And fyldt med æbler og tranebær
Ingredienser
- Arbejdstid:
- 45 min.
- Stegetid:
- ca. 2½ time
- Fryse-egnet
- (ca. 6 personer eller 4 voksne og 3-4 børn)
- 1 berberiand (ca. 3 kg)
- 2 spsk salt
- friskkværnet peber
- 5 æbler (f.eks. belle de boskoop, ca. 750 g)
- 100 g tørrede tranebær
- Andesovs:
- hals, kråse og evt. vingespidser fra anden
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 gulerod
- 2 bløde tomater (eller 1 spsk tomatkoncentrat)
- 3-4 kviste timian
- 1 glas rødvin
- ca. 3 dl vand
- ca. 2 spsk majsstivelse + 4 spsk vand (til 6 dl sovs)
- Gør anden i stand: Fjern overflødigt fedt ved gumpen. Skær hals og evt. vinger af. Tør den ud- og indvendigt. Gnid den indvendigt og udvendigt med salt og krydr med peber.
- Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i kvarte. Læg æbler og tranebær ind i anden og luk med kødnåle. Læg anden på ryggen i ovnen på en rist over en bradepande. Sæt den nederst i ovnen ved 160 grader. Beregn 45 min.s stegetid pr. kg.
- Hæld af og til afsmeltet fedt fra bradepanden, så det ikke bruner. Vær sikker på, at
- anden er gennemstegt. Prik med f.eks. en kødnål i låret: Den saft, der siver ud, skal være klar og ikke lyserød. Efterbrun anden, hvis den ikke har fået nok farve, eller skindet ikke er sprødt: Skru ovnen op til 225 grader.
- Lad den hvile 20 min., før den skæres ud: Lårene skæres af helt inde ved kroppen og deles i knæleddene. Vingerne skæres løs i leddene og vrides rundt.
- Brystkødets fileter løsnes langs brystbenet og skæres i skiver på tværs.
- Sovs: Kog bouillon af kråse, hals og evt. vingespidserne: Brun dem i en gryde i lidt andefedt. Pil og hak løg og hvidløg, skræl guleroden, skær den ud i mindre stykker og brun dem i gryden.
- Kom tomat, timian og rødvin i og hæld vand på, så det dækker. Skum fedt og urenheder væk, og lad bouillonen småkoge i 2-3 timer. Si den og kog den evt. ind, så den bliver kraftigere i smagen.
- Hæld sky fra bradepanden ved. Jævn sovsen med majsstivelse udrørt i vand, lad den koge 2-3 min. og smag til med salt og peber.