Sølvfisk i boligen
SPONSORERET indhold

Guide: 6 tips til at slippe af med sølvfisk

Sølvfisk kan være tegn på fugt i din bolig, og selvom de små sølvskinnende insekter er fredelige og helt ufarlige, så kan de være irriterende, hvis de gnaver løs i bøger, malerier og tekstiler. Læs med og få nemme og effektive tips til, hvordan du får de små sølvfisk i nettet.

Af:: Pernille Lewinsky Foto: Getty Images
24. jan. 2021 | Bolig | ALT.dk

Sølvkræ, fiskemøl, tæppehajer, sølvsild eller sølvfisk....

Kært barn har mange navne, men de fleste kender nok bedst det lille, glinsende insekt under navnet sølvfisk, som skyldes dets sølvblanke skælbeklædning, formen og de hurtige bugtende bevægelser, der leder tanken hen på sølvglinsende småfisk.

Sølvfisk holder af lune, fugtige og mørke omgivelser og trives derfor bedst i badeværelset, kælderen, vaskerum eller i køkkenet, og da de er meget lyssky, vil du ofte kunne se dem pile hen over gulvet, når du tænder lyset.

Selvom sølvfisk betragtes som et skadedyr, da det gnaver huller i papir, som fx bøger, frimærker, fotos og tekstiler, så er de relativt harmløse og fuldstændigt uskadelige for dyr og mennesker.

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du bedst dit tøj mod møl

Her er 6 tips: Sådan slipper du af med sølvfisk i hjemmet

1. Bekæmp fugten

Da sølvfisk holder af varme og fugt, optræder de normalt kun i større antal, hvor der er høj fugtighed. Har du mange sølvfisk i hjemmet, og har du svært ved at holde dem nede, bør du først og fremmest undersøge, hvad luftfugtigheden skyldes, og hvad du kan gøre for at afhjælpe den. Mange sølvfisk kan nemlig være tegn på overdreven fugt, fx et defekt vandrør, brist på isoleringen eller en fugtskade i husets sokkel.

2. Luft ud

Du kan ofte komme sølvfiskene til livs – eller i hvert fald mindske antallet – ved at sørge for ordentlig og regelmæssig udluftning særligt i badeværelset. Sørg derfor for at lufte ud mindst 2-3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter. På den måde holder du hjemmet tørt.

3. Hold hjemmet rent

Sørg for at holde hjemmet rent. Din støvsuger er et effektivt våben mod de små insekter. Husk at støvsuge grundigt særligt i sprækker, huller og revner langs fodlister og rør, hvor sølvfiskene ofte gemmer sig på grund af mørket.

4. Tør af

Vask og aftørring er også et effektiv våben mod sølvfisk, der bl.a. lever af sæbeaflejringer i brusekabiner og håndvaske, mel og små krummer, som de finder på deres vej. Da sølvfisk som bekendt holder af fugtige omgivelser, er det vigtigt, at du ikke efterlader for meget vand. Sørg derfor for at vride kluden eller moppen godt, for at minimere fugt. Det kan også være en god ide at rense afløbene fra hånd- og køkkenvasken ved fx at hælde lige dele eddike og natron i afløbet og lade det virke i ca. 10-15 minutter, inden du skyller efter med varmt vand.

5. Skrappe insektmidler

Til trods for grundig støvsugning, rengøring og udluftning, vil der sandsynligvis altid være steder, hvor de små sølvfisk kan gemme sig. Oplever du, at de kommer igen efter kort tid, kan du prøve at bekæmpe dem med insektmidler. Der findes et hav af forskellige midler til bekæmpelse af sølvfisk, herunder insektspray, lokkedåser eller insektpudder, som forhandles i de fleste byggemarkeder. Sølvfisk er følsomme overfor langt de fleste midler.

6. Hjemmelavede fælder med duftende lokkemidler

Du kan også slippe af med sølvfiskene ved at irritere dem med forskellige dufte eller opsætte sølvfiskefælder med forskellige lokkemidler. Dufte som fx citrus, laurbærblade, hele nelliker eller lavendel, skulle angiveligt kunne skræmme sølvfiskene væk. Se de hjemmelavede fælder nedenfor.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan får du en sund bolig

Kilder: Institut for Plantebeskyttelse og skadedyr, Rentokil, Bolius.dk og idenyt.dk

Anbefalet til dig