And fyldt med æbler og tranebær

And fyldt med æbler og tranebær

Ingredienser

  • Arbejdstid:
  • 45 min.
  • Stegetid:
  • ca. 2½ time
  • Fryse-egnet
  • (ca. 6 personer eller 4 voksne og 3-4 børn)
  • 1 berberiand (ca. 3 kg)
  • 2 spsk salt
  • friskkværnet peber
  • 5 æbler (f.eks. belle de boskoop, ca. 750 g)
  • 100 g tørrede tranebær
  • Andesovs:
  • hals, kråse og evt. vingespidser fra anden
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 2 bløde tomater (eller 1 spsk tomatkoncentrat)
  • 3-4 kviste timian
  • 1 glas rødvin
  • ca. 3 dl vand
  • ca. 2 spsk majsstivelse + 4 spsk vand (til 6 dl sovs)

  1. Gør anden i stand: Fjern overflødigt fedt ved gumpen. Skær hals og evt. vinger af. Tør den ud- og indvendigt. Gnid den indvendigt og udvendigt med salt og krydr med peber.
  2. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i kvarte. Læg æbler og tranebær ind i anden og luk med kødnåle. Læg anden på ryggen i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 160 grader. Beregn 45 min.s stegetid pr. kg.
  3. Hæld af og til afsmeltet fedt fra bradepanden, så det ikke bruner. Vær sikker på, at
  4. anden er gennemstegt. Prik med f.eks. en kødnål i låret: Den saft, der siver ud, skal være klar og ikke lyserød. Efterbrun anden, hvis den ikke har fået nok farve, eller skindet ikke er sprødt: Skru ovnen op til 225 grader.
  5. Lad den hvile 20 min., før den skæres ud: Lårene skæres af helt inde ved kroppen og deles i knæleddene. Vingerne skæres løs i leddene og vrides rundt.
  6. Brystkødets fileter løsnes langs brystbenet og skæres i skiver på tværs.
  7. Sovs: Kog bouillon af kråse, hals og evt. vingespidserne: Brun dem i en gryde i lidt andefedt. Pil og hak løg og hvidløg, skræl guleroden, skær den ud i mindre stykker og brun dem i gryden.
  8. Kom tomat, timian og rødvin i og hæld vand på, så det dækker. Skum fedt og urenheder væk, og lad bouillonen småkoge i 2-3 timer. Si den og kog den evt. ind, så den bliver kraftigere i smagen.
  9. Hæld sky fra bradepanden ved. Jævn sovsen med majsstivelse udrørt i vand, lad den koge 2-3 min. og smag til med salt og peber.