt af et gourmet-mekka. Alt fra kaffe til chokolade og restauranter er i spitzenklasse.

Sukkerchok

Mmmh, findes der noget mere tillokkende for et barn end duften af søde sager? Næppe. Hos slikfabrikken Bremen Bonbon Manufaktur i den charmerende gamle bydel, Schnoor, nær floden, laver de mere end 100 forskellige bolsjer med smag af alt fra jordbær til kanel. Bag glasdisken kan hele familien se de farverige bolsjer blive til, når slikmageren slynger den varme klump karamel på en stor metalkrog og giver bolsjerne de karakteristiske farverige striber. Bagefter er der naturligvis lune smagsprøver. Pssst … Det er også muligt at kreere sin helt egen skræddersyede slikkepind med lige de farver og smage, arvingen allerbedst kan lide.
Læs mere på Bremer-bonbon-manufaktur.de

Bremen---universum.jpg
Got the moves like Jagger? Se din skygge skifte farve i videnskabscenteret Universum.

Vild med videnskab

På afstand ligner det en forulykket ufo, men der bor (desværre) ingen grønne marsmænd i Universum. Til gengæld byder det gigantiske interaktive videnskabscenter på intet mindre end 300 udstillinger om mennesker, natur og teknologi målrettet nysgerrige børn i alle aldre, som ikke gider glo på kedelige avisudklip, men selv vil pille, lege og lære. Se for eksempel lynet slå ned, prøv jordskælvssofaen, computerspil, tag en tur på klatrevæggen, fremstil en sky, leg med en robot, eller byg din egen miniby. Der skal nok være noget sejt at berette om i børnehaven og skolen, når I kommer hjem.
Læs mere på Universum-bremen.de

Pandekager på piratskibet

Splitte mine bramsejl, hvad er det, jeg skuer i horisonten? Et pandekageskib! Pannekoekschip byder landkrabber velkommen til søs og serverer pandekager med alverdens topping. Skibet er en tro kopi af den engelske admiral Nelsons frigat, som er kastet for anker på floden Weser. Det har en landgangsbro, tre master, og tjenerne er klædt ud som pirater med sørøverhat und alles. Afsted med jer, matroser!
Læs mere på Admiral-nelson.de

Kilder: Bodensee.eu, German.travel.dk, B.dk, Interrailguide.dk, I-tyskland.dk, Bornibyen.dk mfl. 

Anbefalet til dig