Se 7 supper, du kan varme dig på
Det er koldt og mørkt. Vi har derfor fundet syv lækre og sunde supper, du kan varme dig på
Mandag: Dampede muslinger i cremet suppe
1 kg blåmuslinger
½ løg
1 gulerod
1 porre
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
5 dl hvidvin
1½ dl piskefløde
salt og peber
lidt citronsaft
2-3 spsk hakket persille.
Sådan gør du
Skyl muslingerne, skrub dem godt med en køkkensvamp og fjern skægget. Alle muslinger skal være lukkede. Det betyder, at de er levende. Giv de muslinger, der er let åbne et lille slag på skallen. Hvis de lukker sig, er de levende. Alle åbne og tilskadekomne, knuste muslinger smides væk.
Skær løg, gulerod, porre og hvidløg i små tern. Steg grønsagerne i olivenolie i en gryde ved svag varme i ca. 5 minutter, indtil de er let møre. Hæld hvidvin herved, bring det til kogepunktet, og tilsæt så de rensede muslinger. Damp muslingerne under låg 4-5 minutter til de er åbne og tilberedte. Muslinger, der ikke åbner sig under dampningen, kasseres. Løft muslinger og urter op af gryden med en hulske, sigt muslingesaften og kog den sammen med piskefløde, indtil suppen bliver cremet i konsistensen.
Krydr suppen med salt, peber, citronsaft og hakket persille.
Anret de dampende muslinger i dybe tallerkner og hæld suppen herved.
Server nybagt brød til.
Tirsdag: Suppe af to slags kartofler
1 hakket løg
2 fed finthakket hvidløg
2 skiver pancetta eller bacon i tern
1 spsk olivenolie
750 g søde kartofler (med gult kød)
2 store bagekartofler
salt, peber
frisk timian eller rosmarin
ca. 1 liter hønsebouillon
1 dl fløde 18%.
To pakker rugsini (sprøde rugbrødspinde) eller rugbrødstænger af fire skiver rugbrød.
Sautér løg, hvidløg og pancetta eller bacon i olie under omrøring. Skær alle kartofler i tern, bland dem i gryden og krydr med salt, peber og timian eller rosmarin. Hæld bouillon over og lad det hele snurre under låg, til begge slags kartofler er møre.
Blend eller purér suppen med fløde og spæd til med yderligere bouillon, hvis suppen skal have en tyndere konsistens.
Smag til med yderligere krydderier og servér suppen varm med rugsini.
Til fire personer.
400 g lammetykstegsfilet
1 spsk olivenolie
1 hakket løg
1/2 tsk harissa eller knust chili
1/2 tsk spidskommen
1 dåse hakkede tomater
6 dl bouillon
1 dåse kikærter
2 stilke bladselleri
100 g grønne bønner eller ærter
salt, peber.
200 g fladbrød eller andet brød.
Skær lammekødet i små tern. Brun kød og løg i olie ved god varme og krydr med harissa samt spidskommen.
Tilsæt tomat samt bouillon og lad suppen simre 10 min.
Hæld lagen fra kikærterne og skyl i koldt vand. Kom kikærter, snittet bladselleri og bønner i suppen og kog endnu et par minutter.
Smag til med ekstra harissa, salt og peber. Servér med brød.
Onsdag: Mulligatawny suppe
2 løg
1 spsk karry paste f.eks. Tikka Masala
1 lille dåse kokosmælk light
½ dl basmatiris
300 g kyllingefilet
200 g skrællet gulerod
2 dåser cherrytomater
7 dl hønsebouillon
salt, peber
4 små fuldkornsnaanbrød, 230 g.
Hak løgene og svits dem i karry og 1 spsk kokosmælk. Tilsæt resten af kokosmælken, ris, kyllingefilet i små tern, gulerod i små tern, tomater og bouillon og lad suppen simre i 12 minutter. Smag til med salt og peber og servér med lunt naanbrød.
Torsdag: Suppe med ris-nudler
Suppe:
2 l grøntsagsbouillon eller hønsefond
100 g revet ingefær
4 spsk soya
200 g risnudler.
Grøntsager:
100 g japanske svampe
1 bdt. asparges snittet i stykker
100 g sukkerærter
1 fintsnittet forårsløg
100 g spirer, gerne forskellige slags, men ellers bønnespirer.
Marineret kød:
300 g oksefilet
2 finthakket fed hvidløg
3 spsk østerssauce
1 spsk sukker
2 spsk soja
1 tsk sesamolie
1 tsk sambal olek (chilipaste).
Marinér kødet og lad det stå nogle timer.
Kog bouillon med ingefær og soya.
Steg kødet på en pande i lidt olie i nogle minutter.
Hæld fonden i fire store skåle, fordel risnudler i, læg grøntsager ovenpå og til sidst det stegte kød og spirer som pynt.
Fredag: Broccolisuppe med hvide bønner
Grønsagsfond:
2 l vand
stokke fra 2 bdt broccoli
½ knoldselleri
2 løg
2 porrer i stykker
1 spsk hele peberkorn
2 laurbær
stilke fra persille
10 kviste timian
1 spsk salt.
Suppe:
1 løg i halve skiver
1 spsk jomfru olivenolie
2 l grønsagsfond
buketter fra 2 bdt broccoli (stokkene bruges i fonden)
200 g cherrytomater
150 g hestebønner (fra dåse)
1 dl piskefløde
salt og peber.
Suppen bliver bedst, hvis man koger en grønsagsfond. Denne kan bruges til mange andre grøntsagssupper – du erstatter bare broccoli med andre rodfrugter. Alle grøntsager skylles og hældes i en gryde med vand, fonden skal koge og derefter småsimre i en time. Sigt derefter grøntsagerne fra, og brug fonden til suppe.
Svits løg i olien, tilsæt fonden, og derefter broccolibuketter, tomater, bønner og fløde. Varm suppen sagte op – det må ikke bulderkoger. Lad det simre i 5 minutter, smag til med salt og peber.
Lørdag: Klar suppe med sprøde grøntsager og rejespyd
Fond:
skallerne fra 500 g store rejer
150 g skrællet ingefær
2 hele løg med skal
2 fed hvidløg
1 flækket grøn chili
1 galangarod i skiver
grønne toppe fra 2 porrer
2 spsk fishsauce
1 spsk salt
2 l vand
Suppe:
1 spsk rapsolie
200 g østershatte i strimler
2 liter siet suppe
2 porrer i strimler, den hvide del
2 forårsløg i skiver på skrå
2 tomat uden kerner i strimler
100 g bønnespirer
Tilbehør:
rejerne
lidt olie til stegning
8 træspyd
frisk koriander
Pil skallerne af rejerne, og sæt rejerne til side. Kom skallerne i en gryde sammen med de andre ingredienser til fonden, og lad den simre i 45 minutter. Si derefter fonden.
Kom olien i en gryde, og sauter østershattene ved god varme i 5 minutter. Tilsæt suppe, porrer, forårsløg og tomater, og lad suppen simre yderligere 5 minutter. Tilsæt til sidst bønnespirerne, lad suppen koge op, og tag den straks af varmen.
Sauter rejerne i lidt olie i et par minutter, og sæt dem på træspyd. Hæld suppe i 4 skåle, drys med friske korianderblade, og læg spyddene med rejer henover.
Søndag: Toscansk tomatsuppe
100 g ciabattabrød
1 spsk olivenolie
2 store hakkede løg
2-3 knuste fed hvidløg
3 dåser hakkede, flåede økotomater
2 spsk konc. tomatpasta
ca. ½ l grøntbouillon
1 tsk sukker
salt, friskkværnet peber
1 dåse velafdryppede hvide bønner
½ dl strimlede basilikumblade.
Bruschetta:
300 g ciabattabrød (8 skiver)
2 tsk pesto
4 tynde skiver parmaskinke.
Sådan gør du
Bræk brødet i grove stykker, læg det på en bageplade og rist den gyldent og sprødt i ovnen ved 225 grader. Tag det ud.
Varm olien i en gryde og sautér løg og hvidløg heri, til løgene er klare. Tilsæt tomater samt tomatpuré, bouillon og sukker samt lidt salt og peber.
Varm suppen og lad den småsnurre. Bræk brødet i små stykker, bland dem i suppen og lad den snurre 15 minutter. Vend bønnerne i, varm det hele igennem og smag til med yderligere salt, peber, sukker og basilikum.
Rist brødskiverne, smør dem med pesto, læg skinken på og servér dem til suppen.
Tip: Genvejen til en nem hverdagsbouillon er f.eks. den økologiske grøntsagsbouillon fra Oscar, som også har en glimrende hønsebouillon som granulat. Tasty Food laver små poser med grøntsags-, hønse- og oksefond. De forhandles i små poser til ca. 5 dl suppe eller evt. sauce.
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 supper at varme sig på . Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER
:
12 løg
10 fed hvidløg
3 forårsløg i skiver på skrå
1 grøn chili
1 galangarod i skiver
7 porrer
200 g østershatte
2 tomater
200 g bønnespirer
4 gulerødder
750 g søde kartofler (med gult kød)
2 store bagekartofler
2 stilke bladselleri
100 g grønne bønner eller ærter
100 g japanske svampe
1 bdt. asparges
100 g sukkerærter
4 bdt broccoli
1 knoldselleri
200 g cherrytomater
stilke fra persille
frisk timian eller rosmarin
10 kviste timian
1 bdt persille
Basilikumblade
frisk koriander
Frisk ingefær
KØD/FISK/FJERKRÆ:
500 g store rejer
1 kg blåmuslinger
400 g lammetykstegsfilet
300 g kyllingefilet
300 g oksefilet
MEJERI:
1½ dl piskefløde
1 dl fløde 18%.
1 dl piskefløde
DIVERSE:
Fishsauce
2 liter siet suppe
8 træspyd
5 dl hvidvin
2 dåser cherrytomater
2 skiver pancetta eller bacon i tern
4 tynde skiver parmaskinke
1,7 liter hønsebouillon
2 ½ l grøntbouillon
2 l grønsagsfond
Harissa eller knust chili
Spidskommen
6 dl bouillon
1 dåse kikærter
Karry paste f.eks. Tikka Masala
1 lille dåse kokosmælk light
Basmatiris
200 g risnudler
3 spsk østerssauce
Sambal olek (chilipaste).
Jomfru olivenolie
Sesamolie
Rapsolie
2 laurbær
150 g hestebønner (fra dåse)
4 dåser hakkede, flåede økotomater
Tomatpasta
1 dåse hvide bønner
400 g ciabattabrød (8 skiver)
200 g fladbrød eller andet brød
4 små fuldkornsnaanbrød, 230 g
Pesto
Soja