Gravid i uge 40 (39+0, 39+1, 39+2, 39+3, 39+4, 39+5, 39+6)

UGE 40: Er du klar til de første veer?

Slimproppen, der har forseglet indgangen til livmoderen, løsner sig og den lille træner.

Tillykke, du er nu kommet til din terminsuge. Fødslen nærmer sig med andre ord, og du er formentlig mere end klar til at mærke de første veer. Bemærk dog, at langt de fleste førstegangsfødende går over termin, kun fem procent føder til tiden, så fortvivl ikke, hvis dagene går, og der ingenting sker endnu. De fleste førstegangsfødende føder først i 41. eller 42. uge. Du skal formentlig til endnu en konsultation hos din jordemoder, måske den sidste inden fødslen.

Faktaboks

Uge 40

Baby er på størrelse med en vandmelon

279 dage henne

1 dag til termin

smelon

LÆS OGSÅ: Det fortæller dit barns navn om dig

Det er ikke særlig sjovt at gå over tiden, men selv om det skulle ske for dig, kan du trøste dig med, at man aldrig har hørt om, at barnet er blevet i livmoderen, så ud skal barnet nok komme, du må bare væbne dig med tålmodighed.

Du kan opleve en del slimet udflåd. Det er slimproppen, der løsner sig. Den har forseglet livmoderhalsen og forhindret bakterier og urenheder i at trænge op i livmoderen.

Måske begynder du også at bløde lidt, fordi livmodermundingen åbner sig. Alt sammen tegn på, at fødslen er ved at gå i gang. Din krop er helt klar, og det samme er barnet. 

Den lille træner hele tiden på at kunne klare omgivelserne udenfor maven. Babyen laver vejrtrækningsøvelser og træner maven, nyren og blæren ved at drikke tre liter fostervand dagligt for efterfølgende at udskille det igen. Barnet træner sutterefleksen ved at sutte på tommelfingeren.

Ved kontrol hos din jordemoder eller læge skal der denne uge bestilles tid til en overtidsvurdering på sygehuset.

Fra æg til baby

Din baby er omtrent 50-53 centimeter lang og vejer 3,5-3,6 kilo. Ved termin vejer moderkagen omtrent en sjettedel af babyens vægt.I uge 40 er barnet helt færdigudviklet og klar til at blive født. Barnets hoved presser mod din blødgjorte livmoderhals. Knoglerne i barnets kranium kan glide sammen, så barnet kan passere gennem fødselskanalen, uden at hovedet lider overlast. I øvrigt er barnet ved fødslen udstyret med 300 knogler. Nogle af knoglerne vokser efterhånden sammen, og som voksen er man således udstyret med 206 knogler.LÆS OGSÅ: 4 veje til en rolig babyNår barnet er født, slipper moderkagen livmodervæggen, og når barnet trækker vejret for første gang, standser navlesnoren sit arbejde. De første par uger efter fødslen vil barnet græde uden tårer. Dette skyldes, at barnets tårekanaler endnu ikke er fuldt funktionelle. 

Efter fødslen

Både mor og barn er som oftest ganske oplagte de første timer efter fødslen. Dette skyldes endorfinerne.  Dette er ganske passende, idet man får tid til at lære den lille at kende.

Det er en god ide at lægge barnet til brystet de to første timer efter fødslen, så han eller hun kan få den næringsrige råmælk. Prøv at få babyen til at suge sig fast mindst fire gange i løbet af det første døgn. Lykkes det ikke, kan du prøve at malke ud og give mælken med en teske. Spørg din jordemor om hjælp til at få amningen etableret.

Barnet skal helst ligge hud mod hud for at holde sig varm. Herudover er det nemmere at få den lille til at suge sig fast på brystet, uden at tæpper og andet er i vejen.

De fleste babyer er blå på hænder og fødder lige efter fødslen, dette skyldes at kroppen prioriterer ilttilførslen til hjernen og de andre vigtige organer, før der sendes ilt ud til hænder og fødder.

Dele af barnets kranium er endnu ikke vokset helt sammen. Det betyder, at hovedet trykkes, når han eller hun skal igennem den trange fødselskanal. Den normale hovedfacon vender tilbage kort efter fødslen, og kraniet vokser gradvist sammen i løbet af det første år.

Moderens hormonniveau har indvirkning på fosteret. Både nyfødte piger og drenge kan have hævede bryster og kønsorganer.

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 40

Mange går lange turer, gør rent, går på trapper osv. for at sætte fødslen i gang, men det eneste de opnår, er at få ondt i ryggen og blive træt i hele kroppen. Nogle oplever ved disse aktiviteter en form for veer, men oftest er de ikke store nok til at sætte fødslen i gang.

Prøv at vær tålmodig, og hvil dig før fødslen. God søvn, mad og hvile gør kroppen klar til veerne.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 40

Lad os lille genopfriske dine fødselskundskaber: Fødslen er inddelt i tre faser.

Først kommer udvidelsesfasen, hvor livmodermunden skal åbne sig helt op til en diameter på ca. 10 centimeter. Dette er den længste fase, og den kan godt vare i mange timer. Nogle kvinder mærker slet ikke den første del af fasen, mens den for andre er meget smertefuld.

Herefter kommer nedtrængningsfasen, hvor barnets hoved skal ned gennem fødselskanalen, inden pressefasen går i gang. Nogle vil opleve, at de skal på toilettet, fordi barnets hoved presser på endetarmen, mens andre vil føle en pause i veerne.

Så begynder pressefasen, hvor presseveerne hjælper barnet det sidste stykke vej. Presseveerne kan være små i starten, indtil de bliver uimodståelige. Presseveerne varer som regel 1-1,5 minut og den fødende presser under hele veen og slapper af i pauserne.

Når hovedet er ude, varer det ikke længe, før resten af kroppen fødes. Efter fødslen af barnet kommer fødslen af moderkagen, her er veerne slet ikke så slemme, og det tager kun et par minutter at føde moderkagen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødsel, Gravid, Gravid uge for uge og Video