Se 7 supper, du kan varme dig på

Se 7 supper, du kan varme dig på

Det er koldt og mørkt. Vi har derfor fundet syv lækre og sunde supper, du kan varme dig på

Mandag: Dampede muslinger i cremet suppe

1 kg blåmuslinger

½ løg

1 gulerod

1 porre

1 fed hvidløg

1 spsk olivenolie

5 dl hvidvin

1½ dl piskefløde

salt og peber

lidt citronsaft

2-3 spsk hakket persille.

Sådan gør du

Skyl muslingerne, skrub dem godt med en køkkensvamp og fjern skægget. Alle muslinger skal være lukkede. Det betyder, at de er levende. Giv de muslinger, der er let åbne et lille slag på skallen. Hvis de lukker sig, er de levende. Alle åbne og tilskadekomne, knuste muslinger smides væk.

Skær løg, gulerod, porre og hvidløg i små tern. Steg grønsagerne i olivenolie i en gryde ved svag varme i ca. 5 minutter, indtil de er let møre. Hæld hvidvin herved, bring det til kogepunktet, og tilsæt så de rensede muslinger. Damp muslingerne under låg 4-5 minutter til de er åbne og tilberedte. Muslinger, der ikke åbner sig under dampningen, kasseres. Løft muslinger og urter op af gryden med en hulske, sigt muslingesaften og kog den sammen med piskefløde, indtil suppen bliver cremet i konsistensen.

Krydr suppen med salt, peber, citronsaft og hakket persille.

Anret de dampende muslinger i dybe tallerkner og hæld suppen herved.

Server nybagt brød til.

Tirsdag: Suppe af to slags kartofler

1 hakket løg

2 fed finthakket hvidløg

2 skiver pancetta eller bacon i tern

1 spsk olivenolie

750 g søde kartofler (med gult kød)

2 store bagekartofler

salt, peber

frisk timian eller rosmarin

ca. 1 liter hønsebouillon

1 dl fløde 18%.

To pakker rugsini (sprøde rugbrødspinde) eller rugbrødstænger af fire skiver rugbrød.

Sautér løg, hvidløg og pancetta eller bacon i olie under omrøring. Skær alle kartofler i tern, bland dem i gryden og krydr med salt, peber og timian eller rosmarin. Hæld bouillon over og lad det hele snurre under låg, til begge slags kartofler er møre.

Blend eller purér suppen med fløde og spæd til med yderligere bouillon, hvis suppen skal have en tyndere konsistens.

Smag til med yderligere krydderier og servér suppen varm med rugsini.

Til fire personer.

400 g lammetykstegsfilet

1 spsk olivenolie

1 hakket løg

1/2 tsk harissa eller knust chili

1/2 tsk spidskommen

1 dåse hakkede tomater

6 dl bouillon

1 dåse kikærter

2 stilke bladselleri

100 g grønne bønner eller ærter

salt, peber.

200 g fladbrød eller andet brød.

Skær lammekødet i små tern. Brun kød og løg i olie ved god varme og krydr med harissa samt spidskommen.

Tilsæt tomat samt bouillon og lad suppen simre 10 min.

Hæld lagen fra kikærterne og skyl i koldt vand. Kom kikærter, snittet bladselleri og bønner i suppen og kog endnu et par minutter.

Smag til med ekstra harissa, salt og peber. Servér med brød.

Onsdag: Mulligatawny suppe

2 løg

1 spsk karry paste f.eks. Tikka Masala

1 lille dåse kokosmælk light

½ dl basmatiris

300 g kyllingefilet

200 g skrællet gulerod

2 dåser cherrytomater

7 dl hønsebouillon

salt, peber

4 små fuldkornsnaanbrød, 230 g.

Hak løgene og svits dem i karry og 1 spsk kokosmælk. Tilsæt resten af kokosmælken, ris, kyllingefilet i små tern, gulerod i små tern, tomater og bouillon og lad suppen simre i 12 minutter. Smag til med salt og peber og servér med lunt naanbrød.

Torsdag: Suppe med ris-nudler

Suppe:

2 l grøntsagsbouillon eller hønsefond

100 g revet ingefær

4 spsk soya

200 g risnudler.

Grøntsager:

100 g japanske svampe

1 bdt. asparges snittet i stykker

100 g sukkerærter

1 fintsnittet forårsløg

100 g spirer, gerne forskellige slags, men ellers bønnespirer.

Marineret kød:

300 g oksefilet

2 finthakket fed hvidløg

3 spsk østerssauce

1 spsk sukker

2 spsk soja

1 tsk sesamolie

1 tsk sambal olek (chilipaste).

Marinér kødet og lad det stå nogle timer.

Kog bouillon med ingefær og soya.

Steg kødet på en pande i lidt olie i nogle minutter.

Hæld fonden i fire store skåle, fordel risnudler i, læg grøntsager ovenpå og til sidst det stegte kød og spirer som pynt.

Fredag: Broccolisuppe med hvide bønner

Grønsagsfond:

2 l vand

stokke fra 2 bdt broccoli

½ knoldselleri

2 løg

2 porrer i stykker

1 spsk hele peberkorn

2 laurbær

stilke fra persille

10 kviste timian

1 spsk salt.

Suppe:

1 løg i halve skiver

1 spsk jomfru olivenolie

2 l grønsagsfond

buketter fra 2 bdt broccoli (stokkene bruges i fonden)

200 g cherrytomater

150 g hestebønner (fra dåse)

1 dl piskefløde

salt og peber.

Suppen bliver bedst, hvis man koger en grønsagsfond. Denne kan bruges til mange andre grøntsagssupper – du erstatter bare broccoli med andre rodfrugter. Alle grøntsager skylles og hældes i en gryde med vand, fonden skal koge og derefter småsimre i en time. Sigt derefter grøntsagerne fra, og brug fonden til suppe.

Svits løg i olien, tilsæt fonden, og derefter broccolibuketter, tomater, bønner og fløde. Varm suppen sagte op – det må ikke bulderkoger. Lad det simre i 5 minutter, smag til med salt og peber.

Lørdag: Klar suppe med sprøde grøntsager og rejespyd

Fond:

skallerne fra 500 g store rejer

150 g skrællet ingefær

2 hele løg med skal

2 fed hvidløg

1 flækket grøn chili

1 galangarod i skiver

grønne toppe fra 2 porrer

2 spsk fishsauce

1 spsk salt

2 l vand

Suppe:

1 spsk rapsolie

200 g østershatte i strimler

2 liter siet suppe

2 porrer i strimler, den hvide del

2 forårsløg i skiver på skrå

2 tomat uden kerner i strimler

100 g bønnespirer

Tilbehør:

rejerne

lidt olie til stegning

8 træspyd

frisk koriander

Pil skallerne af rejerne, og sæt rejerne til side. Kom skallerne i en gryde sammen med de andre ingredienser til fonden, og lad den simre i 45 minutter. Si derefter fonden.

Kom olien i en gryde, og sauter østershattene ved god varme i 5 minutter. Tilsæt suppe, porrer, forårsløg og tomater, og lad suppen simre yderligere 5 minutter. Tilsæt til sidst bønnespirerne, lad suppen koge op, og tag den straks af varmen.

Sauter rejerne i lidt olie i et par minutter, og sæt dem på træspyd. Hæld suppe i 4 skåle, drys med friske korianderblade, og læg spyddene med rejer henover.

Søndag: Toscansk tomatsuppe

100 g ciabattabrød

1 spsk olivenolie

2 store hakkede løg

2-3 knuste fed hvidløg

3 dåser hakkede, flåede økotomater

2 spsk konc. tomatpasta

ca. ½ l grøntbouillon

1 tsk sukker

salt, friskkværnet peber

1 dåse velafdryppede hvide bønner

½ dl strimlede basilikumblade.

Bruschetta:

300 g ciabattabrød (8 skiver)

2 tsk pesto

4 tynde skiver parmaskinke.

Sådan gør du

Bræk brødet i grove stykker, læg det på en bageplade og rist den gyldent og sprødt i ovnen ved 225 grader. Tag det ud.

Varm olien i en gryde og sautér løg og hvidløg heri, til løgene er klare. Tilsæt tomater samt tomatpuré, bouillon og sukker samt lidt salt og peber.

Varm suppen og lad den småsnurre. Bræk brødet i små stykker, bland dem i suppen og lad den snurre 15 minutter. Vend bønnerne i, varm det hele igennem og smag til med yderligere salt, peber, sukker og basilikum.

Rist brødskiverne, smør dem med pesto, læg skinken på og servér dem til suppen.

Tip: Genvejen til en nem hverdagsbouillon er f.eks. den økologiske grøntsagsbouillon fra Oscar, som også har en glimrende hønsebouillon som granulat. Tasty Food laver små poser med grøntsags-, hønse- og oksefond. De forhandles i små poser til ca. 5 dl suppe eller evt. sauce.

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 supper at varme sig på . Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

GRØNSAGER

:

12 løg

10 fed hvidløg

3 forårsløg i skiver på skrå

1 grøn chili

1 galangarod i skiver

7 porrer

200 g østershatte

2 tomater

200 g bønnespirer

4 gulerødder

750 g søde kartofler (med gult kød)

2 store bagekartofler

2 stilke bladselleri

100 g grønne bønner eller ærter

100 g japanske svampe

1 bdt. asparges

100 g sukkerærter

4 bdt broccoli

1 knoldselleri

200 g cherrytomater

stilke fra persille

frisk timian eller rosmarin

10 kviste timian

1 bdt persille

Basilikumblade

frisk koriander

Frisk ingefær

KØD/FISK/FJERKRÆ:

500 g store rejer

1 kg blåmuslinger

400 g lammetykstegsfilet

300 g kyllingefilet

300 g oksefilet

MEJERI:

1½ dl piskefløde

1 dl fløde 18%.

1 dl piskefløde

DIVERSE:

Fishsauce

2 liter siet suppe

8 træspyd

5 dl hvidvin

2 dåser cherrytomater

2 skiver pancetta eller bacon i tern

4 tynde skiver parmaskinke

1,7 liter hønsebouillon

2 ½ l grøntbouillon

2 l grønsagsfond

Harissa eller knust chili

Spidskommen

6 dl bouillon

1 dåse kikærter

Karry paste f.eks. Tikka Masala

1 lille dåse kokosmælk light

Basmatiris

200 g risnudler

3 spsk østerssauce

Sambal olek (chilipaste).

Jomfru olivenolie

Sesamolie

Rapsolie

2 laurbær

150 g hestebønner (fra dåse)

4 dåser hakkede, flåede økotomater

Tomatpasta

1 dåse hvide bønner

400 g ciabattabrød (8 skiver)

200 g fladbrød eller andet brød

4 små fuldkornsnaanbrød, 230 g

Pesto

Soja

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!