Sponsoreret indhold
Guide til mindre vandforbrug, mere miljøvenlighed og meget design
Du har sikkert mange drømme om indretningen af dit badeværelse. Men det er også et af de rum i din bolig, hvor meget er givet på forhånd; der skal være toilet, vask og ofte også bruseplads. Det stiller krav – især hvis du også gerne vil minimere dit vandforbrug og overvejer mere bæredygtige løsninger. Her får du vores fire gode råd.
Et lækkert badeværelse, hvor der er taget hensyn til både miljø, pengepung og design kan godt lyde som en drøm, der ikke kan gå i opfyldelse. Men der er flere beslutninger, der kan være med til at opfylde din drøm – med god samvittighed.
1. Vælg langsigtet
Badeværelset er et af de dyre rum at renovere i din bolig. Derfor giver det rigtig god mening at vælge materialer og produkter med lang holdbarhed, så møblerne holder i mange år. Det er også godt for miljøet, når produkterne holder længere, og du derfor ikke skal ud at købe nyt inden for få år.
Når du vælger fx skabe og skuffer, så vær opmærksom på, at møbler til vådrum skal være produceret til at kunne klare det fugtige miljø.
2. Vælg vandbesparende løsninger
60 % af vandforbruget i en gennemsnitlig husstand bliver brugt på badeværelset. Der er altså tale om, at vi bruger temmelig store mængder vand på toiletskyl og bade. Her kan det virkelig godt svare sig at vælge vandbesparende løsninger; hvor en traditionel bruser i gennemsnit bruger 10-20 liter vand i minuttet, bruger en vandbesparende bruser kun 5-10 liter vand i minuttet.
Du kan også vælge toilet ud fra vandforbrug – markedets laveste forbrug på kun 2 liter vand ved lille skyl og 4 liter ved stort skyl får du med et gulvstående toilet fra Ifö. Foretrækker du et væghængt toilet, er vandforbruget med en Geberit DuoFix cisterne og en Ifö toiletskål henholdsvis 3 og 6 liter.
Med Ifö Spira gulvstående toilet kan du komme helt ned på 2 liters vandforbrug ved lille skyl.
3. Vælg produkter, der kan repareres
Ikke alle toiletter kan repareres, hvis de går i stykker. Kan det repareres med reservedele, kræver det, at installatøren kan få fat i dem – de skal altså være tilgængelige i markedet.
Kan toilettet ikke repareres eller er det umuligt at få reservedele, må hele toilettet udskiftes. Det er både dyrt for dig og spild af naturens råmaterialer.
Lækkert design kan få et toiletbesøg til at føles som en spa-dag.
4. Vælg lokalt producerede varer
Produktion af varer medfører udledning af CO2 – herunder selvfølgelig også produktion af møbler og produkter til badeværelset. Oveni kommer transporten af varerne fra fabrik til forbruger. En transport, der i særdeleshed slår ud i CO2-regnskabet.
En lokal produktion betyder fuldt fokus på at gøre produktionen mere bæredygtig og sikrer samtidig, at der er kortest vej fra fabrikken til forbrugerne.
Toilet på gulv eller væg? Vask med eller uden underskab? Få hjælp her!
Når dit badeværelse skal have en overhaling, kan det være svært at vide, hvor du skal starte og hvilke muligheder, der er.
Derfor foreslår vi altid, at du leder efter inspiration i fx magasiner, hjemme hos andre og på internettet. Start med at blive inspireret her.
Få flere gode råd om valg af badeværelse her.