Gulvtæppe
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan vælger du det perfekte gulvtæppe

Når du skal købe et gulvtæppe, så skal du tænke på materiale, form, farve og størrelse. Så klik her, og få tips, hvordan du vælger det rigtige tæppe.

Af: Redaktionen Foto: PR
17. mar. 2021 | Bolig | ALT.dk

Følelsen af et blødt gulvtæppe kan nemt få én til at glemme den kolde verden udenfor. Her omslynger materialerne nemlig dine kolde fødder og giver dem et trygt, varmt kram. Men når du sidder der, midt på det smukke gulvtæppe, så skal det også være flot at kigge på, mens det passer til resten af boligen. Og hvordan kommer det til det? Læs med her, og bliv klogere på de faktorer, som gør, at du næste gang får lagt det helt rigtige gulvtæppe i din indkøbskurv.

Gulvtæpper er forskellige

Et gulvtæppe er ikke bare et gulvtæppe. Det er en kombination af udvalgte materialer, specifikke former og unikke mål. Så lad os begynde, hvor den sidste sætning startede: Ved materialerne. Her kan du vælge mellem alt fra blød viskose og smuk uld til grov jute-tekstil og andre holdbare plantefibre. Og i den forbindelse skal du stille dig selv spørgsmålet: “Hvilken funktion skal gulvtæppet have i mit hjem?”.

Når du skal vælge et materiale til dit nye gulvtæppe, så skal du altså tænke over, hvad tæppet skal gøre. Skal det varme, beskytte, pynte eller skabe ekstra hygge? Gulvtæpper i enten nylon eller jute er slidstærke, praktiske og beskytter gulvet mod lænestolens eller bordets ridsene ben. Omvendt vil tæpper af viskose eller uld være mere æstetiske og komfortable valg, da materialerne bløder rummet op og give et varmt underlag til fødderne.

Uanset hvilket materiale du vælger, kan du skabe flot fylde i rummet og fjerne genklang med et gulvtæppe. På den måde vil dit hjem altid blive lidt ekstra afslappet og rolig, så længe dit nye gulvtæppe og dets materialerne passer til din stil og hjemmets behov. Så vil tæppet nemlig skabe en både komfortabel, funktionel og æstetisk ramme i rummet.

Gulvtæpper i jute fra Tine K Home, priser fra 319,00 - 1,579.00 kr.
Gulvtæpper i jute fra Tine K Home. Priser fra 319 - 1,579 kr.

Hvor meget plads er der at give af?

Gulvtæppets størrelse er også ideel for, hvor glad du bliver for de bløde fibre under fødderne. For hvis du køber et alt for stort tæppe til et mindre rum, kan det virke voldsomt, mens et ekstra lille tæppe til et ekstra stort rum kan gå hen at blive for diskret og ligegyldigt. Inden du køber dit nye gulvtæppe, er det derfor vigtigt at vide, hvor stort rummet er.

Har du et stort, og næsten nøgent, lokale? Så vil ét eller flere store gulvtæpper med fordel passe ind. Her kan du mikse farver og mønstre og eksempelvis lægge dem midt i stuen, så det skaber et dejligt, farverigt og livligt centrum i det ellers store og tomme rum.

Har du derimod et mindre rum, kan du også prøve med et stort gulvtæppe - men kun ét. Her kan du forbinde sofaen til reolen eller planten til lænestolen, så din indretning virker komplet og samlende. Er dit rum meget småt? Så hold dig til mindre gulvtæpper under sofaen, stolen eller bordet, hvor det markerer og viser rummets forskellige pladser og områder.

Har du styr på formerne?

Selvom mange hjem bliver prydet af farverige gulvtæpper i rektangulære størrelser og traditionelle tæppemål, så er det ikke ensbetydende med, at dit nye gulvtæppe absolut skal være rektangulært. Tag i stedet et godt kig på rummet i dit hjem, og læs om formerne på gulvtæpper her. Så kan du snart blive sikker på, hvilket tæppe-omrids der er mest praktisk og passer bedst til rummet samt dets møblement.

Rektangulære tæpper

Du kan få de allerfleste tæpper i en rektangulær form, da den strakte firkant passer godt ind i næsten alle rum og sammen med diverse møbler. De rene linjer ved rektangulære tæpper står godt til møblernes kanter, hvilket gør det nemt for dig at indrette efter de rektangulære former.

Har du derfor forelsket dig i et flot gulvtæppe, kan du med stor sandsynlighed finde det i en rektangulær form, der båder passer ind i stuen, i det næsten tomme værelse og i legerummet, hvor dine børn render rundt.

Rektangulær tæppe, Dots Rug af designer Cecilie Manz for Fritz Hansen 150 x 190 cm, 7.795 kr.
Rektangulær tæppe, Dots Rug af designer Cecilie Manz for Fritz Hansen 150x190 cm, 7.795 kr.

Runde tæpper

Er du på udkig efter gulvtæpper, der skiller sig ud? Så kig nærmere på runde gulvtæpper. Her får du et tæppe, der skaber kontrast og komplimentere de, ofte, kantede møbler. Så vælg den runde form, der eksempelvis kan bløde et rum med mange møbler op. Samtidig kan tæppet i den runde facon også markere området på gulvet, hvor sofaen står og hyggen spredes, eller hvor dagens nyheder læses.

Et rundt tæppe er derfor et friskt, dekorativt indslag, der kan skabe flotte kontraster. Og hvis du er ekstra modig eller har et meget stort rum, så kan du også prøve at lægge to runde tæpper i forskellige størrelser ovenpå eller ved siden ad hinanden. Det skaber et spændende og anderledes spil.

Rundt ryatæppe Marrakesh fra Ellos Home, Ø120 eller Ø160 priser fra 999 kr.
Rundt ryatæppe Marrakesh fra Ellos Home, Ø120 og Ø160 cm. Priser fra 999 kr.

Kvadratiske tæpper

Kvadratiske gulvtæpper er alternative pendanter til de populære gulvtæpper i rektangulær form. Her får du nemlig et tæppe, der kan udfylde mindre tomrum og fremhæve fokuspunkter i det hjem. Derfor er et kvadratisk tæppe perfekt til den firkantede entré samt ideel til at ligge mellem chaiselongsofaens to dele.

Du vil dog hurtigt opdage, at butikkernes udvalg af kvadratiske tæpper ikke er stort. Af den grund har du heller ikke særlig stort udbud, når det kommer til farve, størrelse, design og kvalitet - medmindre du målbestiller et kvadratisk tæppe eller laver dit eget. Så kan du få præcis de mål, du ønsker.

Tæpper i regnbuens farver, mønstre og strukturer Gulvtæpper kan have diverse farver, mønstre og strukturer. Derfor kan flere af os komme til at vælge gulvtæpper ud fra, hvor flotte de er i butikken - men lad være. Gulvtæpper skal nemlig helst balancere farver og teksturer i rummet, og derfor er det vigtigt, at farven er velovervejet og kan arbejde sammen med møblementet i dit hjem.

Kvadratisk Rauma gulvtæppe i slidstærk polyester, 250 x 250 cm, 2.624 kr.
Kvadratisk Rauma gulvtæppe i slidstærk polyester, 250x250 cm, 2.624 kr.

Tip: Lån gulvtæpper med hjem

Er du i tvivl om, hvorvidt farver og teksturer passer ind i dit hjem? Så er der mulighed for, at du kan udlåne gulvtæpper fra din favorit butik eller få lov til at returnere dem, hvis de ikke passer ind i hjemmets stil. På den måde kan du nemmere være sikker på, om det valgte tæppe i din kurv også virker som det skal, når det kommer hjem til dig.

Grafiske gulvtæpper

Er møblerne i dit hjem neutrale, eller er rummet stort? Så kan du overveje at tilføje et tæppe med grafisk print. Her kan farverne og mønstrene tilføje spændende vinkler til rummet og skabe en opfriskende effekt øjeblikkeligt.

Fragment 4 designet for massimo af OEO Studio. 50% bambusfibre og 50% New Zealandsk uld i størrelserne: 170x240, 200x300, 250x350 og 300x400 Priser fra DKK 8.795,-
Fragment 4 designet for massimo af OEO Studio. 50% bambusfibre og 50% New Zealandsk uld i størrelserne: 170x240, 200x300, 250x350 og 300x400. Priser fra 8.795 kr.

Gulvtæpper med struktur

Du kan også vælge gulvtæpper ud fra deres struktur. Det kan være de små striber, der kommer i sisal-tæpper, eller de lange hår, der er ikoniske for hyrdetæpper. Hvis du har mange glatte overflader i rummet - som for eksempel store borde, tomme vindueskarme eller meget lidt nips - så vil markante strukturer være flotte. De tilfører nemlig ekstra detaljer til rummet på en meget elegant og diskret måde.

Sisal tæppe, Greta, 200x200, 2.400 kr.
Sisal tæppe, Greta, 200x200, 2.400 kr.

Gulvtæpper med farver

Er mønstre for voldsomme og strukturer for små? Så kan du vælge at købe et tæppe med farve. Her er det dog vigtigt at vælge en farve, der passer til hjemmet. De nuancer, der omgiver os i hverdagen, er nemlig med til at påvirke os - både positivt og negativt.

Har du derfor et stort rum, så kan et gulvtæppe i varme farver - som rød, orange og gul - få rummet til at føles mindre og varme det op. Modsat kan kolde farver - som lilla, blå og grøn - få et rum til at føles større. Er gulvtæppet placeret i en sofakrog, så er det også en god ide med varme toner, da de indbyder til nærvær, mens en kold farve vil gøre sig godt i et kontor eller i badeværelse, da rummet virker renere og mere reserveret.

Farvet gulvtæppe i slidstærk uld, Handloom fringes. Priser fra 5.076.
Ensfarvet gulvtæppe i slidstærk uld, Handloom Fringes. Priser fra 5.076.

Find inspiration til dit tæppet

Vil du skabe hygge med dit nye tæppe? Lægge et praktisk underlag? Eller løse den kolde fornemmelse i rummet? Så kan du finde gulvtæpper, der kan komme dine behov i forkøbet. Du skal blot vide, hvilke materialer, designs og priser, du går efter - så kan du nemmere indsnævre udvalget, der ellers er kendt for at være enormt stort.

Tag også et kig på vores 5 fine tæpper, hvor du kan finde inspiration til andre tæpper og blive opmærksom på nye og moderne kategorier her indenfor. Så kan du flot udfylde tom-rummet i værelset - uanset om det tilhører dig, dine børn eller er samlingspunktet for hele familien.

Anbefalet til dig