Museumsbutikker
SPONSORERET indhold

Her er de 9 bedste museumsbutikker i verden

Museer er mere end bare udstillinger. Der gemmer sig nemlig også en oplevelse i at gå på opdagelse i de tilhørende butikker, som de fleste museer gør meget ud af. VÆRK guider til de bedste.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Louisiana, Librairie boutique du Musée national Picasso, MoMA Store/Martin Seck, SMK Shop/Jonas Heide Smith
13. feb. 2018 | Bolig | Eurowoman

I Humlebæk ligger Louisiana og sukker fredeligt omgivet af natur. Til museet hører en museumsbutik i to etager, som særligt favner enkelt, nynordisk design. Her kan du finde plakater, grafik, kunst- og arkitekturbøger, skandinavisk design, kunsthåndværk samt et større udvalg af tøj, sko og accessories fra førende danske og skandinaviske designere. En del af sortimentet er Louisiana-design skabt af museet eller i samarbejde med udvalgte danske designere. 
Gammel Strandvej 13, Humlebæk, Danmark
Louisiana.dk

LÆS OGSÅ: Olafur Eliasson: "Det mest afstressende for mig er at lave kunst. Fritid eksisterer ikke rigtig for mig"

2. Librairie boutique du Musée national Picasso, Paris

Museumsbutikken er opført i den spanske mesters ånd. Det føles ligesom at gå rundt i en kunstners atelier, når du bevæger dig mellem hylderne, hvor du både kan finde et miks af Picasso-relateret tilbehør, produkter af unge designere og eksklusiv kunst- og designgenstande for seriøse samlere. Her er fx vaser dekoreret af modedesigneren Christian Lacroix og fint porcelæn af indretningsarkitekten Sarah Lavoine. Her er også smykker af parisiske designere, som er specielt populære, og et bredt sortiment af håndmalede kopper og skåle, viskestykker og puder broderet med Piccasos kunst.
4 Rue de Thorigny, Paris, Frankrig
Museepicassoparis.fr

3. SMK Shop, København

SMK relancerede i november 2017 museets butik i nyistandsatte lokaler med udsigt til Museumshaven og Københavns mange tårne. Der er lagt vægt på den skandinaviske ro i indretningen, som er holdt i afstemte gråtoner, der er et Hammershøi-maleri værdigt. Det skandinaviske går igen i butikkens varesortiment, hvor man finder både kunstbøger og plakater med afsæt i SMK’s samling, guidebøger til København, håndlavede mobiler samt boligtilbehør. Shoppen har også en række unikke produktioner af smykker, clutches og tørklæder, som er skabt specielt til SMK. 
Sølvgade 48-50, København, Danmark
Smk.dk

LÆS OGSÅ: Boligtendenser 2020: De store kunstværker vinder indpas i boligen igen

4. MOMA Store OG Design Store, New York

MoMA’s enorme museumsbutik rummer en inspirerende samling af kreative og humoristiske design-dingenoter. Her er alt fra sjove lamper over kloge armbåndsure til flot køkkengrej. I butikkens varekollektion kan du sågar også finde ting af det danske brand Hay. Det gælder fx fede stofposer, sakse og kollektioner af køkkenudstyr, som designvirksomheden har skabt i samarbejde med MoMA og flere kendte kunstnere som illustrator Jody Barton og modedesigner Bernhard Willhelm.
44 West 53rd Street, New York, USA (Design Store)
11 West 53rd Street, New York, USA (Museum Store)
Moma.org

5. Museum der Dinge, Berlin

Fint arrangeret står samlinger af hverdagsting i ’tingenes museum’. De har hver deres lille historie og afspejler udviklingen i produktdesign gennem det seneste århundrede. I museumsbutikken, lige ved indgangen til museet, kan du finde usædvanlige ting, som bærer præg af design fra Berlin og Europa. Her er alt fra nøje udvalgte samlinger af bøger over sammenkrøllede plastikkopper af keramik til origami, plakater og postkort. Ude foran står endda en automat, hvor du kan trække en goodiebag for 4 euro, som er fyldt med tilfældige små designoverraskelser fra museumsbutikken.
Oranienstraße 25 (Kreuzberg), Berlin, Tyskland
Museumderdinge.org

6. MCA Store, Museum of Contemporary Art, Sydney

I en lys butik med store vinduer står ting og værker i moderne design af australske og internationale kunstnere på flere etager. MCA-butikken er en af Sydneys unikke design­butikker og ligger lige ud til den populære gade George Street. Museet går meget op i at støtte australske kunstnere. På hylderne finder du fx smykker af designeren Elke Kramer og farverige tallerkner og æggebægre af keramikeren Milly Dent.

LÆS OGSÅ: 15 fabelagtige bøger, du bør unde dig selv at læse og høre

Ud over et fast repertoire, som byder på kattebrocher, ginglas og postkort, sælger butikken også et begrænset udvalg af design med afsæt i de kunstnere, der udstiller på museet. Det gælder fx James Gulliver Hancocks bog All the Buildings in New York That I’ve Drawn So Far eller et viskestykke designet af David Shrigley malet over med en enkel regnbue og ordene “Be nice”.
140 George Street, The Rocks, Sydney, Australien
Store.mca.com

7. Moderna Museet, Stockholm

Moderna Museet i Malmø er ikke et stort sted målt på kvadratmeter, men både museet og butikken er et besøg værd. I museumsbutikken findes over 3.000 bogtitler, hvoraf en del relaterer sig til nuværende og tidligere udstillinger, bl.a. titler af de svenske kunstnere Eva Löfdahl og Marie-Louise Ekman. I museumsbutikken kan du også finde kunst, fotografi, arkitektur og designrelaterede produkter samt postkort og plakater.
Slupskjulsvägen 7, Stockholm, Sverige
Modernamuseet.se

8. Gallery & Co., National Gallery, Singapore

Kunstnerkollektivet & Co. har i samarbejde med museet udviklet den elegante butik Gallery & Co. Med inspiration i den sydøstasiatiske kunst og kultur smelter butikken sammen med en fin kunst- og designoplevelse. Her kan du finde ting, tøj og toiletsager, hvis udtryk er inspireret af den udstillede kunst på museet. Den kinesiske kunstner Chua Ek Kay, som siges at danne bro mellem asiatisk og vestlig kunst, har fx sat sit præg på flere pyntepuder. I butikken kan du også finde T-shirts med historiske kunsttryk af den kinesiske maler Chua Mia Tee. Til butikken hører et cafeteria og en restaurant i lyse omgivelser med et multikulturelt køkken.
City Hall Wing, 1 Saint Andrews Road, Singapore
Galleryand.co

9. Glyptoteket, København

I efteråret 2016 blev museumsbutikken på Dantes Plads forvandlet, da designfirmaet Hay sammen med Glyptoteket udviklede et nyt og gennemgribende butiksdesign, som løftede butikken flere højder. I samme moment udviklede Hay en produktserie inspireret af former, mønstre og farver fra Glyptoteket, som alene er et besøg værd. Butikken er Danmarks eneste specialboghandel for middelhavskunst og -kultur, og der er generelt lagt stor vægt på det bogfaglige indhold i butikken: indkøb, der – ligesom museet – indbyder til fordybelse. 
Dantes Plads 7, København, Danmark
Glyptoteket.dk

Anbefalet til dig