Løkken Strand badehuse den hvide by
SPONSORERET indhold

Bedstefars badehus er mere end blot et hvidt skur

De er på postkort, magneter og plakater. De er så eftertragtede, at der er flere års ventetid på at få et af de hvide badehuse, som er synonyme med tre nordjyske badebyer. Simon Jacobsen har gransket deres historie, skrevet om dem – og ja, han har naturligvis selv et af de ikoniske huse.

Af: Anette Løkken Sørensen Foto: Henrik Bjerregrav, privat, Niels Henrik Dam
23. feb. 2022 | Bolig | Hjemmet

Sagt på vendelbomål, så fejler udsigten ikke noget. Her fra bænken i Simon Jacobsens badehus på stranden i Løkken er der panoramaudsigt til Vesterhavet, som i dag har hvidt skum på bølgerne. Han har kaffe med, og som vi sidder her, i ly for blæsten udenfor, kunne vi også være tilbage i 1950'erne. Dengang Simon var dreng og var med familien i bedstefars badehus her på stranden:

– Vi parkerede bilen ved Pension Sommerlyst og gik ned over klitten til bedstefars badehus. Der stod en primus på et lille køkkenbord, hvorpå vandet til kaffen blev kogt, og vi børn fik altid sodavand, mindes Simon, der i dag er 74 år. Sodavandene blev hentet op gennem en lem i gulvet, som skjulte et hul i det våde sand. Det fungerede fortrinligt som køleskab, for dengang – som nu – var der ikke strøm i husene. Det var det enkle liv i mange henseender: Simon voksede op på en gård i nærheden, og når der blev høstet og svedt, tog familien til havet efter endt arbejdsdag.

– Vi tog sæben med til stranden, så vi kunne blive vasket, fortæller han.

Løkken Strand badehuse den hvide by
Simons moster Agnes i den sorte kjole sammen med familie og venner på stranden foran hans bedstefars badehus i 1930'erne.

Privat badning

Man skal ikke være ret længe i selskab med Simon, før man ved, at her er en mand, der både elsker historier og historien. Faktisk i en grad, så han begyndte at skrive om Løkkens historie, da han gik på pension i 2012.

– Min kone fik et chok, for jeg har aldrig skrevet noget. Ikke engang fødselsdagskort, erkender han med et smil.

I sit arbejde med flere bøger om Løkken og senest bogen "Vestkysten, klima og kystnedbrydning" fattede Simon interesse for badehusene. Han fortæller, at den første badekabine på hjul, "the bathing machine", som englænderne kaldte den, blev brugt på en strand i det sydlige England omkring år 1700.

På Løkken Strand  i 1956. Simon sidder forrest th og er omringet af brødre, kusiner og en fætter.
På Løkken Strand i 1956. Simon sidder forrest th og er omringet af brødre, kusiner og en fætter.

Helt op til 1800-tallet badede folk i havet for deres helbreds skyld; ikke for deres fornøjelse. Kur- og havbade var for de velstillede og blev efterhånden udbredte i Europa.

– Dengang badede man jo ikke bare fra stranden: Tænk på alt det tøj, som kvinder havde på dengang. Det tog de af inde i badevognen, når den var kørt ud i havet, og så kunne de for den sags skyld bade nøgne, uden at nogen så dem, fortæller Simon.

Et atypisk badehus fra 1920-30, hvor man også brugte badehusene som sommerhuse til udlejning. (Billede udlånt af Lokalhistorisk Arkiv Løkken)
Et atypisk badehus fra 1920-30, hvor man også brugte badehusene som sommerhuse til udlejning. (Billede udlånt af Lokalhistorisk Arkiv Løkken)

Nostalgisk tilbageblik

Selvom vi i dag forbinder de hvide huse med Vesterhavet, så var det nord for København, i Hellerup og Klampenborg, at de først slog igennem hos den badende overklasse. Det var tilbage i 1800-tallets midte, og først i 1860 fik Løkken sin første badevogn, og Blokhus måtte vente yderligere seks år:

– Det var hotellerne, der anskaffede dem til deres gæster, og dengang var vognene forsynet med hotellets logo. I Blokhus var der to hoteller, som var konkurrenter, og deres badehuse lå på hver sin side af Blokhus Bæk, så gæsterne ikke kom hinanden ved, fortæller Simon.

Simon foran "Den hvide  by" på Løkken Strand.
Simon foran "Den hvide by" på Løkken Strand.

Simon og hans hustru Kaja bor i Hjørring om vinteren og i deres ferielejlighed i Løkken om sommeren. For vendelboen har det at dykke ned i badehusenes historie også været et dyk ned i hans egen historie. Tilbage til de mange, lange sommerdage, hvor han selv var barn i bedstefars badehus, og senere da han selv fik badehus og kunne samle sin egen familie:

– Vi havde sommerhus i Løkken, frem til vi købte badehuset i 1984, og dengang opholdt vi os i badehuset en stor del af dagen. I begyndelsen havde vi gasapparat, kedel, gryde og stegepande med, og så blev der lavet kaffe og mad i huset. Ofte sad vi med stearinlys i badehuset til sent på aftenen, og der var bælgmørkt, når vi kørte hjem. I dag bruger vi det også meget, og tager gerne herned med aftenkaffen, så vi kan nyde solnedgangen, fortæller Simon.

Badehusene i Løkken set fra luften. (Foto: Hunderup Luftfoto 2008)
Badehusene i Løkken set fra luften. (Foto: Hunderup Luftfoto 2008)

Et stykke fritidskultur

For Simon er de enkle, hvide træhuse på strandene i hans hjørne af Danmark ikke bare skure:

– Badehusene er jo meget mere end et sted, hvor man klæder om. Jeg ser det som et stykke fritidskultur, hvor livet udfolder sig. At husene i Løkken samlet bliver kaldt "Den hvide by", har kun været tilfældet de seneste godt 80 år. De blev første gang benævnt som sådan i Vendsyssel Tidende tilbage i 1935, fortæller Simon.

Selv er han meget glad for sit lille hus. Han nyder samme udsigt, som hans familie nød i bedstefars badehus: Udsigten til Vesterhavet gennem vinduerne i et lille, hvidt badehus på stranden i Løkken.

Et kig ind i Simons badehus. Her nyder han udsigten til Vesterhavet,  ligesom familien gjorde i hans bedstefars badehus.
Et kig ind i Simons badehus. Her nyder han udsigten til Vesterhavet, ligesom familien gjorde i hans bedstefars badehus.

Anbefalet til dig