Sådan mikser du mønstre, så det samlede udtryk ikke bliver alt for larmende
Foto: Anitta Behrendt

Sådan mikser du mønstre, så det samlede udtryk ikke bliver alt for larmende

Indretningsdesigner Karen-Lise Yde har forvandlet en lejlighed på 52 kvadratmeter på Østerbro i København til en legeplads for prikker, striber, blomster og tapeter, men samtidig med skarpt øje for funktionalitet og hverdagslivet.

Prikker. Sorte prikker. Det er det første, man ser, når man træder indenfor i den toværelses lejlighed på Østerbro i København. Her har Karen-Lise Yde og Christian Dan Nielsen skabt en delikat oase på 52 kvadratmeter med fokus på funktionalitet, farver og mønstre, som blandt andet inkluderer de sorte prikker, der sidder på et tapet i entreen og byder velkommen.

– Vores lille entre er helt håbløs med vinkler og hjørner. Jeg spurgte en maler, hvad han skulle have for at tapetsere, men det gad han slet ikke at røre ved. Så jeg brugte syv timer på projektet, og i dag er det mit yndlingsrum, fortæller Karen-Lise.

spisebord.jpg
De lange gardiner fra TapetCafe indrammer de to smukke københavnervinduer og skaber en taktil stemning i rummet. Karen-Lise elsker runde spiseborde, så da hun fandt bordet, var det kærlighed ved første blik. Bordet er købt brugt. Eames-stolene er et køb fra Lauritz.com, mens lampen er fra Tapet-Cafe.

Dedikeret? Ja, helt sikkert. Selv kalder Karen-Lise sig for arbejdsskadet fra jobbet som indretningsdesigner og project manager hos Tapet-Cafe, og når hun forelsker sig i en ide, skal den føres ud i livet. Da hun og Christian rykkede ind i den toværelses lejlighed for et par år siden, var målet derfor at lege visuelt med farver og mønstre, men samtidig have fokus på funktionalitet.

– Når man bor småt som os, er man nødt til at tænke i kreative løsninger for at få hverdagen til at fungere. For eksempel har vi skiftet køkkenlåger ud med et forhæng og valgt en lille sofa for at spare plads. Samtidig har vi skåret ind til benet, men naturligvis inden for rimelighedens grænser, for jeg forelsker mig ofte i nye elementer og kunst, fortæller hun.

vase3.jpg
Karen-Lise er glad for mønstre, der løfter indretningen og gør den personlig. Her er det en vintage-vase fra en rejse til Frankrig, mens marmoræsken er fra Stilleben og lysestagen fra Skultuna.

Et af Karen-Lises tricks til at slippe kreativiteten løs er en stuevæg, hvor hun eksperimenterer med farver. De andre vægge i rummet er malet lysegrå, så de ikke clasher med Karen-Lises seneste farveforelskelse. Indtil videre har væggen haft fire farver, lige nu er den blå.

– Det er virkelig smart at bruge en af væggene til at lege med stemningen i rummet, og en ny farve kan forandre udtrykket fuldstændigt. Farver betyder alt for mig, både i mit arbejde og herhjemme, da de er som et bindemiddel i indretning. Og samtidig fremhæver en vægfarve alle detaljer i rummet lige fra stuk til møbler. Hvid er til gengæld svær at arbejde med, fortæller hun.

sofa.jpg
Karen-Lise har fyldt sofaen fra Ikea op med en masse lækre puder fra Tapet-Cafe og en plaid fra Aiayu. Over sofaen hænger tre billeder. Fra venstre: Erik A. Frandsen, Alexander Tovborg, den lyserøde dame er af Tal R. Gulvlampen er fra Flos, mens sofabordet er fra Ox Denmarq og lysestagen fra Georg Jensen. Gulvtæppet er fra Ellos, mens Kaare Klints safaristole er fra Carl Hansen & Søn. Den blå vægfarve hedder Oval Room Blue og er fra Farrow & Ball købt hos Tapet-Cafe.

Blomster og prikker

På en rundtur i lejligheden tegner sig et billede af, at Karen-Lise rigtig godt kan lide mønstre. Ud over prikkerne i entreen finder vi håndmalede prikker på en lampeskærm i soveværelset, blomstrede puder i sofaen, et gulvtæppe med harlekintern, en fantasifuldt mønstret vase og et stribet gardin foran klædeskabet.

– Jeg har altid haft en passion for mønstre og taktile overflader. Siden jeg var barn, har jeg været draget af, hvordan stof falder, og hvordan overflader virker i forskelligt lys. Tekstiler og mønstre er en oplagt måde at udtrykke din personlighed på, og ligesom farver er de en rød tråd i din indretning, og kan ændre et helt udtryk, siger Karen-Lise.

Nøgler3.jpg
Karen-Lise ønskede at skabe wauw-effekt fra det øjeblik, man træder ind ad hoveddøren. Det har hun fået med de håndmalede prikker på tapetet fra Farrow & Ball købt hos Tapet-Cafe.

Men hvordan mikser man mønstre, så det samlede udtryk ikke bliver alt for larmende? Her peger Karen-Lise på, at du skal blive inden for samme stilperiode for at skabe harmoni, men også lære begrænsningens kunst.

– Jeg tror ikke på ”the more, the merrier”. Indretter du for eksempel med tapet i alle rum, ser det ud, som om du er hoppet med på en tendens. Brug i stedet forskellige overflader og mønstre til at understrege en specifik stemning. Du kan sagtens gå helt amok og tapetsere både vægge og lofter på et gæstetoilet, men så brug vægge med statementfarver eller gardiner i et andet rum. Omvendt skal du ikke være bange for, at det bliver for meget. Det bliver flot, siger hun. 

reol-og-puf.jpg
Karen-Lise har givet stuen et feminint og taktilt touch med en frynse puf fra Tapet-Cafe. Reol fra Ikea, gardiner og bordlampe fra Tapet-Cafe.
spejl.jpg
 Den toværelses københavnerlejlighed er blevet opdateret med masser af farver, kunst og spejle. Her er det et spejl og tapet fra Tapet-Cafe, mens billedet er fra Wes Lang.
Bordplade.jpg
Karen-Lise og Christian har beholdt det originale københavnerkøkken, men piftet det op med maling både på køkkenskabe, bordplade og vægge. Her er det væg- farven Mizzle og på bordpladen Studio Green fra Farrow & Ball købt hos Tapet-Cafe. Messinggrebene er købt hos H. Skjalm P. Skålen er fra Le Creuset, marmorpladen og lågkrukken fra Stilleben, og bakken er fra Personlig.
køkkenvask2.jpg
Karen-Lise har skabt liv i køkkenet med en hængeplante i krukke fra H&M Home. Pendlen er købt hos Tapet-Cafe.
sengepuder.jpg
De store puder fungerer som hovedgærde og giver en grafisk, lidt maskulin kontrast til den lyserøde pude forrest. Dedar-puder, sengetæppe, Vaughan-sengebord og lampe er fra Tapet-Cafe. Gulvlampen i messing er et arvestykke, og over sengen hænger et værk af fotograf Mario Testino.
tasker2.jpg
. Karen-Lise er glad for spejle, der visuelt skaber mere plads, og vintage-kommoden var derfor et oplagt valg til soveværelset.
tøj2.jpg
 Til højre for døren står et stort klædeskab, hvor parret har taget fronterne af og i stedet hængt et gardin fra Tapet-Cafe. Løsningen giver dem mere fleksibel opbevaring, og samtidig en mere taktil overflade i soveværelset. Kimono fra Japan.
hylde2.jpg
. Badeværelset er indrettet med klassiske, hvide fliser og en enkel glashylde, hvor der lige er plads til lidt beauty-grej og en grøn plante til at lyse op. Håndklæder fra Missoni Home.
sko2.jpg
Farver i indretningen og i garderoben er et must for Karen-Lise. Her er det sko fra & Other Stories, solbriller fra Céline og taske fra Tapet-Cafe. Øreringene fra Nanné har hun fået i gave af Christian.

Karen-Lises 3 bedste indretningstips

  1. Læg en plan for, hvad du vil bruge dine forskellige rum til, og tilpas din indretning derefter. Rum skal bruges og ikke stå tomme hen.
  2. Beslut dig for udvalgte kernekøb, som du kan leve med i mange år. Gå gerne efter møbler, som du kan ændre med for eksempel puder eller nips.
  3. Brug dine vægge, og indret dem med kunst og farver.

Hvem og hvor?

Hvem: Karen-Lise Yde, 29 år, indretningsdesigner og project manager hos Tapet-Cafe, Instagram @karenlisey og Christian Dan Nielsen, 28 år, gymnasielærer.

Hvor: Østerbro i København.

Hvad: Lejlighed på 52 kvm. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Interiør og Stil