Farveri kolonihave
SPONSORERET indhold

Se hvordan du får kolonihave-stilen

Tæt ved strand og vand ligger det charmerende blå kolonihavehus, som med strik, kreative løsninger og masser af farver er helt sit eget.

Af: GLOTTIPRESS Foto: Kira Brandt. Stylist : Elisabeth Kruse
31. jul. 2014 | Bolig | ALT for damerne

Det var lidt af en tilfældighed, at det blev lige dette hus, som det færøske par, designeren Jóhanna og HR-manager Dániel, købte på Amager i 2009.

– Vi bor i lejlighed og drømte om at få en have. Så vi besluttede os for at købe et kolonihavehus, men det hus, som vi oprindeligt havde udset, blev solgt lige for næsen af os, siger Jóhanna, der i 2007 blev uddannet designer fra Central Saint Martins Collage of Art and Design i London.


UDENDØRS Huset er koboltmed sort ramme omkring vinduerne. Vinduerne er i virkeligheden uden sprosser. Indvendig på vinduerne er der monteret hvide lister.

For at dulme skuffelsen gik parret en tur i kolonihaveområdet på Amager og faldt i snak med en ældre dame i en af haverne.

– Da hun hørte, at vi var på udkig efter en have, tilbød hun os, at vi kunne købe hendes. Så gik det stærkt, og få dage senere var vi ejere af et kolonihavehus i Strandlunden, fortæller Jóhanna. Huset, der oprindeligt er bygget i 1932, er på 45 kvadratmeter, og blev overtaget i 2009. Allerede det følgende år havde det færøske par renoveret og udvidet huset med toilet, terrasse og redskabsskur.

– Vi er meget glade for at have fundet det her sted, som nu er vores fristed og kreative værksted til mit strikdesign. Det, som vi er mest glade for, er roen, hyggen og beliggenheden, fortæller Jóhanna, der er indehaver af firmaet Steinum.

– Jeg sælger håndstrikkede varer, som er strikket af 30 kvinder i Ukraine, og sælger desuden maskinstrikkede varer, der er udført i Litauen, fortæller Jóhanna, og fremviser de kulørte trøjer, tørklæder, huer og vanter.

– Min drøm er at skabe et internationalt anerkendt mærke inden for strik, der er let genkendeligt, i en unik stil.


GANGEN I tilbygningen, harparret installeret bad og toilet. På hylden til højre i gangen hænger Jóhannes strik. KØKKEN Det oprindeligekøkken, blot med nye ternede gardiner, der sætter prikken over i'et. Hvid morter fra House Doctor. Rød skraldspand fra Ikea.

Ro og fordybelse
Jóhannas tøj er kendetegnet ved en stor farverigdom, og denne stil går igen i indretningen af kolonihavehuset. Allerede når man træder ind i haven og ser huset med den koboltblå farve og de røde blomster, fornemmer man glæden ved farver. Indvendig er væggene dog holdt i hvidt, men det meste af inventaret er loppefund, som parret har malet, eller beklædt med Jóhannas strik. Dette er med til at give huset en lidt bohemeagtig stil.

Kolonihavehuset ligger ikke bare tæt ved stranden, men også ved metroen, så det er nemt for parrets gæster at komme hertil. Også datteren Sanna på 10 år har glæde af at kunne tage sine venner med herud. I haveforeningen er der et godt naboskab, og der er mange velholdte haver.


SOVEVÆRELSET Gardinerne harJóhanna selv syet med stof, hun har fundet på en rejse i London. Sammen med læselampen skaber det en helt særlig kolonihavestemning. Det hvide sengetæppe er fra Louise Roe. ST UEN Jóhanna valgteat beholde lampetterne og de gamle gardiner, som tydeligvis er falmet af sollyset. Den strikkede stol er Johannas yndlingsstol.

– Det er meget inspirerende for os at se, hvordan andre holder deres haver, og hvor forskelligt man gør det.

– Som byboere savnede vi en have og et fristed, så denne løsning er perfekt for os, fortæller Jóhanna.

– Grundarealet er på 250 kvadratmeter, så der er plads til lidt af hvert. Her kan vi udfolde os med blomster, buske og træer, siger Jóhanna, som har havearbejde og bagning som nogle af sine fritidsinteresser. 
 

TERRASSEN/STUEN Parret valgte at male alt indendørs med hvid maling, og kombinere med farverige loppefund. Hjørneskabet fik en omgang lyserød maling, og den gule kande fra Rice står i god kontrast til det øvrige inventar. Gulvløber fra Bloomingville. Over døren hænger husreglerne i glas og ramme. SPISESTUEN I den eneende er der indrettet en hems og bag halvvæggen en gæsteseng. Lampe fra Walnut Street. TIP Mal møblerne i forskelligeog samtidig matchende kulører.

– Jeg slapper af ved at sylte og bage og bruge de afgrøder, som vi får i vores have. For os er kolonihaven en udvidelse af vores andet hjem, som er en lejlighed på Amager. Her er muligheden for ro og fordybelse, samt plads til at have gæster på en uformel måde. Jóhanna og Dániel er begge aktive korsangere i et færøsk kor i København, og haven har været rammen om mange sammenkomster med god mad og sang. Så det lille vers på puden i soveværelset, hvor der er broderet ”Huset er lille, men hjertet er stort” passer godt til stedet. Pudebetrækket har Jóhanna fundet på et loppemarked.

3 hurtige til Jóhanna:
Hvordan vælger du møbler til huset og terrassen?
– Det er lidt svært at forklare. Det er bare en følelse af, at ”det dér passer helt perfekt”! Jeg har aldrig nogen bestemt plan eller nogen specielle designere. Meget har vi fundet helt tilfældigt på loppemarkeder rundt omkring. Noget fulgte med huset.

Hvordan skaber du hygge i indretningen?
– Jeg tror, at småting og tilbehør gør meget for hyggen. Hvis man bruger nogle tekstiler f.eks. puder og tæpper, så giver det en varm stemning. Jeg bruger også levende lys og potteplanter – gerne plantet i hængepotter, lige uden for vinduerne.

Hvad er dit bedste indretningsråd?
– Gå efter det, du helt personligt synes, er pænt. Du kan sagtens blande stilarter, så længe hver ting er et udtryk for din egen smag. Prøv at finde møbler på forskellige loppemarkeder, genbrugsforretninger, eller blot til storskrald. Sæt herefter dit eget personlige præg på det. Min yndlingsstol har jeg f.eks. valgt at ombetrække med forskellig mønsterstrik, i varierende farve nuancer.


Det blå kolonihavehus er indrettet i et modigt miks med klare pasteller og stærke signalfarver blandet med loppefund. Få stilen ved at gå efter:
- Malede stole, taburetter, kommoder og skabei stærke farver eller klare pasteller.
- Tæpper, plaider og puder i strikkede mønstre.
- Porcelæn og keramik med patina og historie.
- Ternede eller småblomstrede gardiner.
- Møbler, du kan male eller ombetrække.


Kande, Kähler, 0,5 liter, h 12,5 cm, 299 kr. Håndstrikkede tehætter, A hint of neon, b 24 x l 29 cm, 550 kr. Lampe, House Doctor, h 35 cm, 440 kr. Mal et skab et møbel i en modig farve som denne fra Dyrup, farvekode, R35 sorbet. Gulvtæppe, Gan rugs, l 4 x b 1 m, 13.050 kr.Stol, Hay, b 49 x d 50 x h 80 cm, 3.798 kr. Metervare, Ikea, b 150 cm, 59 kr.pr. meter. Spisebord, HK Living, l 200 x b 88 x h 80 cm, 4.100 kr. Lysekrone i strik, HK Living, l 106 cm, 2.250 kr.

SE OGSÅ PÅ BOLIGLIV.DK: DIY: Havebænk af genbrugstræ