Indretning
Foto: Martin Sølyst/Erik Bjørn & Kompagni

Stram stil: Ren hygge på Vesterbro

Der foregår så mange sociale og sjove ting i Nina Brinch Nielsens liv op til jul, at hun har brug for et roligt åndehul derhjemme. Derfor pynter hun op til jul i en underspillet, minimalistisk, men samtidig stemningsfuld stil.

– Jeg tager det ikke særligt højtideligt, det med jul, og det at være sammen med venner og familie er i virkeligheden det vigtigste for mig. Jeg køber først gaver den sidste uge inden juleaften og holder kun de juletraditioner i hævd, som jeg synes, er hyggelige, fortæller Nina Brinch Nielsen om sin jul, der hverken giver præstationsangst eller stress. Selvom hendes indstilling er tilbagelænet, er der ingen tvivl om, at julen har gjort sit indtog i den 72 kvadratmeter hyggelige lejlighed på Vesterbro. Her er lys og varme, små øer med juletableauer, æbleskiver i ovnen, glitrende plexiglas og en farveglæde, der er rolig og minimalistisk.

Få virkemidler
En del af stemningen kommer fra simple opstillinger med stearinlys, og en, ifølge Nina, væsentlig detalje: ting, der i forvejen er i rummene, men som ved juletid bliver opgraderet med små diskrete virkemidler. I stuen står Ninas svar på et juletræ, en rå birkestamme, der i julens anledning har fået selskab af plexiglasstjerner og kobbervinger. I vinduet står et par smukke keramikvaser, mikset med en kobberstjerne fra et loppemarked. Og på reolen pynter små plexiglasbakker og et kalenderlys. Virkemidlerne er få, og det visuelle sprog er stramt og underspillet.

– Det må ikke være indviklet, og det skal afspejle den smag, jeg har til hverdag, siger Nina, som også synes, at den traditionelle jul kan være helt vidunderlig smuk – men hjemme hos hende skal pynten være stram og simpel, både at se på og at lave. Nina bor alene og benytter julemåneden som en social og elsket mulighed for at feste og hygge med venner og familie. Hun har masser af traditioner, der år for år gentages fra begyndelsen af december og lige til juleaften. F.eks. har en flok veninder i mange år haft fast juleklippedag, hvor de klipper, klistrer, snakker, spiser æbleskiver og drikker rigeligt med gløgg, mens små og store kreationer
ser dagens lys.

Stor familie
– Jeg er opdraget i en stor familie med flere sæt mostre, forældre og masser af søskende. Min mors mand fejrer hanukkah efter jødisk tradition, og derfor mødes vi i starten af december. Selve juleaften bliver ofte fejret hos en moster, der holder en smuk traditionel jul på en firelænget gård på Sydsjælland. Ofte er vi 14 mennesker, og vi overnatter der alle sammen og mødes kl. 10 om morgenen og spiser luciaboller. 2. juledag stimler vi sammen igen hos en anden moster til julefrokost, fortæller Nina. – Hele min jul er facetteret, farverig og storslået. Der er så mange indtryk og så meget lys og farve, at jeg herhjemme har brug for at skabe et åndehul, hvor det bare er helt mit eget i en lidt prunkløs form. Jeg elsker jul, men har også brug for pauser fra den, siger Nina som forklaring på, hvorfor hendes juleindretning er så rolig og minimalistisk.

Sofaen fra BoConcept danner centrum i stuen, der i julens anledning er dekoreret med en uro, Nina selv har lavet, og en buket grene med bær. Gulvlampen er fra Ikea. Sofabordet er købt i Dannebrog Antik. På væggen en plakat fra ArtRebels.

På chatollet står et minitableau i sort og hvid. Stjernerne af avispapir er fundet hos Søstrene Grene, mens lampen er fra Ikea. I den sorte ramme sidder to fine postkort.

Idé

Lav en uro af snor, kraftig papir i forskellige farver, lim og f.eks. en lille mønt til lod. Klip papiret i strimler på ca. 2 x 8-10 cm, og lim dem sammen to og to omkring et stykke snor med lige stor indbyrdes afstand. Klip et par trekanter til at hænge nederst på snoren, og lim dem sammen om snoren med mønten imellem.

En plexiglasbakke fra Ikea, kerter i små kobberstager fra Kunstindustrien og en porcelænsengel fra en genbrugsbutik til en femmer – ægte julestemning skabt med simple virkemidler.

I køkkenet hænger plexiglaslampen fra UrbanLiving og spreder lyset som en stor og smuk julestjerne – men den hænger der nu ikke kun til jul. Selve køkkenet er fra Ikea. Nina har hængt Flower Pot-lamper i forskellige farver over køkkenbordet. Gulvtæppet fra 50’erne er fra genbrugsforretningen Anne Tine. Møblerne af Niels O. Møller er arvestykker fra Ninas barndomshjem.

Tip
Tag udgangspunkt i de ting, du har stående fremme hele året, når du skal pynte op til jul som her, hvor Nina har sat et par vaser med kobbertryk sammen med en gammel kobberstjerne fundet på et loppemarked. Vaserne er fra Kähler og Rikke Jakobsen

Adventskransen er bygget op af simple stager fra Helgo sat på en bakke fra Rie Elise Larsen og dekoreret med unika kobberpynt.

Mal en firkant på væggen med tavlelak, hvor du kan skrive praktiske noter eller ønske dine besøgende en glædelig jul på flere sprog, sådan som Nina har gjort her. Tavlelak fra Schjerning, fås f.eks. hos tavlelak.dk.

Ninas juletræ er ganske enkelt en birkestamme fundet i skoven efter et stormvejr. Det er pyntet med en lyskæde, englevinger i kobber og stjerner i plexiglas, begge fra Mant. Flere af billederne på væggen har Nina klippet ud af magasinet Scenario. De små bakker i plastic er fra Tiger, og kalenderlyset og nisserne er fra Kunstindustrien.

Soveværelsets ene væg er tapetseret med tapetet Woods fra Tapet-Café som en hyggelig kontrast til den enkle indretning. Sengetæppe og puder er fra Ikea, sengebordet er fra Kartell, og lampen i kobber og marmor er fra House Doctor.

Over sofaen hænger en sjov kunstnerisk ide: Tre rammer med samme farve karton sat i hver.

Idé

Mangler du kunst til væggene? Så gør som Nina, og find gamle rammer på loppemarkeder. Fjern alt glas og indhold, og sprøjtelaker dem i den samme farve. Sæt et stykke karton i en smuk farve i hver.

Hvem og hvor?

HVEM: Nina Brinch Nielsen, kommunikationsrådgiver og tekstforfatter
HVAD: 72 kvadratmeter lejlighed
HVOR: Vesterbro i København

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning